Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya THY uçağı Nepal'de iniş yaparken pistten çıktı

        Gökhan ARTAN/HABERTÜRK

        THY’ye ait TK-726 sefer sayılı İstanbul-Katmandu seferini yapan ‘Göbeklitepe’ adlı Airbus 330 tipi yolcu uçağı, Katmandu’ya iniş yaptıktan sonra pistten çıktı. 1’i bebek 224 yolcu ve 11 mürettebatın bulunduğu uçakta 1 yolcu hafif yaralandı. Kaza sırasında pist çevresinde yoğun sis olduğu belirtilirken, THY kazanın nasıl meydana geldiğinin yapılacak teknik incelemeyle belirleneceğini açıkladı.

        THY'nin TK-726 sefer sayılı İstanbul- Katmandu seferini yapan “Göbeklitepe” adlı uzun menzilli Airbus 330 tipi yolcu uçağı, kaptan pilotlar Levent Bilir ve Ayhan Günbatan yönetiminde salı günü saat 20.25’te Atatürk Havalimanı’ndan havalandı. 223 yolcu ve 11 mürettebatın olduğu TC-JOC kuyruk tescilli uçak, 6 saat 45 dakika süren yolculuktan sonra saat 03.55’te havalimanına iniş öncesinde havada bir süre tur attı. Pilotlar yoğun sis nedeniyle görüş mesafesinin 900 metreye düştüğü bölgede alanı önce pas geçti ve daha sonra iniş için ikinci denemeyi yaptı. Havada yaklaşık 15 dakika tur atan uçak, ikinci denemesinde indiği havalimanının 02 numaralı pistinde duramayarak toprak alana çıktı.

        ‘LASTİK PATLAMIŞ OLABİLİR’

        Sarsılan uçakta yolcular büyük panik yaşadı. Pilotlar, anonsla yolcuları sakinleştirdi ve uçaktan tahliyenin “slide” denilen şişme kaydıraklarla yapılacağını bildirdi. Kaptan pilot Bilir’in anonsu üzerine yolcular, şişme kaydırağın açıldığı tehlike çıkış kapısına yöneldi. Uçaktaki yolcular şişme kaydırakla kısa sürede tahliye edildi. Bu sırada yolculardan biri slide’dan düşerek hafif yaralandı. İsmi açıklanmayan yolcu, hastaneye kaldırıldı.

        Diğer yolcular ise terminale götürüldü. Geçen yıl THY filosuna katılan Göbeklitepe uçağında ciddi hasar meydana geldi ve hangara çekildi. THY de dönüş yolcularını almak için Nepal’e bir uçak gönderdi. Himalaya Dağları’nın ev sahiplerinden olan Nepal’deki uçak pistleri, dünyanın en zor iniş yapılan pistleri arasında bulunuyor. Tribhuvan Uluslararası Havalimanı pistlerinin 2 gündür yoğun yağış sebebiyle kaygan olduğu ve kaza sırasında da yoğun sis yaşandığı açıklandı. 3 bin metre uzunluğundaki pistin sonunda değil ortalarında toprak alana çıkan uçağın iniş yaptıktan sonra lastiği patladığı için sol tarafa saparak pistten çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor. THY Basın Müşaviri Ali Genç, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yolcularımız ve uçuş ekibimiz güvenli bir şekilde tahliye edilerek terminale alınmıştır. Olayda bir yolcumuz hafif yaralanmış, hastaneye sevk edilerek tedavi altına alınmıştır. Uçağın bulunduğu bölgeden çekilmesi için gerekli tedbirler alınmış ve çalışma başlamıştır. Olayın nasıl geliştiği yapılacak teknik incelemenin ardından belirlenecektir.”

        ‘İKİNCİ DENEMENİN YAPILMAMASI LAZIMDI’

        İsmini vermeyen bir kaptan pilot, kazayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Sis uçuş için çok tehlikeli bir olaydır. Görüntülere bakıldığında sisten uçak dahi görünmüyor. Yukarıdan baktığın zaman aşağıyı görürsün ancak inişe geçtiğin zaman sis yoğunlaşarak karşına çıkar. İlk denemede pas geçebilir ancak ikinci denemeyi yapmaması gerekirdi ve en yakın meydana uçması gerekirdi. Nepal çok sıkıntılı bir meydandır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ