Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Balıklıgöl balıklarının özelliği ve sırrı nedir, neden yenmesi yasak?
        1

        BALIKLIGÖL'DEKİ BALIKLARIN SIRRI NEDİR?

        Balıklıgöl diğer adıyla Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölü olarak bilinir. İslam haricinde Yahudi ve Hristiyan dinlerinde de Balıklıgöl'ün yeri önemlidir. Efsaneye göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, mucize gerçekleşir ve etraf gül bahçesine dönüşür. Bu mucizenin gerçekleştiği yerin Balıkgöl ve çevresi olduğuna inanılır.

        2

        BALIKLARIN TÜRÜ NEDİR?

        Efsanelere konu olan gölün içerisindeki balık türleri sazandır. Bu balıklara halk arasında saygı duyulur ve kesinlikle yenilmez. Rivayete göre, Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, Nemrut'un kızı Zeliha'da Hz. İbrahim'i çok sevdiği için ateşe atılmasına dayanamaz ve kendisini ateşe atar, odunlar balığa ve Zeliha suya yani Balıkgöl'e dönüşür.

        3

        BALIKLIGÖL'DEKİ BALIKLAR NEDEN YENMEZ?

        Halk arasında balıkların kutsal olduğuna inanılır ve yiyenlerin hastalandığı söylenir. Gölde bıyıklı sazan balıkları bulunur. Bu tür zehirli olduğundan yenmesi insan sağlığı açısından sakıncalıdır.

        4

        Bir diğer görüşe göre balıkların Hz. İbrahim'in soyundan geldiği düşünülür bu nedenle dokunulması yasaktır. Dini ve tarihi açıdan çok büyük bir öneme sahip olan Balıklıgöl, Şanlıurfa'nın en önemli simgelerinden birisidir.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ