Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Son dakika : Atmosferde karbondioksit rekoru kırıldı!

        Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosfer içindeki karbondioksit oranın 2016'da rekor seviyeye çıktığını açıkladı.

        BM Dünya Meteoroloji Örgütü, yükselen karbondioksit değerlerinin deniz seviyelerini 20 metre yükseltebileceğine ve hava sıcaklığını üç derece arttırabileceğine dikkat çekti.

        2016 yılından beri son on yıla oranla yüzde elli daha hızlı yükselen değerler endişe veriyor. Bu artış, sanayi öncesi dönedmedik düzeyine göre yüzde 45 daha fazla.

        Yetkililer, kimsenin bu seviyede karbondioksit artışı beklemediğini söylerken bir önceki buz devrinden beri değerlerin yüz kat daha hızlı arttığını vurguladı. Karbondioksit seviyesi en son milyonlarca yıl önce Pliyosen Çağında 400 ppm'e çıkmıştı.

        WMO bülteninde yer alan açıklamada, "480 ppm'i geçen karbondioksit değerleri, yüzyıllardır var olan doğa değişimi sınırını aşıyor. Pliyosen Çağında ana yüzey dereceleri, bugüne göre iki derece daha azdı. Batı Antarktika ve Grönland'deki buz tabakaları erimiş ve su seviyelerinin 10 ila 20 metre yükselmesine sebep olmuştu" ifadeleri yer aldı.

        Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), atmosferdeki karbondioksit (CO2) yoğunluğunun 2015 yılında rekor düzeye ulaştığı ve nesiller boyunca bu seviyenin altına düşmeyeceği uyarısında bulunmuş, DMÖ'nün sera gazı salınımıyla ilgili yıllık raporuna göre, yerküre üzerinde iklimin değiştiği ve şiddetli El Nino olayları sonrasında atmosferdeki karbondioksit düzeyinin 2015'te milyonda 400 parçacığa ulaştığını duyurmuştu.

        Geçmişte, günümüzde ve gelecekte yeryüzü ısısını tutan CO2 salınımının küresel ısınma üzerindeki etkisine işaret eden raporda, 2016 yılında da karbondioksit düzeyinin milyonda 400 parçacık düzeyinin de üstünde olacağı ifade edilmiş, DMÖ, karbondioksit düzeyinin nesiller boyu milyonda 400 parçacık düzeyinin altına düşmeyebileceği uyarısında bulunarak günümüzdeki seviyenin 1984 yılından bu yıla kadar rastlanan en yüksek seviye olduğu kaydedilmişti.

        REKLAM

        Dünya Meteoroloji Örgütü şu ana kadar yapılan sıcaklık ölçümlerine bakarak 2016'yı dünyanın tarihte kaydedilebilen en sıcak yılı ilan etmiş, gökyüzündeki karbondioksit oranının tahmin edilenin çok üzerine çıktığı ve küresel ısınmanın yoğunlaşmaya devam edeceğini tahmin ettiğini söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ