Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa uyardı, Türkiye kapı dışarı yaptı

        Umut TÜTÜNCÜ / ÖZEL HABER / HT GAZETE

        Fransa’nın Nice kentinde dün, Yahudilere ait bir kültür merkezini koruyan 3 Fransız askeri bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırgan yakalandı, ancak yanındaki 2 kişi kaçtı. Yakalanan Moussa Coulibaly, ocak ayında Paris’te Yahudi marketine saldıran Amedy Coulibaly ile aynı soyadını taşıyordu ve geçen hafta IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye giderken İstanbul’da havalimanından geri gönderildiği iddia edildi. Tıpkı Amedy Coulibaly’nin imam nikâhlı eşi Hayat Boumeddiene’de olduğu gibi, Moussa Coulibaly’nin İstanbul yolculuğunu da Habertürk ortaya çıkardı. Moussa Coulibaly’nin geçen hafta Türkiye tarafından sınır dışı edilmesi süreci şöyle işledi:

        TEK YÖNLÜ BİLET

        Hayat Boumeddiene’nin Türkiye üzerinden yasadışı yollarla Suriye’ye geçmesi sonrasında Fransız istihbarat örgütü çok sert şekilde eleştirilmişti. Bu olayın ardından düzenli olarak Türk İstihbaratı ile bilgi paylaşmaya başladılar.

        Fransa İç İstihbarat Birimi, 30 Kasım 1984 doğumlu Moussa Coulibaly’nin İstanbul’a gelmek üzere tek yön bilet aldığını Türkiye’ye bildirdi (Buna, uluslararası jargonda ‘bayrak kaldırma’ deniyor). Bunun üzerine Moussa Coulibaly’ye Türkiye’ye giriş yasağı konuldu. 29 Ocak 2015 tarihinde Atatürk Havalimanı’na gelen Moussa Coulibaly, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yabancıların Suriye ve Irak’taki terör örgütlerine katılmalarını engellemek için kurulan ve Hayat Boumedienne’in de izini bulan Risk Analiz Merkezi tarafından hemen gözaltına alındı. Hakkındaki incelemenin ardından aynı tarihte saat 06.10’da uluslararası kurallar çerçevesinde geldiği şehre yeniden gönderildi. Moussa Coulibaly’nin sınır dışı edildiği İtalya ve Fransa’ya anında bildirildi. Ancak Fransa Coulibaly’yi takibi bıraktığı için saldırı engellenemedi.

        İSTİHBARAT PAYLAŞIMI ARTTI

        Hayat Boumeddiene olayı sonrasında özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye ile yabancı savaşçılarla ilgili istihbarat paylaşımı arttı. Bugüne kadar Türkiye, kendi istihbaratı ile radikal terör örgütlerine katılmak üzere Türkiye’ye gelen bin 700 kişiyi sınır dışı etti ve 7 bin 250 kişiye ülkeye giriş yasağı koydu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ