Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Doğan Grubu'nu Maliye'ye eski müdürü ihbar etti - Makro Ekonomi Haberleri

        SÜRPRİZ TANIK BİLGİ VERMEK İSTEDİ

        Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri’nin Doğan Grubu’na kestiği 3.7 milyar liralık vergi cezasının ardından, incelemenin siyasi olup olmadığı tartışma konusu olmuştu. Grup yöneticileri de, incelemeler ve vergi cezaları konusunda Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, hükümet üyelerini hedef alan eleştirilerde bulunmuştu. Bu tartışmaların devam ettiği sırada, Maliye Bakanlığı denetim elamanları da, Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) kağıt kaçakçılığı ile ilgili raporları doğrultusunda “kağıt kaçakçılığının” vergi boyutunu inceliyordu. Gelirler Kontrolörleri’nin, SPK’dan gelen evraklar üzerinde incelemelerini sürdürdüğü dönemde, grup içinden eski bir yönetici konuyla ilgili olarak elinde belgelerin olduğunu ve ifade vermek istediğini bildirdi.

        İPUCU E-POSTALARDAN ÇIKTI

        Gelirler Kontrolörleri’nin kabul etmesi üzerine, kağıt kaçakçılığı konusunda ifade veren ve Doğan Grubu’nda 1998 ve 2008 yılları arasında ithalat departmanında müdür olarak çalışan E.G. kağıt kaçakçılığı olayının tüm ayrıntılarını anlattı. Doğan’ın eski müdürü, ifade vermekle kalmadı, görev yaptığı dönemde sakladığı, e-postaları, dijital ortamda hazırlanan sahte faturaları da kontrolörlere delil olarak sundu. Grubun eski yöneticisinin verdiği bilgiler ile belgeler, SPK’dan gelen evraklarla karşılaştırıldı. Yapılan karşılaştırmada, müdürün verdiği tüm bilgi ve belgelerin, yurt dışından gelen bilgi ve belgelere uygun olduğu belirlendi. Böylece, Doğan Grubu’nun kağıt kaçakçılığı konusundaki iddialar, yine grup içinde uzun yıllar çalışmış eski bir yöneticinin ifadeleri ile kesinleşmiş oldu.

        VİCDANEN RAHATSIZ OLDU İHBAR ETTİ

        Kontrolörler, kağıt kaçakçılığı konusunda ifade veren eski yöneticinin, grup ile bir husumeti olup olmadığını da araştırdılar. Yapılan araştırmada, eski yöneticinin grup ile hiçbir husumeti olmadığı ve ifadesini tamamen “vicdani rahatsızlığı” nedeniyle verdiği belirlendi. Bunun üzerine, grubun eski yöneticisinden “Şahsi olarak mükellef kuruma karşı herhangi bir husumetim yoktur. Görev yaptığım dönemde de husumeti doğuracak herhangi bir olay yaşamadım. Mükellef kurumdan anlaşarak ayrıldım” ifadelerinin yer aldığı bir yazı alındı. Böylece, ifadenin “husumet nedeniyle” verilmiş olabileceğine ilişkin iddiaların da önü kapatılmış oldu.

        Paravan şirketler üzerinden getirilmiş

        Eski yöneticinin verdiği bilgi ve belgelere göre kaçakçılık şöyle işliyor:

        • Grup, kağıt ithalatını, Stora Enso, Abitibi, Volga, Solikamsk firmalarından yaptı. Ancak, kağıtlar, Sortal ve Shawcliff adlı paravan şirketler üzerinden Türkiye’ye getirildi.

        • İşlemlerin talimatlarını ise grup yöneticilerinden Ş.M. ile M. A. Y. verdi. Kontrolörlere teslim edilen belgelerden, faturaların şirket çalışanları tarafından Doğan Dış Ticaret’in bilgisayarlarında düzenlendiği belirlendi.

        • Paravan şirketlere ait faturalardan toplam 5 nüsha düzenlendi. Nüshalardan bir adedi Londra’daki S.T. adlı şahsa, bu faturaların bir adedi bedellerin ödenmesi için yine Grup yöneticilerinden olan Ş.M.’ye gönderildi.

        • Bu karmaşık işlemler sonucunda, yüzde 3 ile yüzde 6 arasında kârlı fatura düzenlendi. Bu faturalar karşılığında da, Doğan Grubu 35 Euro ile 115 dolara yakın ilave kâr sağladı.

        HÜSEYİN ÖZAY/STAR GAZETESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ