Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Tunus'ta terör paniği

        HT GAZETE

        Tunus’un başkenti Tunus’ta, önceki gün Bardo Müzesi’ne yönelik saldırıda ölenlerin sayısı 23’e yükseldi. 18’i yabancı turist, 3 Tunuslu sivil ve 2 saldırganın öldüğü saldırının ardından yürütülen soruşturma kapsamında 5’i olayla direkt ilgili, 4’ü dolaylı yoldan payı olan 9 kişi tutuklandı.

        Tutuklananlardan 2 kişinin müzeye saldıranlar arasında olduğu açıklandı. Analistler Suriye ve Irak’ta “cihat” için savaşan 3 bine yakın Tunuslunun olduğuna vurgu yaparken, saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgütten dün yapılan açıklamada, saldırı için “Müslüman Tunus’taki kâfirlerin mağarasına yapılan kutsal bir işgal” ifadesi kullanıldı.

        Polisin operasyonunda ölen saldırganların kimliği Hatim el-Kaşnavi ve Yasin el-Abidi olarak açıklandı. Yerel basına göre El-Abidi, bir süre Irak ve Libya’da yaşadı. Tutuklananlar arasında El-Kaşnavi’nin 2 akrabası bulunuyor.

        ASKERLER KORUYACAK

        2002’de El Kaide’nin bir sinagoga düzenlediği saldırıdan sonraki en büyük saldırıya tanık olan ülkede güvenlik önlemleri artırıldı; ordu alarma geçti. Ülkenin önemli kaynaklarından turizme darbe vuran, 700 milyon dolarlık zarara neden olacağı belirtilen saldırının ardından çok sayıda kente birliklerin konuşlandırılacağı açıklandı. Devlet başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, “Terörle savaştayız. Tunus ayağa kalkıp tüm militanları yok etmeli” denilerek sokakların askerler tarafından korunmasına karar verildiği belirtildi. Tur operatörleri ve gemi turu düzenleyen şirketler şimdiden iptallere başladı.

        Tunus, 2011’de, Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinden beri Ensar el-Şeria ve Okba Ben Nafaa gibi radikal İslamcı gruplarla mücadele ediyor.

        YÜZLERCE KİŞİ PROTESTO ETTİ

        Saldırının ardından yüzlerce kişi Bardo Müzesi’nin önünde toplandı. Ellerinde bayraklarla müzenin önüne giden kalabalık, saldırıyı kınadı. Protestoya katılanlar, üzerinde “Teröristlere hayır” yazılı dövizler taşıdı ve bu söylemde sloganlar attı.

        2 İSPANYOL BÜTÜN GECE MÜZEDE SAKLANMIŞ

        Ölen 18 yabancı turistin 10’unun kimliği belirlendi. 3 Japon, 1 Polonyalı, 1 Avustralyalı, 2 İspanyol, 1 İngiliz, 1 Fransız ve 1 Kolombiyalı öldürüldü. Farklı ülkelerden 50’ye yakın yaralı hastanelerde tedavi altına alındı. Bir İspanyol çiftin ise korkudan bütün gece müzede saklandıkları açıklandı. Juan Carlos Sanchez ve 4 aylık hamile olan Cristina Rubio’nun saatlerce bekledikten sonra dün şafak vakti ortaya çıktıkları belirtildi.

        TÜRK YEMEKLERİ UZMANIYDI

        Müzede annesi Çieni Miyazaki (49) ile birlikte öldürülen Japonyalı Hanuka Miyezaki’nin, aşçılık eğitimini tamamladığı ve bitirme tezi olarak Türk yemeklerini seçtiği ortaya çıktı. Anne-kız, Tunus’tan önce Türkiye’yi de ziyaret etmiş.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ