Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer ‘Son diktatör’ Putin’i terk etti, ‘Avrupa’nın son diktatörü’ olarak nitelenen Belarus Lideri Lukaşenko Putin’e sırt çevirdi

        HT GAZETE

        ‘Avrupa’nın son diktatörü’ olarak nitelenen Belarus Lideri Lukaşenko, kısa süre öncesine kadar sıkı dostu olan Rusya Lideri Putin’e sırt çevirdi. Lukaşenko “Belarus, hiçbir zaman Rusya’nın parçası olmadı. Kimse bizden başkası için Batı ile savaşmamızı beklemesin” dedi.

        Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, önceki gün düzenlediği 7 saatlik basın toplantısında ilk kez en sıkı müttefiki olarak bilinen Rusya’yı hedef alan ifadeler kullandı. Lukaşenko, “Belarus asla Rus dünyasının bir parçası olmadı. Unutun bunu, Belarus egemen ve bağımsız bir ülkedir. Kimse bizden başkası için Batı ile savaşmamızı beklemesin” dedi. Rusya’yı sarsan ekonomik krizin ardından yönünü Avrupa’ya çevirdiği anlaşılan Lukaşenko, “Rus halkı ve Rusya benim için kutsaldır. Ama Batı’da herhangi bir düşman görmüyorum” dedi. Avrupalılarla daha fazla ticaret yapılması gerektiğini savunan Belarus Devlet Başkanı, ülkesinin bu yıl ödemesi gereken 4 milyar dolarlık dış borcu “yeniden yapılandırmak istediğini” de sözlerine ekledi.

        Lukaşenko’nun Batı ile ilişkilerini geliştirme niyeti, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle artan güvenlik endişelerine de bağlanıyor. Minsk yönetimi Rusya’nın Kırım’ı Ukrayna’dan koparmasının ardından Moskova ile arasına mesafe koymaya başlamıştı. Belarus’un Kırım’ın akıbetine uğrama endişesi taşıdığı aynı zamanda AB’nin de mali desteğine muhtaç olduğu biliniyor.

        LAKABINI RICE’TAN ALDI

        Lukaşenko yaptığı “Kremlin Ukrayna’da katliam yapıyor” açıklamasıyla ülkesinin küresel siyasette taraf değiştirmeye başladığını göstermişti. Ülkesini 1994’ten beri aralıksız yöneten Lukaşenko’ya “Avrupa’nın son diktatörü” lakabını takan kişi eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’tı. Nitekim AB medyası ve siyaset dünyası da bu lakabı çok sevmiş ve sık sık kullanmıştı.

        YAKINLAŞMA DÖNÜŞTÜRÜR MÜ?

        Lukaşenko’nun Rusya’ya sırtını dönüp AB’ye yanaşmaya başlamasının ardından ilişkilerde nasıl bir değişiklik yaşanacağı merakla izleniyor. Rusya’nın öncülük ettiği Avrasya Ekonomik Birliği’nin üyesi olan Belarus’un mali sistemi de AB kriterlerinden oldukça uzak. AB-Minsk arasındaki yakınlaşma siyasetinin Belarus’taki ‘diktatörlük’ rejimine sirayet etme ihtimali yaşanan yakınlaşmayı daha da ilginç kılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ