Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Türkiye için kritik gün, Konsey toplandı, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği seçimi 3. tura kaldı, BM, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi,

        HABERTURK.COM

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2015-2016 dönemi geçici üyelik seçimlerinin üçüncü turunda İspanya 132 oy alarak Konsey'e seçildi. 60 oyda kalan Türkiye BMGK'ya giremedi.

        BMGK2015-2016 geçici üyeliği seçiminde Batı Avrupa ve Diğerleri grubundan Yeni Zelanda 145 oyla Konsey'e seçildi. 109 oy alan Türkiye ve 121 oy alan İspanya yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için ikinci tura kaldı. İkinci tur oylamadan da sonuç çıkmadı. İspanya 120, Türkiye 73 oy aldı. Oylama 3. tura kaldı. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği seçimi 3. tura kaldı.Türkiye, 3. turda 60 oy alarak kaybetti. Seçimi 132 oy alan İspanya kazandı.

        TÜRKİYE KAYBETTİ

        Türkiye’nin aday olduğu 2015-2016 dönemi BMGK geçici üyeliği seçimleri için New York’taki BM Genel Kurulu’nda yapılanoylama sona erdi. Oy sayımının ardından sonuçlar açıklandı.

        Türkiye, Güvenlik Konseyi geçiçi üyeliği için Yeni Zelanda ve İspanya ile yarıştığı oylamada 109 oy alarak Yeni Zelanda ve İspanya'nın gerisinde kaldı. Yapılan ikinci tur oylamadan da sonuç çıkmadı.İspanya 120, Türkiye 73 oy aldı. Oylama 3. tura kaldı. 3. turda Türkiye 60 oy alarak kaybetti. seçimi132 oy alan İspanya kazandı.

        BM üyesi 193 ülkenin tamamının oy kullanması durumunda seçilebilmek için en az 129 oy alınması gerekiyordu.

        2009-2010’da geçici üye olan Türkiye, yeniden seçilseydi 5 yıl içinde ikinci kez geçici üyeliğe seçilen ilk ülke olacaktı.

        Seçimlerde Afrika grubundan 190 oyla Angola, Latin Amerika ve Karayipler grubundan 181 oyla Venezuela ve Asya-Pasifik grubundan 187 oyla Malezya Konsey'e seçildi.

        DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

        Dışişleri BakanıMevlütÇavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen ülkeleri tebrik etti.

        Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi "Twitter" üzerinden yazdığı mesajda, "Angola, Venezuela, Malezya, Yeni Zelanda ve İspanya'yı tebrik ediyoruz. Kampanya boyunca Türkiye, hak ve adaletten yana güçlü duruşunu bütün BM ülkeleri ve uluslararası toplum nezdinde bir kez daha vurgulamıştır" ifadelerini kullandı. MevlütÇavuşoğlu, ayrıca bundan sonra da BM'nin kurucu ve etkin bir aktörü olarak Türkiye'nin, haklı ve güçlü tezlerini her platformda yükseltmeye devam edeceğini vurguladı.

        TÜRKİYE'NİN MESAJI VE SLOGANI

        BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası krizlere etkisiz kaldığını ve yeni bir yapıya kavuşması gerektiğini savunan Türkiye, adaylık kampanyasında, “Afro-Avrasya’nın merkezinde bulunan Türkiye, konumu ile kendisini BM’nin hedeflerini gerçekleştirecek en iyi aday olarak hissediyor. Siyasi değişim ve türbülansların yaşandığı dönemde, Türkiye küresel barışa ve istikrara ciddi katkıda bulunabilir” mesajı verdi. Kullanılan slogan ise, “Dünya lideri, güçlü ortak” olarak belirlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ