Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin bir arada! Görüşme öncesi son açıklamalar - HABERLER

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'ya gitti. Ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yapan Erdoğan, "Putin ile Suriye'nin kuzeyindeki güncel durumu istişare edeceğiz. Temasların bizleri Suriye ihtilafının kalıcı bir şekilde çözümüne yaklaştıracağına inanıyorum" dedi. Daha sonra Rusya'ya geçen Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki lider baş başa görüşmeye geçti.

        Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti için "TC-TUR" uçağıyla saat 11.35'te Rusya'nın Soçi kentine gitti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile diğer ilgililer uğurladı.

        Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Rusya'ya hareket etti.

        Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

        "Rusya'yla tesis ettiğimiz mekanizmalar sayesinde ilgili bakanlarımız ve kurumlarımız temas halindeler. Milli paralarla ticareti kolaylaştıracak muhtırayı imzaladık.

        9 Ekim'de başlattığımız Barış Pınarı Harekatı'yla 2 bin 200 km2'lik alan terörden arındırılmıştır. 9 Ekim'den bu yana 775 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 7 kahraman askerimiz 79 SMO askeri şehit olmuştur.

        ABD ile vardığımız mutabakata göre bölgedeki tüm teröristlerin çıkarılması için bugün son gün. Saat 22.00 itibariyle süre bitiyor. İlgili birimlerimiz süreci takip ediyor. ABD'nin verdiği sözler tutulmazsa, harekatımız çok büyük kararlılıkla devam edecek. Harekatın ikinci hedefi Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarına gönüllü geri dönüşlerini sağlamaktır.4 bin km2'lik alana 365 bin sığınmacı geri döndü. Barış Pınarı Harekatı ile oluşturulacak güvenlik bölgeye 2 milyona yakın insan yerleştirilebilir. Bu uluslararasıbir donörler toplantısı gerçekleştirilmek kaydıyla. Maliyetleri çıkardık, planlarımızı yaptık, projelerimizi hazırladık.

        REKLAM

        Komşuda yangın varken, dumanı bize gelmesin demek gerçekçi değildir. Rusya ile tesis ettiğimiz yakın işbirliğini artırmayı hedefliyoruz. İran'ın da katkılarıyla sükûnetinsağlanması, Suriye'nin istikrara kavuşması için ciddi çaba harcadık. İdlib'de insani trajedinin önüne geçtik.Astana Platformu'ndaki gayretlerimizle anayasa komitesinin kuruluşunu sağladık. İlk toplantısını 30 Ekim'de Cenevre'de yapacak.

        Barış Pınarı Harekatı, Türkiye'nin güvenliği yanında Suriye'nin siyasi bütünlüğü ve toprak birliğini hedef alacaktır. Ülkemizin güneyinde terör koridoru kurulma planları boşa çıkarılmıştır. Rusya ile işbirliği içinde bölgemizi ayrılıkçı terör belasından kurtarmayı ümit ediyoruz. Putin ile Suriye'nin kuzeyindeki güncel durumu istişare edeceğiz. Temasların bizleri Suriye ihtilafının kalıcı bir şekilde çözümüne yaklaştıracağına inanıyorum.

        SORU-CEVAP

        * Macron-Putin görüşmesi: (Sürenin uzatılması teklifi)Macron'dan şahsıma gelmiş bir teklif yok. Macron bunları teröristlerle görüşüyor. Herhalde teröristlerin yaptığı teklifi dolaylı yönden bize aktarma yolunu seçmiştir. Bizim muhatabımız Fransa olmamıştır. Biz görüşmelerimizi ABD ile yürüttük. Kendine göre bir şeyler çıkarma gayreti içinde.

        * Sahadaki son durum:Bize düşen ön hazırlıkları yapmak suretiyle bütün bu bölgeyle ilgilenen ülkelere biz dersimizi çalıştık. Konuşuyorsunuz, ortaya atıyorsunuz. Kuru kuruya konuşmakla bu iş olmaz. Samimiyetiniz varsa, dürüstseniz yapacağınız bir şey var. Biz 8 yıldır Suriye'den kaçmak zorunda kalan bu mültecileri ülkemizde ağırlıyoruz. 40 milyar doların üzerinde bir harcama yaptık. AB verdiği sözü zaten tutmadı. Dolayısıyla atılacak adımda biz bir plan-proje çalışması yaptık. Eğer dürüstseniz dünyanın hiçbir ülkesinde aynı anda 4 milyon mülteciyi koruyan başka ülke yok. Bunu sadece Türkiye yapıyor. Hani sizin insanlığınız? Bu iş lafla olmuyor. Buraya 30 bini aşkın TIR'la araç, gereç, silah, mühimmat getirdiniz. Bunların depolandığı yerleri de tespit ettik. Kim bilir daha neler çıkacak? 2-3 hafta önce 400 kamyonla gönderilmiş silah, araç, gereç, mühimmat var. Burada bir terör devleti kurulacak. Böyle bir devletin kurulmasına müsaade mi edelim? Bu atılan adımların tamamı Suriye'nin bölünmesine yöneliktir. Buna müsaade mi edelim? Biz kararlılığımızı şu ana kadar nasıl sürdürürsekbundan sonra da sürdüreceğiz. Şu anda çekilme devam ediyor. Az önce de Savunma Bakanımdan aldığım bilgilerde şu anda 700-800 kadar çekilme söz konusu. 1200-1300 kadarı da süratle çıkmaya devam ediyor. Biz bunların izini sürüyoruz. Bunların tamamı çıkacak. Çıkmadan bu süreç bitmez.

        * İran'la görüşme olacak mı: İran'dan gelen bazı açıklamalar, gerçekten ben de ciddi manada üzüntüye sebep olmuştur. İran kısa süreli geçmişine bakarsak, nükleer silahlar konusunda, Erdoğan'ın İran ile takındığı tavırları tüm dünya bilir. Biz bütün bu tavrı her şeye rağmen yaptık ama İran'dan bazı çatlak sesler çıkıyor. Sayın Ruhani'den değil, bazı çatlak sesler çıkıyor. Bunları Sayın Ruhani olmak üzere susturmaları gerekirdi. Bu şahsım başta olmak üzere tüm mesai arkadaşlarımı rahatsız etmektedir. Zira biz bir Soçi mutabakatının üç taraf ülkesiyiz. O zaman bu süreci nasıl yürüteceğiz? Birbirine bu şekilde ihanet eder mi? Bu yapılanlar yanlıştır, doğru değildir. Bu süreçle ilgili olarak kendilerini kınıyorum.

        * Teröristler silahlarını götürüyorlar mı?:Nasıl götürsünler, taşıyabildiğini taşıyor, taşıyamadığı depolarda kalıyor. Biz her türlü hazırlığımızı yaptık. Bunları getirmek kolay ama çıkarmak kolay değil. Muhatapları olan silahlı kuvvetlerimizin mensuplarıyla yapılan görüşmeler var. Bütün bunlarla biz söylediklerimizin arkasındayız. Ankara'da yaptığımız Sayın Pence, Sayın Pompeo ile yapılan görüşmelerde bunlar konuşuldu. Kararlılığımız devam etmektedir. Kalanlarla bizler bu yaptığımız taramada bunları toparlayacağız.

        * Erdoğan-Macron-Merkel-Johnson görüşme iddiası: Böyle bir görüşme yok. Sayın Johnson bu teklifi bana iletti. Ben de yapılabilir ama benim bir şartım var, bu İstanbul veya Şanlıurfa ya da Gaziantep'te olabilir dedim. 'O zaman ben kendileriyle görüşeyim' dedi. 3-4 Aralık'ta Londra'daki 'NATO Liderler Zirvesi'nde yapabiliriz' dedik.

        ZİRVE SONA ERDİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Devlet Başkanlığı Rezidansı'ndaki baş başa görüşmesi saat 13.28'de başladı.

        Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'e teşekkürlerini ileterek, davetin bölgede kritik günlerin yaşandığı sürece fayda sağlayacağına inandığını söyledi.

        Erdoğan, "Bu süreç öncesinde de yine bu konularla ilgili yaptığımız çok faydalı görüşmeler oldu. Tabii bu vesileyle gerek ikili görüşmeler gerek ikili ilişkiler bunları da ele alma fırsatını bulacağız. Bu vesileyle barışın çok daha güçlü bir şekilde ele alınmasına fırsat sağlayacak. Barış Pınarı Harekatı'na bu görüşmemizin çok ciddi fırsatlar sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.

        Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

        İKİ LİDER ARASINDAKİ EN UZUN SÜRELİ GÖRÜŞME

        Erdoğan ve Putin arasındaki görüşme 6 saat 20 dakika sürerken bu görüşme iki lider arasında görüşme olarak kayda geçti.

        İki lider arasındaki görüşmeler ve görüşme süreleri şu şekilde:

        16 Eylül 2019'da Ankara'da gerçekleşen görüşme 1,5 saat,

        27 Ağustos 2019'da Moskova'daki görüşme 1 saat 20 dakika,

        29 Haziran 2019'da G20 Osaka Zirvesi'ndeki görüşme 55 dakika,

        8 Nisan 2019'da Kremlin Saray'ındaki görüşme 2 saat 15 dakika,

        14 Şubat 2019'da Şoçi'de gerçekleşen görüşme 50 dakika

        23 Ocak 2019'da yine Soçi'deki görüşme 1 saat 50 dakikasürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ