Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Tahran'dan Batı'ya nükleer resti, Ayetullah Ali Hamaney: Kötü anlaşacağımıza hiç anlaşmayalım

        HT GAZETE

        İran’ın en yüksek karar mercii olan dini lider Ayetullah Ali Hamaney, nükleer müzakereler konusunda ABD’nin açıklamalarına atıfta bulunarak, “Kötü anlaşacağımıza hiç anlaşmayalım” dedi.

        İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, devam eden nükleer müzakereler konusunda ülkesinin çıkarlarına ters düşmediği sürece her türlü anlaşmaya açık olduklarını söyledi. Ülkenin en üst düzey karar mercii olan Hamaney, Tahran’da ülkenin hava kuvvetleri komutanlarını kabulünde yaptığı konuşmada, “Amerikalılar ‘Kötü bir anlaşmaya imza atılmasındansa hiç anlaşma yapılmaması daha iyi’ diyorlar. Biz de bu konuda hemfikiriz. Bu anlaşma İran’ın saygınlığına ve itibarına zarar vermemeli. Öyle oldukça her türlü anlaşmaya açığım” dedi.

        ‘MÜZAKERE SİLAHINI ONLARDAN ALACAĞIZ’

        Hamaney, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’nın oluşturduğu 5+1 grubu ile varılacak anlaşmanın sürekli ekonomik yaptırımlar duvarına tosladığına dikkat çekerek, “Onların elinden yaptırım silahını almaya çalışıyoruz. Müzakere uzmanlarımız bu konuda çalışıyor. Ama başaramazlarsa bu silahı ellerinden almak için başka yöntemler de var. Şantajlara boyun eğemeyiz. Müzakere demek, ortak bir yolda anlaşmak demektir. Yani iki tarafın da her istediğini alamadığı bir seçenekte uzlaşmaktır. Bu müzakerelerin mutlaka İran üzerinde elde edilecek yeni imtiyazlara fırsat vermeyecek bir şekilde çözülmesini sağlayacağız” diye konuştu. 1989’dan beri ülkenin en güçlü lideri olan Hamaney, yıllarca müzakere karşıtlarının tarafında yer aldıktan sonra 2003 yılında seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin uzlaşmacı tavrını benimsemişti. ABD ve Avrupa ülkeleri, İran’ın uranyum zenginleştirme programının Ortadoğu’da savaş tehlikesini artırdığını savunurken, İran ise sadece alternatif enerji kaynakları için nükleer çalışmaların sürdürüldüğünü vurguluyor. 5+1 grubu ve İran arasında yürütülen müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış ve ikinci kez ertelenen müzakerelerin son tarihi 1 Temmuz 2015’e kadar uzatılmıştı.

        ZARİF: UZATMA GEREKSİZ YAPTIRIMLAR FAYDASIZ

        51. Münih Güvenlik Konferansı’na katılan İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ise nükleer müzakere tarihinin anlaşmak için son fırsat olduğunu söyledi. ABD’li mevkidaşı John Kerry ile konferans sırasında 90 dakika boyunca görüşen Zarif, müzakereleri daha fazla uzatmanın gereksiz olduğuna inandıklarını belirtti. Konferans arasında gazetecilere konuşan Zarif, “Artık kimsenin nükleer müzakerelerin uzatılmasını umursadığını sanmıyorum. Bu kez bu iş çözülmeli. Ayrıca nihai bir anlaşmaya varılmaması da dünyanın sonu değil. Artık üzerimizdeki yaptırımları kaldırmaları gerekiyor. Çünkü yaptırımlar tamamen faydasız. Yaptırımlar ilk başlatıldığında nükleer santrifüj sayımız 200 civarındaydı. Şu anda ise 2 bine yaklaştı. Çünkü bizim gizli bir nükleer ajandamız yok” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ