Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Başbakan Yıldırım: Parayı kim verirse ona hizmet ediyorlar!

        Başbakan Yıldırım, iki günlük ziyarette bulunduğu Bosna Hersek'teki temaslarına başladı. Yıldırım, Bosna Hersek Parlamentosu'nda Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdicile ortakaçıklamada bulundular.

        Konuşmadan satır başları;

        - İkili ticaretimiz de artıyor, artarken denge de oluşuyor. Önceden bizim lehimize bir ticaret dengesi vardı, ilk defa bu sene Bosna Hersek'in ithalatı ihracatın üstüne çıkıyor.

        - Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yılın ortalarında Bosne Hersek'e bir ziyareti olacak. Başta serbest ticaret anlaşması olmak üzere, yaklaşık 10 anlaşma imzalanması bekleniyor. Bu, Bosna Hersek ile ilişkilerin daha ileriye taşınması, turizm, enerji alanlarında yeni işbirliklerinin ortaya konulması anlamına geliyor.

        - Bugün görüştüğümüz konulardan bir tanesi alt yapı, ulaşımdır...

        - Bilindiği gibi ülkemiz 15 Temmuz 2016'da hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya geldi. FETÖ olarak adlandırdığımız terör örgütüne karşı Bosna Hersek hükümeti çok hızlı bir şekilde tepki göstererek yanımızda yer almıştır. Bu darbenin bastırılması ve yargılanması ülkemizde devam ediyor. Bu örgütün 160 ülkede faaliyeti var. Şüphesiz Bosna Hersek'te de var. Bu faaliyetlerin sonlandırılması konusunda verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyoruz, hala faaliyet gösterdiklerini biliyoruz, bu desteklerinin devam etmesini arzu ediyoruz.

        - Balkanların istikrarı ve güveni, Avrupa'nın, Ortadoğu'nun güvenliği demektir. Buradaki barışın, istikrarın bozulmaması için bütün ülkelere sorumluluk düştüğünün biliyoruz.

        - BaşbakanYıldırım: "Türkiye'nin Ortadoğu'da, Suriye alanında, Irak alanında teröre karşı vermekte olduğu mücadele, sadece kendi ülkemizi, kendi vatandaşlarımızı emniyete almakla kalmıyor, aynı zamanda Balkanların, Avrupa'nın bir mülteci akınına uğramasının ve terör faaliyetlerine maruz kalmasının da önüne geçiyor."

        -Zvizdic, "Hem Bosna Hersek'in hem Sırbistan'ın alt yapıyı geliştirme fikri, ekonomiyi de geliştirecek. Bu proje tabii ki çok kısa zamanda gerçekleştirilemez fakat, her iki yönden analiz yaptık. Fiyat konusunu ve ekonomik analizler yaptık, bu modelin gerçekleştirilmesi konusunda en iyi model üretme konusunda sona geldik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı ziyaret ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Saray Bosna-Belgrad yolu çok önemli bir proje olacak."

        - Yıldırım, "Türkiye 2017 yılında yıl boyu boyunca 7.4 bir büyüme gerçekleşti. Bu dünyada en büyük büyüme oranını gerçekleştiren ülke Türkiye olduğu anlamına geliyor. Türkiye 2018 yılı için de sürdürülebilir, istikrarlı ve orta vadeli planda hedeflediği büyüme oranını tutturmak için gerekli projelerini yapmıştır. Gelişmiş 20 ülke içerisinde dünya genelinde en büyük büyüme oranı. Bizim için sürpriz değil. Gelişmelerden görmüştük."

        - Yıldırım, "Türkiye, Bosna Hersek'te yatırım yapıyor, yatırım yapmıyor düşüncesine katılmıyorum. İlk 5'e giren yatırımcılarımız var. Yatırımcının güveninin daha fazla gelişmesine, yatırım ortamının gelişmesine daha fazla ihtiyacımız var. Türkiye, Bosna Hersek'e yeterince ilgi göstermiyor şeklindeki iddiasını mesnetten uzak buluyoruz."

        -Zvizdic, "Türkiye'ye darbe girişiminde desteğimizi verdik, büyün terör örgütlerine karşı desteğimizi veriyoruz. Bosna Hersek'in istikrarı ve güvenliği için, Türkiye ile ilişkilerimize mani olan her türlü eyleme karşı çalışacağız."

        -Yıldırım, "Türkiye'de Ak Parti deyince akla istikrar ve güven geliyor. Güven ve istikrarın ne anlama geldiğini yaşayarak gördük, istikrarsızlığın nelere mal olduğunu 15 Temmuz sürecinde gördük. Bosna Hersek de buna yabancı değil. Bu coğrafya üç kez yıkıma uğradı. Maalesef iç savaş çok büyük bedeller ödetti.İstikrarı bozacak herhangi bir girişime izin vermeyeceklerine inanıyorum."

        Bosna Hersek'teki iş adamlarıyla bir araya gelecek Yıldırım, Saraybosna Üniversitesi öğrencileriyle de bir araya geleceğini, bölgeye, Balkanlar'a ilişkin değerlendirmelerde bulunacaklarını bildirdi.

        Başbakan Yıldırım: "90'lı yılların başında yaşanan büyük acıların izleri hala hepimizin hafızasındadır. Dolayısıyla Balkanlarda benzer bir sıkıntının, krizin, kaosun yaşanmaması için bölgedeki bütün ülkelere ortak sorumlulukla hareket etme görevi düşüyor. Türkiye olarak biz Balkanların huzuru, istikrarı için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz."

        Saraybosna Üniversitesi'nin Tükiye'den öğrencilerin de ağırlıklı olarak gittikleri okul olduğuna değinen Yıldırım, "Bosna Hersek Devlet Başkanları Konsey Üyeleri ile bir araya gelme fırsatımız olacak." açıklamasında bulundu. "Balkanların istikrarı ve huzuru için elimizden geleni gayreti gösteriyoruz. Balkanlarda yaşayan bütün ülkelerin refahı için, Balkanlar ve Türkiye ilişkilerinin gelişlmesi için önemli bir vesile olmuş olacak."

        REKLAM

        "İfade kendisini anlatıyor. Örgütler kendi ifadesiyle ortaya çıkan örgütler değil, hazırlayan birileri olduğunu ifade ediyor. Proje terör örgütleri, birilerinin amaçlarına hizmet etmek üzere kurulmuştur. Hem Suriye'de hem yurtiçinde terörle mücadelede görüyoruz. Ne Kürtlerin ne Türklerin ne de başka vatandaş grubunun dertleriyle ilgili olmadıklarını açıkça görüyoruz. Parayı kim verirse ona hizmet ediyorlar. Normal şartlarda bu örgütlerin bir amacı olsa dünya bir araya gelse hedeflerinden şaşmazlar. Bunların amacı Türkiye'yi yıkmak. Ancak dünya bir araya gelse bizi yıkamazlar, ancak oyalayabilirler. Terör örgütleri sürekli ad değiştirerek ayakta kalma peşindeler."

        "Bunların sürekli yer ve isim değiştirdiklerini söyledik. Suriye'de başka, Irak'ta başka isimle karşılaşıyoruz. Üzerlerindeki postu kaldırdığınızda kim olduklarını biliyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti ve aziz milletimizi kandıramazlar. Bunlardan ciddi şekilde zarar gördük."

        Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyarette bulanmak üzere Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya geldi. Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic (sol), Başbakan Yıldırım'ı resmi törenle karşıladı.

        Başbakan Yıldırım, iki günlük ziyarette bulunduğu Bosna Hersek'teki temaslarına başladı.

        Yıldırım, Bosna Hersek Parlamentosu'nda Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic tarafından karşılandı. Askeri tören mangasını selamlayan Yıldırım ve Zvizdic daha sonra Bosna Hersek ve Türk bayraklarının arasındaki yerlerini alarak, iki ülke milli marşlarını dinledi. Yıldırım ve Zvizdic, resmi heyetlerini birbirine tanıtarak, gazetecilere poz verdi.

        Törene, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da katıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ