Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Danimarka'da Charlie Hebdo saldırısının tartışıldığı toplantıyı silahlı üç saldırgan bastı, 1 kişi öldü

        Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Charlie Hebdo saldırısı ve ifade özgürlüğüne dair yazar ve gazetecilerin katıldığı toplantının yapıldığı salonun dışarıdan maskeli ve kalaşnikoflu saldırgan tarafından tarandığı; saldırıda 1 sivil öldü, 3 polis yaralandı.Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt "Bu bir terör saldırısıdır" dedi.

        Terör alarmı veren polis, bölgede geniş çaplı araştırma başlattı. Bölgeye araç ve yaya giriş çıkışları kapatıldı.Kafenin penceresine 30 kurşun deliği gözlemlendiği belirtildi.Danimarka basınını göre saldırganlar iki kişiydi. Daha sonra saldırganın bir kişi olduğu açıklandı. Saldırı sonrası olay yerinden kaçtılar.

        AFP'nin geçtiği habere göre, toplantıya Fransa'nın Kopenhag Büyükelçisi Francois Zimeray ve 2007'de Hazreti Muhammed karikatürleri nedeniyle ölüm tehditleri alan Lars Vilks'in de katıldığı öğrenildi.İsveçli yazar Vilks Danimarka'da polis koruması altındaydı, saldırıdan yara almadan kurtuldu. BüyükelçiZimeray da saldırı sonrası Twitter'dan açıklama yaptı, "hala hayattayım" mesajını paylaştı.

        Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Froncois Hollande olayla ilgili bilgi aldı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da saldırıyı kınadı, olay terör saldırısı olarak nitelendirildi.

        Hollande'ın Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt'i arayarak kendisiyle dayanışma içinde olduğu mesajını verdiği belirtildi. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'nin de en kısa zamanda Kopenhag'a gideceği kaydedildi.

        Konferansta, Avrupa'da giderek artan Radikalizm ve İfade özgürlüğüne yönelik tehlikelerin ele alındığını bildiren programın yöneticisi İnformation gazetesi redaktörü Niels Ivar Larsen "Silah sesleri duyulur duyulmaz herkes kendini yere attı. Hemen çok ciddi bir olay olduğunu anlamıştık. Sonra bizi en yakın polis karakoluna götürdüler ama bu tür saldırılar bizi durduramaz tartışmalara devam edeceğiz" dedi.

        ARACI KADIN SÜRÜCÜ KULLANIYORDU

        İki saldırganın bir bayanın kullandığı VW Polo marka AT 25919 plakalı araç ile Jagtvej caddesine doğru kaçtıkları belirtiliyor. Saldırı sırasında olay yeri yakında çocuklarını gezdirmekte olan Savaş Karakaplan "Ben çocukları gezdiriyordum, birden 30-40 el silah sesi duydum. Önce ne olduğunu anlayamadım ama yaralıların yere düştüğünü görünce cep telefonumla kısa da olsa görüntü aldım sonra bizi oradan uzaklaştırdılar. Söz konusu salonda ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar, karikatür krizi gibi konular görüşülüyordu. Çok sıkı güvenlik önlemleri vardı ama polisler sivildi" dedi.

        SOĞUK HAVA ODASINA SAKLANDI

        Lars Viks komitesinden Helle Merete Brix, Lars Viks'in silah sesleri üzerine soğuk hava odasına saklandığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Danimarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt'i telefonla arayarak geçmiş olsun dedi ve Fransız Büyükelçisi Francois Zimeray'ın saldırıdan yara almadan kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hollande Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'yi acilen Kopenhag'a gönderdiğini söyledi.

        Görgü tanıkları saldırganların yabancı bir dille haykırdıklarını ancak Dancayı da çok iyi konuştuklarını söylediler. Saldırganların peşine düşün polis, Lars Vilks'i zırhlı araçlarla kaçırırken, ülke çapında saldırganları bulmak için takip başlattı. Olay yerinde inceleme ve saldırganları bulmak için ordunun özel birimleri de devreye sokuldu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ