Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Norveç'in Fredrikstad kasabasından şimdiye kadar 8 kişi IŞİD'e katıldı

        HT GAZETE

        Norveç'in sakin kasabalarından Fredrikstad'da yaşayan 8 kişinin IŞİD'e katılması kamuoyunu hayrete düşürdü. Bunlar arasında Sultanahmet'te 1 polisin şehit olduğu intihar saldırısını gerçekleştiren Diana Ramazanova'nın imam nikâhlı eşi de var

        Norveç'in güneyinde, sakinliğiyle tanınan Fredrikstad kasabasından giderek daha fazla gencin IŞİD'e katılması, yetkilileri şaşırttı. Bu gençler arasında, 6 Ocak'ta İstanbul Sultanahmet'te üzerindeki bombayı patlatarak bir polisin şehit olmasına neden olan hamile Diana Ramazanova'nın imam nikâhlı eşi Çeçen asıllı Norveç vatandaşı Ebu Aluevitsj Edelbijev de bulunuyor. Aynı kasabadan 7 kişinin daha Suriye'ye gitmesi yetkilileri harekete geçirdi.

        KOBANİ'DE TANIŞMIŞLAR

        Daha önce uyuşturucu kullandıkları gerekçesiyle polisle başları derde giren bu gençlerin, Suriye'nin Kobani (Ayn el-Arap) kentine giderek IŞİD saflarına geçtiği ortaya çıktı. New York Times Gazetesi'nin haberine göre, 18 yaşındaki Dağıstan asıllı Ramazanova, Edelbijev ile Kobani'de tanışıp imam nikâhı ile evlenmiş. Edelbijev'in Kürt güçleriyle çatışırken ölmesi sonucu, 4 aylık hamile olan Diana Ramazanova, imam nikâhlı eşinin yaşadığı Norveç'teki kasabaya gitmeye karar vermiş. Ancak İstanbul'a geldiğinde kararını değiştiren ya da ülke dışına çıkamayacağını anlayan Ramazanova'nın Sultanahmet'teki eylemi gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.

        'TEHLİKE ÇOK BÜYÜK'

        Herkesin birbirini tanıdığı kasabada yıllarca gençlerin uyuşturucu alışkanlığı ile mücadele eden yetkililer, olayla ilgili soruşturma başlattı. Polis Şefi Ragnar Foss, 2 yıl önce gençlerin birdenbire uyuşturucu alışkanlığını bırakarak yurtdışına seyahat ettiklerini öğrendiklerini söyledi. Foss, "Biz de onların uyuşturucuyu bıraktıklarını düşünürek çok sevinmiştik. Meğer onları daha büyük bir tehlike bekliyormuş" diye konuştu. Kasabada Torleif Sanchez Hammer liderliğinde Suriye'ye cihada giden gençlerin çoğunun öldürüldüğü tahmin ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ