Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kıbrıs’ta vize uygulaması kaldırıldı

        HT GAZETE

        Kıbrıs’ta Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanı olmasıyla ivme kazanan müzakere sürecinde ilk resmi toplantı dün yapıldı. KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Anastasiadis BM kontrolündeki ara bölgede dün sabah bir araya geldi. Yaklaşık dört saat süren görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis de hazır bulundu. Yedi aylık aranın ardından yeniden başlayan müzakerelerin ilk gününde bu kez ‘kapsamlı çözüm konusunda ilerlemek’ yerine, süreci kolaylaştırıcı ‘güven artırıcı önlemler’ konusunda adım atılmasına karar verildi. İlk önlem olarak sınırda vize uygulaması kaldırıldı.

        MAYINLAR TEMIZLENECEK

        Güven artırıcı önlemler kapsamında Rum lider Anastasiadis Ada’nın kuzeyindeki 28 mayın tarlasının haritalarını açıklayacak. Akıncı da, Rum tarafından KKTC’ye geçişlerde sınırda verilen vize formlarının bugünden itibaren kalkacağını ilan etti. KKTC Hükümeti’nin aldığı bir karar sonucu artık ‘kimlik’ belgesini gösteren yurttaşlar, ilgili görevlinin ‘not almak’ düzeyinde yapacağı bir işlemle güneye geçebilecek, aynı şekilde güneyden gelenler de aynı kolaylıktan yararlanacak.

        2 HAFTADA BİR GÖRÜŞME

        İlk toplantıda tarafların 2 haftada bir masaya oturması da kararlaştırıldı. Şubat 2014’te başlayan müzakerelerde, görüşme sıklığı konusunda anlaşmazlık yaşanmış, Türk tarafı ayda iki kez bir araya gelmek isterken liderler ancak bir aydan uzun sürede görüşmelerini tekrarlayabilmişlerdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ