Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Libya açıklarında Türk gemisine saldırıda 3. kaptan hayatını kaybetti

        Libyaaçıklarındaki uluslararası sularda saldırıya uğrayan, bir Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı kuru yük gemisi "Tuna-1"in, Türkiye'ye doğru yola çıktığı ve yarın Fethiye Limanı'nda olacağı bildirildi.

        Gemi Kaptanı Ünal Bilici'den alınan bilgiye göre, gemi dün akşam Tobruk'a doğru hareket ettiği sıradaLibya'nın yaklaşık 10 mil açığında herhangi bir uyarı yapılmaksızın karadan ağır silah saldırısına uğradı.

        Saldırı üzerine gemi acil durum sinyali göndererek karadan daha da uzaklaştı. Acil durum sinyaline Yunanistan, Malta ve Fransa'dan cevap geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise gemiye hava saldırısı düzenlendi, geminin 3. kaptanı hayatını kaybetti.

        Gemi, ikinci saldırının yapıldığı yerden 7 mil daha uzaklaştığında üçüncü hava saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda, makine dairesi ve mürettebatın acil durumlarda sığındığı yer hedef alındı.

        Gemide 8'i Türk, 6'sı Gürcistan ve 1'i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu.

        Saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı ancak gemide ciddi hasar meydana geldi.

        Türkiye'ye doğru yola çıkan geminin, 24 saatte Fethiye Limanı'nda olması bekleniyor.

        Eskortluk yapacak Deniz Kuvvetleri unsurlarının 5 saat içinde gemiye ulaşacağı öğrenildi.

        TOBRUK HÜKÜMETİ SALDIRININ NEDENİNİ AÇIKLADI

        Libya'da Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı "Tuna-1" isimli kuru yük gemisine düzenlenen saldırıyı, Tobruk hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı üstlendi.

        Hava Kuvvetleri Komutanı Sakr Curuşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk gemisinin Libya açıklarında sınır ihlalinde bulunduğunu ve uyarılara rağmen seyrine devam ettiği gerekçesiyle vurulduğunu" ileri sürdü.

        "Söz konusu gemiye önce uyarı ateşi açıldığını ancak geminin uyarıları dinlemeyerek seyrine devam ettiğini, bunun üzerine doğrudan ateş açıldığını" dile getiren Curuşi, "Libya Silahlı Kuvvetler Komutanlığı'nın (Tobruk hükümetine bağlı) 5 Mayıs'ta aldığı kararla, Derne kentinin doğusundaki R'asu't-Tin ila batısındaki Rasu'l Hilal bölgeleri arasındaki sahil bölgelerinde balıkçı tekneleri dahil olmak üzere tüm deniz araçlarına dolaşım yasağı getirildiğini" söyledi.

        "TÜRKİYE, LİBYA HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK"

        Türkiye'ninLibyaÖzel Temsilcisi Emrullah İşler, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya işaret ederek gerekli girişimlerde bulunulduğunu belirtti. Türkiye'nin, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar Türk vatandaşlarının yanında yer aldığını ve haklarını aradığını kaydeden İşler, olayla ilgili acele davranılmaması gerektiğini vurguladı. İşler, olayın kim tarafından gerçekleştirildiği, amacı ve arkasındaki dinamiklerin ne olduğunun araştırıldıktan sonra değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.

        "Türkiye,Libyahalkının yanında olmaya devam edecek veLibya'daki mevcut krizin sona erdirilmesi için tüm taraflarla iyi niyetli görüşmelerini sürdürecektir" diyen İşler,Libya'nın istikrara kavuşması için Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını vurguladı. İşler, saldırıda hayatını kaybeden 3. kaptana Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

        AA

        "ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT DAHİL HER TÜRLÜ HAKKIMIZ MAHFUZDUR"

        "Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz. Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve sözkonusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır. Sözkonusu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki Libya Siyasi Diyalog Sürecine katılan resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve daha önce de olduğu gibi sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir. Bu tür suçları işleyenlerin BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları hayati önem taşımaktadır."

        ANAMUR'A ATEŞ DÜŞTÜ

        Kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı yükü teslim etmek üzere Libya'nın Tobruk Limanı'na giderken karadan yapılan topçu atışında yaşamını yitiren geminin 3'üncü kaptanı 25 yaşındaki İlker Büyükdere'nin Mersin'in Anamur İlçesi'ndeki baba evine ateş düştü.

        Olayın duyulması üzerine İlker Büyükdere'nin İskele Mahallesi'nde oturan babası Halil Büyükdere ile annesi Havva Büyükdere'nin evine yakınları ve komşuları akın etti. Acı haberle yıkılan Büyükdere çifti, gözyaşlarına boğuldu.

        İlker Büyükdere'nin dayısı Adem Durdu, geminin Libya'dan ayrılarak Yunanistan kara sularına sığındığı, buradan da Fethiye Limanı'na gelmekte olduğu bilgisini aldıklarını belirterek, "Geminin İspanya'dan aldıkları alçıpan inşaat malzemesini Libya'nın Tobruk Limanı'na boşaltacakları sırada saldırıya uğradıkları haberini aldık. Bütün bilgimiz bu kadar. Bütün mesele aslında Libya'nın Türk şirketlerini istememesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ