Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AK Parti aday tanıtımı ve manifesto

        31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde yarışacak adayların tanıtıldığı ve AK Parti manifestosunun açıklandığı toplantı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir ve Habertürk yazarı sevilay Yılman, izlenimlerini sıcağı sıcağına yazdı. Ankara'da gözlerin çevrildiği toplantının başladığı andan itibaren Haberturk.com'a değerlendirmelerini yapan yazarlar, Erdoğan'ın açıklamasından önce manifestonun ipuçlarını da verdi. Nagehan Alçı da Erdoğan'ın açıklamasının ardından 11 maddelik manifestonun şifrelerini yazdı:

        NAGEHAN ALÇI:

        DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ O VAAT

        Yıllardır AK Parti’nin birçok mitingini, toplantısını takip ediyorum. Organizasyon becerisi çok yüksek bir parti, AK parti. Kalabalığı canlı tutuyor, zamanı çok iyi kullanıyor. Bugün Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen ve Başkan Erdoğan’ın seçim manifestosunu açıkladığı toplantı da bu anlamda bir istisna değil.

        AK Parti 31 Mart’a giderken çok akıllıca bir strateji uyguluyor. Aday tanıtımlarından, seçim sloganlarına ve bugünkü seçim manifestosuna kadar birçok başlığı kampanyanın bir parçası haline getiriyor. Seçmene mesajlarını vermek için bir zemin yaratıyor.

        İstanbul’da Ankara ve İstanbul hariç diğer birçok şehrin açıklandığı toplantıda da, Ankara’nın ilçelerinin, İstanbul’un açıklandığı toplantılarda da, bunu gördük.

        AK PARTİ’NİN, CHP KARŞISINDA HANGİ AVANTAJI VAR?

        Başkan Erdoğan devamlı surette partisinin toplantılarının heyecanını yüksek tutuyor ve seçmenin karşısına vaatle çıkıyor. Bunun, özellikle henüz adaylar konusunda bir fikir birliğine varmaktan uzak hatta adaylar yüzünden birbirine düşmüş görüntüsü veren rakibi, ana muhalefet partisi CHP karşısında ciddi bir avantaj olduğunu düşünüyorum.

        Erdoğan kararlı, partisine tam hakim, proje odaklı, içinden geldiği ve Türkiye’de de birçok ilki getirdiği belediyecilik anlayışında kendi ile yarışan bir portre çiziyor.

        Bugünkü manifesto da bunu gösteriyor. Kısaca dikkatimi çeken noktaları sıralayayım:

        İHALELERE CANLI YAYIN

        Türkiye’de belediyecilik deyince vatandaşın aklına rant geliyor, mevcut belediyecilik anlayışı parti ayırt etmeksizin ciddi rant kapıları açabiliyor maalesef. Benim Erdoğan’ın konuşmasında en çok dikkatimi çeken bunu değiştirme arzusu idi.

        Şeffaflığa vurgu yapması çok önemliydi. Hatta açıkladığı 11 madde içinde “tasarruf ve şeffaflık” başlığı altında “Belediye ihalelerinin canlı yayın dahil halka açık şekilde yapılmasına çalışacağız” sözü bir devrim niteliğinde. Bu, hayata geçebilirse belediyecilik anlayışı kökten değişecektir.

        KALDIRIMLARA ÖZGÜRLÜK

        Erdoğan’ın mevcut şehirler ve şehirleşme ile ilgili söyledikleri de dikkate değerdi. Özellikle otopark konusunda vaatleri önemliydi. Kaldırımları otopark olmaktan çıkarmaktan, yeni ve yeterli otopark alanları yaratmaktan bahsetti.

        Bugün hakikaten şehirlerimizin en büyük sorunlarının başında otopark meselesi geliyor. Hem görüntü hem hava kirliliğini çözmek için yer altında geniş otopark alanları yaratmak şehirlerin yaşam kalitesini önemli oranda artıracaktır.

        Bununla birlikte Millet Bahçelerine verdikleri önemden de bahsetti Başkan Erdoğan. Şayet bu vaatler gerçekleşirse -ki Millet Bahçeleri hızlı bir şekilde birçok noktada hayata geçiyor- havası çok daha temiz, çok daha yaşanır kentlere kavuşabiliriz.

        Bugün konuşmada da hatırlatıldığı gibi nüfusunun yüzde 80’i şehirleşmiş bir Türkiye var. Bu, dünya ortalamasının epey üzerinde. Zira dünyanın yüzde 55’i kentlerde yaşıyor.

        Manifestoyu dinlerken şehirleşmiş ve önemli oranda da kendi iktidarı döneminde bunu gerçekleştirmiş bir Türkiye’de Erdoğan’ın yeni bir şehircilik anlayışını vaat ettiğini gördüm. Yatay şehirler, yeşil şehirler, akıllı şehirler diyerek, kentsel dönüşümün halkla beraber, şehir planlarının çok daha kontrollü yapılacağından bahsederek yeni bir anlayışın krokisini çizdi.

        YEREL SEÇİM GİBİ YEREL SEÇİM

        Bence konuşmasındaki en önemli ayrıntılardan biri de tamamen yerel seçim odaklı olmasıydı. Sadece belediyecilik, şehircilik üzerine hazırlanmış bir konuşma yaptı Erdoğan. 31 Mart’ın bir yerel seçim, hedeflerinin belediyecilikte kendilerini aşmak olduğunu vurguladı.

        Hem konuştuğum AK Parti’nin önemli isimlerinden aldığım mesaj hem de Erdoğan’ı dinlerken edindiğim izlenim ile kısaca şu çerçeveyi çizebilirim:

        AK Parti’nin hedefi, 94 ruhuna geri dönme ama aynı zamanda aradan geçen zamanda kazandıkları tecrübeyi ilk günkü tevazu ve samimiyet ile harmanlama…

        BÜLENT AYDEMİR:

        TÜM BELEDİYELERİ İZLEYEN GÖZ

        - Adaylar il il, ilçeleri ile birlikte dev ekrandan tanıtılıyor. Salonda kadınların ve gençlerin yoğun ilgisi dikkat çekiyor.

        - Seçim şarkılarının da görücüye çıktığı ve coşkuyla karşılandığı toplantıda Genel Sekreter Fatih Şahin Habertürk’e önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı’nda belediyeleri denetleyen; kaynak israfını önlemeye, hizmetlerin yerindeliğini denetleyeme yönelik bir sistem kurulacak. Burası bütün belediyeleri denetleyecek. Aynı zamanda ikinci denetim birimi AK Parti’de kurulacak. Onlar da kendi belediyelerini denetleyecek.

        - Manifestoda imar-iskan konusunda şeffaflığı sağlayacak ve haksız uygulamaları önleyecek bir madde de bulunuyor.

        GENÇLERE ÖZEL PROJELER

        - Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere yönelik mesajlar içeren bir video ve kişiselleştirilmiş içerikler yer alan materyallar yollayacak.

        - AK Parti’nin tüm teşkilatları gençlerin doğum günlerini kutlayacak.

        - İnternet kampanyaları ve gençlere özel projeler olacak.

        VİZYON BELGESİ Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel yönetim felsefesini anlattığını ve "gönül belediyeciliği" vurgusu yaptığına dikkat çeken Bülent Aydemir, "11 maddelik manifestoda imar konusu ağırlıkta. Belediye başkanları adına bir akitleşme, genel ilkeleri belirlenen konularda stratejik vizyon belgesi söz konusu aslında. Bu da siyasi pozisyon bildirgesi bir anlamda. Aynı zamanda etik, hukuki, siyasi güvenceler veriyor seçmene. Cumhur İttifakı’na olan inanç ve bu konudaki beklentiler de var. Tehdit değil, hizmet siyaseti vurgusu da öne çıktı" değerlendirmesinde bulundu.

        SEVİLAY YILMAN:

        AK PARTİ BELEDİYECİLİKLE BÜYÜDÜ

        - Belediyecilikten büyüyen ve Türkiye’nin son 16 yılında tek başına iktidar olan AK Parti, 31 Mart’ta da gövde gösterisi ile start veriyor yine.

        - “Millet işi gönül işi” ana sloganla kampanyasını başlatan AK Parti’nin tüm belediye başkan adayları çağrılmış salona. Salon tıklım tıklım.

        -Teşkilat mensuplarının çoğu içeri giremediği için salonun dışında takip ediyorlar toplantıyı. Erdoğan da her zaman yaptığı gibi salona girmeden dışarıda bekleyen kalabalığa hitap etti. Erdoğan'a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki eşlik etti.Buradaki coşkulu kalabalığa hitap eden Erdoğan, konuşmasında muhalefete yüklendi.

        2023 VİZYONU, GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ

        - Kulislere sızan bilgilere göre 31 Mart seçimlerinin en gözde seçmen kitlesi gençler olacak. Özellikle ilk kez oy kullanacak gençleri tatmin edecek. AK Parti'ye oy vermeye ikna edecek çok sağlam argümanların kullanılacağı söyleniyor.

        - Bu arada şunun altını da kalın kalın çizmeliyiz... Evet Cumhurbaşkanı Erdoğan salon dışındaki partililerine konuşma yaparken 31 Mart'tan sonra Cumhur İttifakı olarak yeni bir vizyonla belediyecilik hizmeti vereceklerini söyledi. Ancak öğrendiğimiz kadarıyla manifestonun çatısını Erdoğan’ın 1994 yılındaki “belediyecilik anlayışı” oluşturacak. Ana temanın da 2023 vizyonu ve gönül belediyeciliği olacağı söyleniyor...

        ŞEHİR ANAYASASI HAZIRLANACAK

        - Manifestodan dışarı akan bilgilerden bir diğeri de bu yeni belediyecilik anlayışı gereği her şehir için bir şehir anayasası hazırlanacak olması... Şehirlerin kendine özgü bir kimliği olduğu düşüncesinden hareketle her şehre özgü anayasa fikrinin içeriği çok merak ediliyor... Şehirlere özgün kimlik kazandırılması sağlanacak. Şehirdeki binaların yapısını şehirlerin doğası, hava şartları, kimliği belirleyecek. Her şehrin kendine has şehircilik vizyonu olacak. Şehrin mimarisi korunacak, ruhu olan mekanlar öne çıkacak. Çevreye duyarlı üreten şehirlere vurgu yapılacak.

        SOKAK HAYVANLARI DA MANİFESTODA

        - Bu arada bu manifestoda bir ilk de yer alacak AK Parti açısından...

        Hayvanlara dair hayvan haklarına dair hayvanları korumaya yönelik mesajlar verileceği söyleniyor... Özellikle son zamanlarda sokak hayvanlarına yapılan kötü muamelelerin yaşanmaması adına sokak hayvanlarının en iyi şartlarda korunmasına yönelik alt yapının ne olacağı açıklanacak...

        - Yani bu manifestoda özellikle gençlere ve hayvan severlere ve çevrecilere özel mesajlarla dikkat çekilmeye çalışılacak...

        - Erdoğan'ın konuşmasında Cumhur İttifakı'na da vurgu yapması bekleniyor.İttifakın kirli pazarlık masalarında değil, milletin gönlünde kurulduğunun ifade edileceği ve Erdoğan’ın tüm teşkilat mensuplarından AK Parti ve MHP arasında herhangi bir ayrım gözetmeden sahip çıkmalarını isteyeceği ve buna mutlaka riayet edilmesini isteyeceği belirtiliyor.

        - Eşi Emine Erdoğan’ın çok önem verdiği file ve bez torbaların kullanımı ile desteklenen sıfır atık projesinin kapsamının genişletilmesinin hedefleneceği söyleniyor. Şu açıdan ilgi çekici: Özellikle Emine Erdoğan’ın sıfır atık projesiyle bizzat ilgilendiği ve bunun için çok özel gayret sarfettiğinin vurgulanacak olması kadın seçmenleri etkilemeye, ikna etmeye yönelik bir fikir olduğunu düşündürtüyor.

        AK PARTİ ADAYLARI

        Adana (Cumhur İttifakı)
        Adıyaman Süleyman Kılınç
        Afyon Mehmet Zeybek
        Ağrı Savcı Sayan
        Amasya Cafer Özdemir
        Ankara Mehmet Özhaseki
        Antalya Menderes Türel
        Artvin Mehmet Kocatepe
        Aydın Mustafa Savaş
        Balıkesir Yücel Yılmaz
        Bilecik Nihat Can
        Bingöl Erdal Arıkan
        Bitlis Nesrullah Tanğlay
        Bolu Fatih Metin
        Burdur Deniz Kurt
        Bursa Ali Nur Aktaş
        Çanakkale Ayhan Gider
        Çankırı Hüseyin Boz
        Çorum Halil İbrahim Aşkın
        Denizli Osman Zolan
        Diyarbakır Cumali Atila
        Edirne Koray Uymaz
        Elazığ Şahin Şerefoğulları
        Erzincan Cemalettin Başsoy
        Erzurum Mehmet Sekmen
        Eskişehir Burhan Sakallı
        Gaziantep Fatma Şahin
        Giresun Aytekin Şenlikoğlu
        Gümüşhane Ercan Çimen
        Hakkari Cüneyt Epcim
        Hatay İbrahim Güler
        Isparta Şükrü Başdeğirmen
        Mersin (Cumhur İttifakı)
        İstanbul Binali Yıldırım
        İzmir Nihat Zeybekci
        Kars Ensar Erdoğdu
        Kastamonu Tahsin Babaş
        Kayseri Memduh Büyükkılıç
        Kırklareli Murat Süzülmüş
        Kırşehir Yaşar Bahçeci
        Kocaeli Tahir Büyükakın
        Konya Uğur İbrahim Altay
        Kütahya Ahmet Sami Kutlu
        Malatya Selahattin Gürkan
        Manisa (Cumhur İttifakı)
        K.maraş Hayrettin Güngör
        Mardin Mehmet Vejdi Karaman
        Muğla Mehmet Nil Hıdır
        Muş Feyat Asya
        Nevşehir Rasim Arı
        Niğde Emrah Özdemir
        Ordu Hilmi Güler
        Rize Rahmi Metin
        Sakarya Ekrem Yüce
        Samsun Mustafa Demir
        Siirt Ali İlbaş
        Sinop Ali Çöpçü
        Sivas Hilmi Bilgin
        Tekirdağ Mestan Özcan
        Tokat Eyüp Eroğlu
        Trabzon Murat Zorluoğlu
        Tunceli Gökhan Arasan
        Şanlıurfa Zeynep Abidin Beyazgül
        Uşak Mehmet Çakın
        Van Necdet Takva
        Yozgat Celal Köse
        Zonguldak Ömer Selim Alan
        Aksaray Evren Dinçer
        Bayburt Fatih Yumak
        Karaman Mahmut Sami Şahin
        Kırıkkale Mehmet Saygılı
        Batman Murat Güneştekin
        Şırnak Mehmet Yarka
        Bartın Yusuf Ziya Aldatmaz
        Ardahan Yunus Baydar
        Iğdır Adil Aşırım
        Yalova Yusuf Ziya Öztabak
        Karabük Burhanettin Uysal
        Kilis Mehmet Abdi Bulut
        Osmaniye (Cumhur İttifakı)
        Düzce Faruk Özlü
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ