Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika! ABD'den Türkiye'ye yeni teklif, tek koşul! - Haberler

        Türkiye ile ABD arasında aylardır devam eden S-400 çıkmazında yeni gelişmeler yaşanıyor. Son olarak Rusya'dan alınan S-400 hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye getirilmesinin ardından Washington yönetimi, Türkiye'nin F-35 programında çıkarılacağını açıklamıştı.

        Ancak ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David Satterfield Ankara'ya F-35 savaş uçaklarını içeren yeni bir teklif sundu. New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'li Senatör Lindsay Graham ile görüşmesinde de gündeme gelen teklifin detaylarına 74. BM Genel Kurulu'nu takip etmek üzere New York'ta bulunan Kübra Par ulaştı.

        Buna göre Washington yönetimi, Türkiye'ye F-35 savaş uçakları programına geri alınma ve alüminyum ile çeliğe yönelik uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesini teklif etti.

        REKLAM

        Ancak ABD'li yetkililer, bunların karşılığında tek koşul olarak S-400 hava ve füze savunma sistemlerinin 'aktif hale getirilmemesini sundu.

        Daha önce de S-400'lerin aktif edilmemesi konusu gündeme gelmiş ancak Türk yetkililer bu olasılığın söz konusu olmadığını söylemişlerdi.

        ABD'nin teklifinin içerisinde F-35 ve gümrük vergilerinin yanı sıra, Patriot sistemlerinin satışı ve 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin de yer aldığı belirtiliyor. Bilindiği gibi S-400 öncesinde Patriot sistemlerini almak için ABD'yle görüşen Ankara, bu görüşmelerden sonuç alamayınca yönünü Moskova'ya çevirmişti. ABD'nin teklifinin içerisinde yer alan alüminyum ve çeliğe yönelik gümrük vergileri, iki ülke arasında Rahip Andrew Brunson'ın Türkiye'deki tutukluluğundan doğan kriz nedeniyle artırılmıştı.

        "ABD'NİN S-400 ENDİŞELERİNİ GİDERECEK ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ"

        ABD tarafı sözkonusu yaptırımların uygulanmaması için tek koşul olarak S-400'lerin aktif hale getirilmemesini istiyor. Türkiye ise 'S-400'leri konuşlandıracağız fakat Milli Savunma Bakanlığı S-400'lein F-35'ler konusunda bir güvenlik tehdidi yarattığına dair ABD'nin endişelerini giderecek bir çalışma içerisinde. Bir diğer ifadeyle S-400'lerin F-35'leri hackleyeceğine ya da güvenlik açığı yaratacağına dair endişeleri giderecek bir plan üzerinde çalışıldığını dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ