Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Baltimore'da siyahi isyan 'Geliyorum' demiş

        HT GAZETE

        ABD’nin Maryland Eyaleti’nin Baltimore kentinde, siyahi Freddie Gray’in (25) cebinde sustalı bıçak olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan 1 hafta sonra 19 Nisan’da, kaldırıldığı hastanede ölümünün yankıları sürüyor. Pazartesi akşamı ve salı günü Gray’in cenazesinden sonra çıkan olaylarda ateşe verilen Baltimore dünü sakin geçirdi. Omuriliğinde yaralanma olduğu için öldüğü belirlenen Afrika kökenli ABD’li Gray’in cenazesi sonrasında yaşanan eylemler sonucunda olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte, 3 bin polis ve onlara takviye olarak ulusal muhafızlar kentte asayişi sağladı.

        7 GÜNLÜK SOKAK YASAĞI DELİNDİ

        Hafta başında kent sokaklarını savaş alanına çeviren, araç ve binaları yakan protestocular arasından eylemlere devam etmek isteyen 200 kişi, akşam saat 23.00 ila sabah saat 05.00 arasında, 7 gün sürecek sokağa çıkma yasağını deldi. Yasak yerel saat ile 22.00-05.00 saatleri arasında geçerli. Protestocular yerlere yatıp ya da su şişeleri fırlatarak silahsız siyahilere yönelik polis şiddetine tepki gösterirken; polis onlara biber gazıyla müdahale etti. Protestocuların büyük bir kısmı polisin müdahalesine uzun süre direnemedi; ancak küçük bir grup uzun süre sokakta kalıp eylem yapmakta direndi. Bu nedenle kentin bazı bölgelerinde az sayıda çatışma yaşandı. Tutuklanan 200’ü aşkın kişiye 10 kişi daha eklendi. Bunların 2’si yağmalama, 7’si sokağa çıkma yasağını deldiği, 1’i ise uygunsuz davranış sergilediği gerekçesiyle tutuklandı. Baltimore Eminyet Müdürü Anthony Batts, bazı ihlallere ve ufak tefek sorunlara rağmen sokağa çıkma yasağının işe yaradığını savunarak “En önemlisi Baltimore’lular güvendeler, kentte istikrar sağlandı. Bu durumu bu şekilde sürdürmeyi umut ediyoruz” dedi. Maryland Eyalet Valisi Larry Hogan ve Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake, salı günü ve dün kentteki sakinliğin korunmasını sağlamak için defalarca açıklama yaptı ve halkı sağduyulu davranmaya davet etti. Salı günü kapanan okullar dün yeniden açıldı. Bir grup din adamı dün Gray için bir yürüyüş ve ayin planladıklarını açıkladı.

        ‘MÜCADELEYE DEVAM’

        Sorun çözülene kadar mücadele mesajı veren Gray Ailesi’nin avukatı Billy Murphy, patlak veren olayları siyahilerin öne çıkması ve kendi problemlerini sahiplenmeleriyle ilişkilendirdi. Murphy, “Burada yaşıyoruz, burayı seviyoruz. Mükemmel değil. Kötü bir evliliğin içinde olmak gibi. Bu problem çözülene kadar çalışmak için buradayız” diye konuştu.

        OBAMA’DAN POLİSLERE ÇAĞRI

        ABD Başkanı Barack Obama ise dün sabah programı The Steve Harvey Morning Show’a katılarak konuyla ilgili değerlendirmelerini aktardı. Baltimore’daki eylemlerin, isyanın, polis birimlerinin siyahi toplumdaki güvenini tazelemesi veya artırması gerektiğinin işareti olduğunu vurgulayan Obama, Adalet Bakanı Loretta Lynch’in belediye başkanlarıyla temasa geçip polise yeni eğitimler uygulanması ve vücut kamerası kullanmalarının şart koşulması için kolları sıvadığını anlattı. Obama bu konuların eğitimsizlik, uyuşturucu bağımlılığı, iş sahasının az olması gibi sorunlarla birlikte ele alınması gerektiğine de dikkat çekerek şöunları söyledi: “Bunlar amaca zarar verici olaylar. İnsanlar eline levye aldıkları zaman ve yağmalamak için kapıyı açtıklarında, protesto etmiş olmuyorlar, çalmış oluyorlar. Binaları ateşe verdikleri zaman kundakçılık yapmış oluyorlar ve kendi toplumlarındaki iş ve fırsatları zarara uğratmış, boşvermiş oluyorlar.” 2016 başkanlık seçimlerinde yarışma kararı alan Hillary Clinton ise ABD adalet sisteminde reform gerektiğini ve polislerin üzerine vücut kamerası iliştirilmesinin şart olduğunu söyledi.

        OĞLUNU DÖVEREK EYLEMDEN ALAN ANNE: YENİ BİR GRAY OLMASINA İZİN VEREMEZDİM

        Pazartesi akşamki eylemler sırasında 16 yaşındaki oğlunu döve döve eve götürürken görüntülenen 6 çocuk annesi Toya Graham, “Oğlumun Freddie Gray’in cenazesine katılmasına elbette izin verirdim ancak onun böyle bir ortamda eyleme katılarak yeni bir Freddie Gray olmasına izin veremezdim” dedi. Graham, oğlunu taş ve başka nesneler atarken görünce neredeyse aklını kaybettiğini, onu ite kaka olay yerinden uzaklaştırdığını yansıtan görüntüleri nedeniyle polis teşkilatından övgü aldı; sosyal medyada “yılın annesi” olarak adlandırıldı. Graham, CBS Televizyonu’nda yayınlanan sabah programı This Morning’e katıldı. Okulların erken kapandığını duyunca oğlunun okulunun önüne gittiğini anlatan Graham, “Gördüklerime inanamadım. Oğlum elinde bir kaya parçasıyla dolaşıyordu. ‘Aman Tanrım’ dedim ve ona müdahale ettim” diye konuştu.

        KİMİ YAĞMALADI, KİMİ TEMİZLEDİ

        Polis ve kentin toplum önderleri, yaşanan şiddet sahnelerini, 20 polisin yaralandığı eylemleri kınadı. Yüzlerce gönüllü, sokakları temizlemek için çalıştı. Gönüllüler, yerlerdeki çöpleri, cam kırıklarını toplayarak belediye çalışanlarına yardım etti.

        BEYZBOL TARİHİNDE BİR İLK

        Yaşananlar, ABD’deki beyzbol ligi MLB takımlarından, Baltimore’u temsil eden Baltimore Orioles’in kendi stadyumu Camden Yards’ta yapacağı maçın seyircisiz oynanmasına neden oldu. Böylece beyzbol maçlarının ülkedeki 145 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı.

        "HUKUK DENGESİNİ YİTİRDİ"

        ABD’de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçiminin adaylarından eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Baltimore olaylarına ilişkin bir açıklama yaptı. Clinton, siyahi Freddie Gray’in polis gözaltısında omurgası kırılarak ölmesinin, “ABD’nin ceza hukuk sisteminin dengesini yitirdiğini” gösterdiğini söyledi. Demokrat Partili Clinton, “ABD ırk ve adalet konusunda zorlu gerçeklerle yüzleşmelidir” dedi. Clinton, ülkedeki polislerin tümünün üniformalarına kamera takılması gerektiğini de savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ