Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya’daki genel seçimin galibi Başbakan Angela Merkel oldu

        Almanyada bugün yapılan genel seçimin sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Angela Merkelin liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) seçimde birinci oldu.

        Almanyada yaklaşık 61,5 milyon kişinin sandığa gittiği genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saat ile 18.00de sona erdi.

        Alman Birinci Televizyon Kanalı ARDnin yayımladığı ilk resmi olmayan sonuçlara göre, CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplamda yüzde 32,9 oranında oy aldı. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20,08de kaldı.

        Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013te yapılan son seçimlere kıyasla oy kaybederken, CDU/CSUnun oylarında ise yüzde 8,6 oranında düşüş görüldü.

        SPD yüzde 4,9 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşından sonraki en düşük oyu aldı. 4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdi.

        Sonuçlara göre, AfD yüzde 13,1 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak.

        FDP de yüzde 10,5 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

        Yeşiller yüzde 8,9 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 8,9 oy oranına ulaşarak meclise girmeye hak kazandı.

        Buna göre, Almanya Federal Meclisinde milletvekili dağılımı şu şekilde oldu:

        CDU ve CSU 218, SPD 138, AfD 87, FDP 70, Yeşiller 59 ve Sol Parti 59.

        MERKEL: BİZ EN BÜYÜK GÜCÜZ

        İHA'nın haberine göre; Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, partisinin seçimden zaferle çıktığının kesinleşmesinin ardından seçmenlere seslendi. Partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını belirten Merkel, "Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz" dedi.

        Merkel, sağ-popülist AfD'nin meclise girmesi sonrası kendilerine büyük bir görev düştüğünü belirtti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu 1940 yılından bu yana seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti.

        Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oy oranı yüzde 20,2 oldu, parti tarihinin en kötü sonucunu aldı. Ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokratlar koalisyondan çekiliyor. Seçimlerde ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti'nin genel başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul etti. Schulz, "Alman sosyal demokrasi tarihi açısından ağır ve acı bir gün olduğunu" söyledi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ