Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Tunus'ta saldırı

        HT GAZETE

        Tunus’un başkenti Tunus’ta dün, parlamento binasının yanındaki müzeye yönelik saldırıda, 17’si yabancı turist, 1’i polis 21 kişi öldü; bir grup turist rehin alındı. (Bugün ise ölü sayısının 23'e yükseldiği bildirildi. AA)

        Tunus Başbakanı Habib Essid, “2 saldırganın öldürüldüğünü, 2 veya 3’ünün de kaçmış olabileceğini, arandıklarını” söyleyerek saldırıda ölen yabancı turistler arasında İtalyan, Alman, Polonyalı ve İspanyolların olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi de saldırıyı “Büyük musibet” olarak nitelendirdi, “Tunus, yeni saldırıların gerçekleşmesini engellenmek için elinden geleni yapacak” dedi.

        CAN PAZARI YAŞANDI

        Çok sayıda sanat eseri ve mozaiğin sergilendiği Bardo Müzesi’ne yönelik saldırıda rehin alınan turistler, güvenlik güçlerinin 2 saat süren operasyonu sonucunda serbest bırakıldı. Yaralı sayısı belirtilmedi; ancak yaralılar arasında İtalyan ve Polonyalı turistler bulunduğu ifade edildi.

        İçişleri bakanlığı sözcüsü, güvenlik güçlerinin, turistlerin öncelikli uğrak noktalarından biri olan müzeye saldıran “2 militanı” öldürdüğünü, müze içindeki çatışmada bir de polisin öldüğünü açıkladı. Görgü şahitleri, saldırganlar ateş ederken müzede tam bir can pazarı yaşandığını, çoğu yabancı olan turistlerin içeri girip havaya ateş etmeye başlayan güvenlik güçlerinin gösterdiği güvenli alanlara sığındığını söyledi.

        ‘2002’DEN SONRAKİ EN BÜYÜK SALDIRI’

        Saldırganların kimliğiyle ilgili bir açıklama yapılmadı. Ancak, analistler, saldırının, 2011’de, 23 yıl ülkeyi yönettikten sonra “devrilen” eski devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan, Arap Baharı’nın başlangıcı kabul edilen ayaklanma sonrasında turizme bel bağlayan ülke ekonomisine darbe olacağına dikkat çekti.

        Analistler, dünkü saldırının, 2002 yılında, El Kaide’nin bir sinagoga yönelik, 21 kişinin öldüğü intihar saldırısından sonraki en büyük saldırı olduğunun altını çizdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ