Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Peşmergeye hava köprüsü, Peşmerge için hava koridoru, Peşmergeye hava koridoru, Peşmerge Kobani'ye nasıl geçecek?

        ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Kobani’yi kuşatma altına alan terör örgütü IŞİD’e yönelik hava bombardımanı devam ederken, karadan YPG güçlerine destek verecek peşmergelerin havayolu güzergahını kullanmaları olasılığı ağırlık kazandı. Gerek Kuzey Iraklı yetkililerin açıklamaları gerek Ankara kulisleri peşmergelerin Erbil’den uçakla Şanlıurfa’ya oradan da karayoluyla Kobani’ye gitmeleri olasılığını güçlendirdi.

        Kuzey Irak’taki Kürt parlamentosunun önceki gün verdiği kararın ardından peşmergelerin Kobani’ye nasıl geçeceği tartışılmaya başlandı. İlk açıklamalarda ağır silahlarla donatılmış peşmergelerin habur’dan Türkiye’ye giriş yaparak konvoy halinde Mürşitpınar’dan Kobani’ye ulaşacağı iddia edildi. Hatta Kuzey Irak’taki bazı kaynaklar bir grup peşmergenin dün Sabah saat 10.30’da mühimmatlarıyla Türkiye’ye giriş yaptıklarını ileri sürdü. Bazı kaynaklar ise Türk yetkililer ile Kuzey Iraklı Kürt yetkililer arasında peşmergelerin güzergahı konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığını iddia etti. Türkiye’nin Kobani’ye gidecek peşmergelerin fotoğraf ve isim listesi ile silahların listesini talep ettiği, konuya ilişkin yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması nedeniyle peşmergelerin gidişinin geciktiği öne sürüldü.

        Tartışmalar sürerken Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, ilk etapta Kobani’ye gidecek 200 peşmergenin havayoluyla da kara yoluyla da gidebileceğini açıkladı. Yaver hangi güzergahın kullanılacağının güvenlik nedeniyle paylaşılamayacağını kaydetti. Peşmerge birliğinin Kobani’deki YPG güçleriyle koordineli çalışacağını belirten Yaver, “Tüm birliklerin komutası bizde olacak. Sayıyla ilgili bilgiler Türkiye ve ABD ile istişare edildi. Birliklerimiz Kürt gruplarını arkadan destekleyecek” açıklamalarında bulundu.

        "İKİNCİ HABUR" KAYGISI

        Gerek Yaver’in açıklamaları gerek Ankara kulisleri, peşmergelerin Türkiye üzerinden Kobani’ye geçişinde havayolunun kullanılması olasılığı güçlendirdi. Peşmerge grubunun uçakla Şanlıurfa’ya getirilmeleri, buradan da karayoluyla Kobani’ye geçirilmelerinin Ankara’nın da tercih ettiği bir yol olduğu öğrenildi.

        Kulislere yansıyan bilgilere göre, Ankara peşmergelerin Habur Sınır Kapısı’ndan girmelerinin “İkinci bir Habur vakasına yol açabileceği” kaygısıyla geçişin havayolu ile yapılmasına sıcak bakıyor. Havayolunun tercih edilmesinin nedenleri arasında silahlı peşmergelerin Habur’dan Suruç’a kadar kat edecekleri yol boyunca tezahürat veya provokasyonla karşılaşmaları ihtimali de gösteriliyor. Havayolu ile gelecek peşmergelerin aynı kaygılar dikkate alınarak gece saatlerinde Kobani’ye geçirilmesinin üzerinde duruluyor.

        STRATEJİK TEPE EL DEĞİŞTİRDİ

        Kobani’nin batısında yer alan ve Türkiye’deki Yumurtalık köyünün tam karşısında bulunan stratejik öneme sahip Til Şeir Tepesi’ne saat 04.00’e kadar devam eden şiddetli çatışmaların sonunda yeniden IŞİD’in bayrağı dikildi. Çatışmalar batı bölgesinde yoğunlaşmakla birlikte güneyde ve bir bölümü IŞİD kontrolünde olan kentin doğu tarafında da zaman zaman şiddetlendi. YPG güçleri, IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarını dün gün boyu sürdürdü. Koalisyon uçakları da doğudaki Kaniya Kurda bölgesini vurdu. IŞİD’in ele geçirip yeniden bayrağını diktiği Til Şeir Tepesi ile Mezra köyü arasındaki IŞİD mevzileri de koalisyon güçleri tarafından havadan etkili şekilde bombalandı. YPG’liler de dün gün boyu havanlarla dövdükleri Til Şeir’i tekrar ele geçirmeye çalıştı. Çatışmalar sürerken, tepedeki mevzilerde bazı IŞİD’lilerin saf tutarak namaz kıldığı görüldü. Koalisyon uçaklarının yoğun bombardımanı sonunda IŞİD’in Til Şeir’e diktiği bayrağın da akşam saatlerinde yerinde olmadığı görüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ