Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sene yaz aylarında Pençe Harekat Bölgesi'ndeki tahkimatın önemli ölçüde tamamlanacağını belirterek, "Böylece 40 yıldır sürdürdüğümüz bölücü terör örgütüyle mücadelede çok daha etkin tedbirleri alma imkanına kavuşacağız." dedi.

        Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.

        Milli Güvenlik Kurulu'nun ocak ayındaki toplantısında hem 2023'ün muhasebesini yaptıklarını hem de sınır ötesi operasyonları kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tuttuklarını bildiren Erdoğan, bölücü terör örgütünün dar bir alana hapsedildiğini, Türkiye'nin "terörü kaynağında yok etme" stratejisiyle bölücü terör örgütünü dar bir alana hapsettiğini belirtti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bölücü örgütün ömrünü uzatan ana faktör kimi müttefiklerimiz ile Kuzey Irak'taki bazı yapıların teröristlere verdiği desteklerdir. Türkiye elbette Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygılıdır. Irak'ın teröre karşı verdiği mücadeleyi tüm samimiyetimizle destekliyoruz. Iraklı kardeşlerimizden de haklı beklentimiz, Irak topraklarının ülkemize yönelik terör eylemlerinde bir üs olarak kullanılmasına izin vermemeleridir. Gerek Dışişleri Bakanımız, gerek MİT Başkanımız, gerekse Milli Savunma Bakanımız bu konudaki hassasiyetlerimizi Irak makamlarına iletti. Bu sene yaz aylarında Pençe Harekat Bölgesi'ndeki tahkimatımızı önemli ölçüde tamamlamış olacağız. Böylece 40 yıldır sürdürdüğümüz bölücü terör örgütüyle mücadelede çok daha etkin tedbirleri alma imkanına kavuşacağız.

        Terörün yok edilmesi, Irak'la hayata geçirmeyi planladığımız Kalkınma Yolu projesi için de önemlidir. Türkiye, ne pahasına olursa olsun güney sınırlarında bir 'teröristan' kurulmasına müsaade etmeyecektir. Terör örgütü mensuplarını nerede bulursak orada kafalarını ezmeyi, bu amaçla oluşturulan altyapıları imha etmeyi sürdüreceğiz. Evlatlarımıza, sınırlarımızın dışında da terörün olmadığı güvenli, huzurlu, istikrarlı ve barışın hüküm sürdüğü bir bölge bırakacağız."

        - "İstanbul'a 4 ayrı projede 34 kilometrelik raylı sistem"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin ve Cumhur İttifakı adaylarının tanıtımını yaptıklarını, seçim beyannamesini kamuoyunun takdirine sunduklarını anımsatarak, İzmir ziyareti kapsamında 2 bin 60 yataklı şehir hastanesini ve bağlantı yollarını hizmete açtıklarını, İstanbul trafiğine yeni bir nefes olarak görülen Gayrettepe- Kağıthane hattının da 29 Ocak'ta hizmete alındığını aktardı.

        Böylece İstanbul Havalimanı ile Gayrettepe arasında 37,5 kilometrelik bir hat ile kesintisiz metro ulaşımının sağlandığını belirten Erdoğan, "Bu hattımızın da hizmete alınmasıyla İstanbul'da tamamlanan raylı sistem ağlarının uzunluğu 338,5 kilometreye çıkmıştır. Şu an İstanbul genelinde toplam uzunluğu 52,7 kilometre olan 4 metro hattının inşası sürüyor. 'Uğraştıran değil, ulaştıran İstanbul' parolasıyla şehrimizin trafik çilesini bitirecek adımları atmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

        Erdoğan, "Önümüzdeki aylarda yapılacak açılışlarla birlikte 4 ayrı proje kapsamında 34 kilometrenin üzerinde uzunluğa ve 18 istasyona sahip raylı sistemi şehrimize kazandıracağız. Gayrettepe- Kağıthane metro hattının bir kez daha İstanbul'umuza hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 10 yıllık bir çaba sonucunda hayata geçirilen Diyanet Akademisi'nin ilk mezunlarını 1 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladıklarını hatırlattı.

        Akademi eğitimlerini başarıyla tamamlayan 4 bin 537 aday din görevlisine başarılar dileyen Erdoğan, "Diyanet camiamız sadece insanımıza din hizmetlerinin verilmesinde değil, 'Asım'ın neslinin' yetiştirilmesinde de önemli sorumluluklar üstleniyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin ruh, beden ve gönül sağlığına yönelik tehditlerin arttığı günümüzde hademe-i hayrat olan din görevlilerimizden daha fazla gayret bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        Diyanet Akademisi'nin hizmete girmesiyle din görevlilerinin eğitim imkanlarının genişlediğine işaret eden Erdoğan, "Din görevlilerimizin önümüzdeki dönemde ilim, irşat, tebliğ ve temsil görevlerini en güzel şekilde yerine getireceklerine yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

        - "Afrikalı kardeşlerimizle işbirliğimizi kazan-kazan anlayışıyla güçlendireceğiz"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile yaptıkları görüşmede, Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci, savunma sanayi alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi, ticaret ve yatırım konularını ele aldıklarını vurguladı.

        Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine ile heyetinin Türkiye'ye yaptığı ziyareti anımsatan Erdoğan, ziyaretin Afrika'yla ilişkileri tekrar gözden geçirmeye vesile olduğunu belirterek, "Afrikalı kardeşlerimizle işbirliğimizi kazan kazan anlayışıyla her alanda güçlendirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

        - "Deprem şehirlerimizi tamamen ayağa kaldırana kadar var gücümüzle çalışacağız"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri, "sadece milletimizin değil, insanlık tarihinin de en yıkıcı, acı ve büyük tabii afetlerinden biri" olarak niteledi.

        Depremlerin 11 ili ve 14 milyon insanı doğrudan etkilediğine dikkati çeken Erdoğan, "Bu depremlerde kaybettiğimiz 53 binin üzerindeki şehidimizi bir kez daha rahmetle yad ediyor, Rabbim hepsini cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin diyorum." dedi.

        Depremin birinci yıl dönümünde inşası tamamlanan konutların teslimatını yapmak, depremzedelerin acısına ortak olmak üzere bölgeye gittiğini, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı ziyaret ettiğini dile getiren Erdoğan, depremden zarar gören tüm il, ilçe ve köylerde yeniden inşa çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü vurguladı.

        - "Deprem bölgesinde 2 ay içinde 75 bin konutun teslimini gerçekleştireceğiz"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedeleri en kısa sürede güvenli, huzurlu ve dayanıklı evlere kavuşturmak için gece gündüz çalıştıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

        "Sadece ziyaret ettiğimiz 5 ilimizde kuralarını çekerek hak sahiplerine teslim ettiğimiz konut ve köy evi sayısı 31 binin üzerindedir. İnşallah 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini gerçekleştireceğiz. Takip eden dönemde de her ay 15- 20 bin civarında konut ve köy evini hak sahipleriyle buluşturacağız. Böylece temel atmanın üzerinden bir sene geçmeden inşaatları bitirme sözümüzü önemli ölçüde yerine getirmiş olacağız. Yıl sonuna kadar hedefimiz 200 bin evi vatandaşlarımıza teslim etmektir. Ardından bu sayıyı süratle 390 bine ulaştıracağız."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay ve Gaziantep'te deprem konutlarının teslimin yanı sıra aralarında 1875 yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi'nin de bulunduğu 3 modern sağlık tesisinin resmi açılışını gerçekleştirdiklerini anımsattı.

        Devlet olarak deprem bölgesinde sadece konut ve ev inşa edilmediğini, şehirlerin depremde tahrip olan ana meydanlarını, caddelerini, altyapı ve üstyapı çalışmalarını da yaptıklarını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

        "Ayrıca deprem bölgesinde istihdamı ve üretimi canlandıracak, şehirlerimizin ekonomisine güç katacak projeleri devreye alıyoruz. Bunlardan biri de iskan ve istihdam temasıyla yürüttüğümüz, deprem bölgesi şehirlerimizi savunma sanayi merkezleri haline getirecek yatırımlardır. Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından planlamaları yapılarak ilk adımları atılan savunma sanayi kuruluşlarımız, önümüzdeki aylarda birer birer faaliyete geçecektir. Deprem şehirlerimizi altyapısıyla, üstyapısıyla, üretimiyle, ticaretiyle, sanayisiyle, tamamen ayağa kaldırana kadar var gücümüzle çalışacağız."

        - Aile ve Gençlik Fonu'na başvurular 15 Şubat'ta deprem bölgesinden alınacak

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023'te yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sürecinde verilen sözlerin takipçisi olduğunu, bu kapsamda Aile ve Gençlik Fonu'yla ilgili mevzuat çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

        Fonun, ilk etapta deprem bölgesinde hayata geçirileceğini aktaran Erdoğan, "Fona başvuruları 15 Şubat'tan itibaren almaya başlıyoruz. Böylece depremzede gençlerimizin yuva kurmalarına yardımcı olacağız." açıklamasında bulundu.

        - "Asrın birlikteliğiyle, asrın felaketinin yaralarını süratle saracağız"

        Deprem bölgesindeki vatandaşlara seslenen Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Kim derse desin, biz büyük bir devlet ve asil bir milletiz. Bu topraklardaki bin yıllık tarihimiz boyunca nice zorlukların, badirelerin, saldırıların ve imtihanların üstesinden geldik. Tasada ve sevinçte bir olduğumuzu sayısız defa gördük. İnşallah yine başaracağız. Asrın birlikteliğiyle, asrın felaketinin yaralarını süratle saracağız. Sizden felaket tellallarına ve bozgunculara prim vermemenizi özellikle rica ediyorum. Hükümet olarak bu hassas süreci kimseye mahcup olmadan, herkesin gönül hoşluğunu temin ederek, her bir kardeşimin hayır duasını alarak, alnımızın akıyla inşallah nihayete erdireceğiz. Depremzede kardeşlerimizden gönüllerini ferah tutmalarını bekliyorum. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten, kazadan, beladan, saldırıdan muhafaza eylesin diyorum. Bir kez daha depremde kaybettiğimiz canlarımızı rahmetle yad ediyor, geride kalanlara Mevla'dan sabrı cemil niyaz ediyorum."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler