Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu 500 bin Iraklı Oscar'lı yıldız Angelina Jolie'nin yolunu gözlüyor

        Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, Irak'ın Duhok ilinde BM'nin 18 bin Suriyeli ve Iraklı Yezidi sığınmacı için kurduğu Hanke Çadır Kampı'nı ziyaret etti. Ziyaret sonrası Duhok Valisi Ferhat Etruşi ve BM yetkilileriyle basın toplantısı düzenleyen Oscar'lı yıldız, dünya basınının izlediği konuşmasında uluslararası kamuoyuna çağrıda bulundu.

        '8 YILDA HER ŞEY DAHA KÖTÜYE GİTMİŞ'

        Kampta gördüklerinin 'gerçekten üzüntü verici' olduğunu dile getiren dünyaca ünlü aktris, "Irak'a 2007 yılından beri beşinci kez geldim.Geçen süreçte yaşam koşullarının daha da kötüye gittiğine şahit oldum. Sayıları 2 milyonu geçen sığınmacılar "çok ağır şartlarda" barınıyor" dedi.

        Jolie, ardından sözlerini şöyle sürdürdü: Kürdistan bölgesindeki sığınmacıların sayısı gerçekten çok fazla ve Kürt halkı yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor. Buna karşılık uluslararası kamuoyu yardımlarda yetersiz kalıyor. Dünya halklarına yüksek sesle çağrıda bulunmak istiyorum. Bir kısmı Suriye'deki olaylardan kaçan bu insanlar, çok mağdur durumda. Suriye'deki olaylarda yaklaşık 13 milyon insan yerinden oldu. Aralarında hasta ve evsiz barksız olanlar var. Uluslararası kamuoyu bu insanlara yardım ulaştırmak için daha fazla çaba göstermeli.

        'KORKUDAN KONUŞAMIYORDU'

        Jolie, ziyaret ettiği kampta gördüklerini ise şöyle aktardı:Daha önce kaçırılıp da kurtulan bir kadını kampta gördüm. Bu kadın hala çok korkuyordu. O kadar korkmuş ki bizimle konuşamıyordu. Kampta kalacak çadır bulamayan aileler gördüm. Ayrıca iki yıldır bu ağır kış şartlarında yaşayan aileler var. Eşi, kardeşi, oğlu, kızı IŞİD tarafından kaçırılan kadınlar gördüm. Ağır hastalıklara maruz insanlar gördüm. Teröristler tarafından köle gibi kullanılan kadınlar var. Bunlar gerçekten çok üzücü olaylar.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ