Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İtalya'dan Türkiye açıklaması

        Papa Francesco'nun, Vatikan'da düzenlediği ayin sırasında, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını söylemesi İtalya'da geniş yankı bulmaya devam ediyor.

        İtalyan LA7 kanalında bir programa katılan Gozi'ye, Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren sözleri hatırlatılarak, İtalya'nın pozisyonun ne olduğu sorusu yöneltildi.

        Sandro Gozi, "Bu konuda bir tane resmi görüş açıklayan hükümet yok. Bu iş tarihçilerin işi. Bu konuyu başlatan, ele alan bir Avrupa hükümeti yok. Avrupa parlamentoları, kendi görüşlerini açıkladılar ama hükümetler hayır. Ben kişisel olarak bunun olduğuna inanıyorum ancak bunu belirlemek siyasetçilerin değil tarihçilerin görevi. Bana göre bir hükümet 'soykırım' kelimesini kullanmamalı. Bir hükümetin bu konu üzerinden resmi bir pozisyon almasının uygun olmadığını düşünüyorum" dedi.

        "Eğer biz siyaset yapıyorsak Türkiye'nin bugünkü problemlerine bakmanın daha yerinde olduğunu düşünüyoruz" diyen AB Politikaları Müsteşarı Gozi, Türkiye'deki demokrasi, insan hakları ve azınlık hakları gibi konularla ilgilendiklerini dile getirdi.

        TÜRKLER HAKSIZ

        Başbakan Renzi sessizliğini korurken, Barselona'da katıldığı bir toplantı sonrası gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Papa'ya karşı açıklamalar yapan Türkiye'nin haksız olduğunu savunarak, 15 yıl önce Papa 2. Jean Paul'ün de benzer şekilde ifadeleri olmasını hesaba katarsak Türklerin sert açıklamaları haklı gibi görünmüyor dedi.

        İtalya'nın her zaman, 100 yıl önce şiddete maruz kalan ve acı çeken Ermeni halkı ve hükümetiyle dayanışmasını belirttiğinin altını çizen Bakan, ?Soykırım ile ilgili olarak ise her zamanİtalya'nın dostları olan Ermenistan ve Türkiye'yi, daha az gergin konularda bu durumun engel teşkil etmemesi için diyalog halinde olmaya davet ettik diye konuştu.

        AA/DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ