Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır? İşte bilinmeyen tarafları - İş-Yaşam Haberleri

        Bitcoin rüzgarı dinmek bilmiyor. Türkiye'de de bitcoin çılgınlığı aldı başını gidiyor. Yatırım yapmak isteyen vatandaş Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır? vb. soruların cevabını arıyorlar. İşte bitcoin hakkında bilinmeyenler...

        BİTCOİN İÇİN "100 BİN İLE 1 MİLYON DOLAR ARASINDA"

        Ekonomi piyasalarının son günlerde en çok konuştuğu bitcoini anlatan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, "Bazı iktisatçılar bunun yerleşmeyeceğini, geçici bir durum olduğunu ve çökeceğini, sistemin dışarıda kalacağını, tasfiye olacağını söylüyor. Bazı iktisatçılar ise zaman içerisinde daha da şekillenip oturacağını, artık önümüzdeki dönemlerin parasının bu olacağını ifade ediyor. Ama sistem çalışıyor ve bugün itibariyle 50 bin liranın üzerinde karşılığı var. Bitcoin haziran ayında 4 bin dolarken bugün 15 bin dolar civarında işlem gördü. Bazılarına göre 100 bin ile 1 milyon dolar arasında beklenti var" dedi.

        REKLAM

        Bazı ekonomistlere göre bitcoinde düşme ve tasfiye yaşanabileceğini belirten Tatlıoğlu, "Ancak çok ciddi bir yatırım, tasarruf, mübadele alanı. Şimdi ülkeler arasında transferde kullanılıyor. Buradan paranızı Amerika'ya bitcoin üzerinden gönderebiliyorsunuz. Kendine ait bir sistemi var, bu dijital para (blockchain) çok öne çıkan ve giderek de artan bir olay. Günlük hayatımızı da etkileyen, sokaktaki insanın bile yatırım yapmayı, kullanmayı düşündüğü bir unsur olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

        BİTCOİN NEDİR?

        Bitcoinin "sanal para" olarak da tanımlandığını dile getiren Tatlıoğlu, "Bildiğiniz para gibi rezerv bir para değil, yani herhangi bir devletin inisiyatif hakkından doğan bir unsur değil. Bunun esası 'block chain' dediğimiz bir sistem. Bitcoin bunun bir tanesi ve en değerlisi, en önemlisi. Ancak baktığımızda mübadele aracı olarak artık kullanılabiliyor, bir değer arz ediyor o nedenle giderek de yaygınlaşıyor. Henüz tam anlamıyla oturmuş bir sistem değil. Bunun üzerinde çok ciddi spekülasyonlar da yapılıyor" dedi.

        BİTCOİN PARA YERİNE GEÇER Mİ?

        Bitcoin denilen sanal paranın bir yöneticisinin olmadığını hatırlatan Tatlıoğlu, "Bir yöneticisi yok, bir sistemi var. Özellikle bitcoin altın gibi. Yani altın madenden çıkıyor. Bitcoinin de bir madeni var, bunun içinde dijital işlemler var. Bilgisayar oyunu gibi düşünelim. Çok uzun ve meşakkatli bir süreç sonucunda buna ulaşabiliyorsunuz. Bitcoin 21 milyon ile sınırlandırılmış, ancak buna ulaşmak da gerçekten altın gibi maliyetli bir şey. Dolayısıyla hadi bunu bulalım, hemen çıkartalım demek kolay bir iş değil. Blockchainde aşağı yukarı 70'in üzerinde sanal para birimi var. Ama bunların başında bitcoin 21 milyon sınırıyla piyasaya sürülmüş ve dünyada artık birçok alışveriş merkezlerinde kabul gören, güvenli bir sistem. Paranın yerine geçmeye başladı" diye konuştu.

        REKLAM

        Tatlıoğlu, bitcoinin bir şans oyunu olmadığını ve son derece güvenli olduğunu savundu.

        BİTCOİN FİYATLARINDA SON DURUM NEDİR?

         Bitcoin fiyatları çıldırıyor
        Bitcoin fiyatları çıldırıyor 18 bin dolar seviyesine ulaştı

        Sanal para birimi Bitcoin'in değeri tarihte ilk kez 18 bin doları aştı. 2017 yılında yüzde binlik artış gösteren ve son iki ay içerisinde sekiz bin dolar değer kazanan sanal para birimi Bitcoin'in değeri bugün Bitstamp borsasında 18 bin doların üzerinde işlem gördü. Onlarca yıldır Bitcoin kadar hızlı değerlenen bir varlık bulunmazken Bitcoin'in piyasa kapitalizasyonu 300 milyar doları aşıyor.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ