Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Güneş'te son 5 yılın en büyük patlamaları böyle görüntülendi Son 5 yılın en büyük patlaması

        SDO, 11 Şubat 2010'da uzaya fırlatıldı ve aynı yılın Haziran ayından beri Güneş'in faaliyetlerini görüntülemeye devam ediyor. Yıldızın, günümüzdeki en gelişmiş yüksek çözünürlüklü televizyonlardan 10 kat daha net görüntülerini elde edebilen SDO, milyonlarca derece sıcaklıktaki plazma atmosferi (korona)'da gerçekleşen patlamaları, Güneş lekeleri ve önünden geçen gezegenleri kaydetti. Korona, Güneş'in yüzeyinden yüzlerce kilometre yukarıdaki atmosfer tabakası olarak biliniyor.

        GÖZ KAMAŞTIRAN YÜZEY HAREKETLERİ KAMERADA

        5 yıl boyunca SDO'nun kameralarına, adeta ateşten bir yağmura benzeyen ve 'koronal yağmur' fenomeni olarak bilinen göz kamaştırıcı manyetik görüntüler de yansıdı. Güneş'in ortalama 6 bin derece sıcaklıktaki yüzeyinde Dünya'dan en az 30 kat büyük bir alanı kaplayan koronal hareketler, berrak ve keskin bir şekilde görüntülendi.

        İŞTE O KLİP:

        1826 gündür uzayda bulunan SDO, şu ana kadar 2 bin 600 terabayt veri akışı sağladı. Güneş'in 200 milyondan fazla fotoğrafını çekti. Bu fotoğraflar sayesinde daha önce kaydedilmemiş netlikte ve detaylı büyüleyici görüntüler ortaya çıktı. SDO'nun elde ettiği veriler ışığında bilim insanları, Güneş'in hareketlerini, yaklaşık 15,6 milyon derece sıcaklıkta olduğu tahmin edilen çekirdeğini ve Dünya'ya olan etkilerini daha iyi anlamaya çalışıyor.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ