Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bakan Çelik: AB'ye vize serbestisi için çalışmaları tamamladık

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

        Çelik'in sözlerinden satırbaşları:

        "PKK terör örgütünün Türkiye'ye, insanımıza ve terör örgütü olarak ilan edilmesinden çok sonra AB'de bu terör örgütü olarak tanınmıştır. Biz onların bunu kabul etmesini mi bekleyeceğiz. Türkiye'nin yürüttüğü bu mücadele, Avrupa2nın güvenliğini de sağlamaktadır. PKK, Türkiye'ye saldırmaya başladıktan 10-15 yıl sonra Avrupa'nın gündemine girmişti.

        YPG diye bir şey yok, SDG diye bir şey yok. Etiket değiştirmekle bir yere varılamaz. Ortadoğu'da bu ilişkilerin ne kadar iç içe olduğu bilinir. Ortadoğu'da verilen silahların tarihte toplandığı görülmemiştir. Avrupa Parlamentosu'nda bu tartışmalar yanlış zeminde yapılıyor.

        REKLAM

        Bu terör örgütleri konusunda, bizim topraklarımızda bir saldırı yapıldığı zaman, mesela DEAŞ saldırdığı zaman Avrupa'dan dayanışma mesajları alıyoruz ancak bunu PKK yaptığı zaman göremiyoruz. Müttefiklerimiz pozisyonlarını değerlendirmeli.

        (AB ile vize serbestisi çalışması) Bunu tamamlamış bulunuyoruz. Türkiye'nin çalışması bugün yarın AB Komisyonu'na teslim edilecek. Türkiye üzerine düşen bütün mükellefiyetleri yerine getirmiştir. Bize göre 72 kriterin hepsi yerine getirilmişti de.

        Türkiye son derece meşru bir mücadele yürütmektedir. Bundan geri adım atılmayacaktır.

        Türkiye-AB arasında Varna'da 26 Mart'ta bir zirve yapılacak. Formatı ve diğer konuları daha sonra paylaşırız. Bundan sonra nasıl ilerleyebileceğimiz konusunda geleceğe nasıl bakabileceğimiz konusunda bir zirve olacaktır.

        Türkiye'nin dönem başkanlığında İslam İşbirliği Teşkilatı'yla Avrupa Birliği arasında bir zirve yapılması önemlidir. Bunu teklif ettiğim muhattaplarım bunu çarpıcı buldular ve çalışacaklarını söylediler. Türkiye-AB zirvesinden sonra Mayıs'ta, Haziran'da bunun gerçekleşmesi son derece önemli bir küresel mesajın ortaya çıkması için verimli olur."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ