Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mısır'da 2013’te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılıp tutuklanan demokratik yoldan seçilmiş ilk meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye idam kararı

        GAZETE HABERTÜRK

        Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve ardından hapse atılan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ‘HAMAS’a istihbarat sağlamak’ ve ‘hapishaneden firar etmek’ suçlamasıyla yargılandığı davalarda ölüm cezasına çarptırıldı.

        Mursi dışında Muhammed Bedii dahil Müslüman Kardeşler teşkilatının üst düzey 17 yöneticisine daha ölüm cezası verildi. Başkent Kahire’nin doğusundaki polis akademisinde geniş güvenlik önlemleri altında görülen ve devlet televizyonunundan canlı yayınlanan karar duruşmasında Mursi ve Bedii hazır bulundu. Yarım saat süren duruşma sonunda Kahire 15. Ceza Mahkemesi Başkanı Şaban Şami, ‘hapishaneler baskını’ davasından 106, ‘casusluk’ davasından ise 16 İhvan yöneticisine idam kararı verildiğini açıkladı. Dosya Mısır Müftülüğü’ne gönderilecek. Nihai karar müftülükten gelen tavsiyeye göre 2 Haziran’da açıklanacak.

        KARADAVİ’Yİ HEDEFE KOYDULAR

        Mısır mahkemesi, Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf Karadavi’ye de ‘hapishaneler baskını’ davasından idam cezası verdi. Katar’da yaşayan ve çifte vatandaşlığı bulunan Mısırlı Karadavi, Hüsnü Mübarek’in devrildiği 2011’deki ‘Tahrir devrimi’nde meydanda binlerce kişiye cuma namazı kıldırmasıyla biliniyor.

        KADIN VE ÖLÜYE ÖLÜM CEZASI

        Kahire mahkemesi, ‘casusluk’ davasında ilk kez ülke vatandaşı olmayan kişiler hakkında da idam kararı verdi. Mısır’da ilk kez bir kadın da ölüm cezasına çarptırıldı. Müslüman Kardeşler’in kadın kolları sorumlusu Sundus Asım Seyyid Şibli’nin de idamı onaylandı. İdam cezası verilenler arasında geçen yıl İsrail’in Gazze saldırılarında hayatını kaybeden İzzettin Kassam Tugayları Komutanı Raid Attar da bulunuyor.

        Mursi ve Müslüman Kardeşler liderlerine verilen idam kararlarıyla, Mısır'da 3 Temmuz darbesinin ardından açılan davalarda hakkında ölüm cezası verilenlerin sayısı bini aştı. Ölüm cezası hükümlülerinin yüzde 90’ı Müslüman Kardeşler üyesi. Yaklaşık 20 bin Müslüman Kardeşler taraftarı da hapishanelerde tutuklu bulunuyor.

        GERİYE GİDİŞ SİSİ’YLE BAŞLADI

        Mursi, genelkurmay başkanlığına gelmesine onay verdiği General Abdulfettah es-Sisi tarafından 2013’te devrilip tutuklanmıştı. Mısır’daki baskıyı darbenin ardından artıran Sisi, geçen yıl da şaibeli olduğu belirtilen bir seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

        ‘ÇOK ŞÜKÜR’ DEDİ

        Karar açıklandığı sırada İhvan lideri Muhammed Bedii’nin “Allah büyüktür, bize şehitlik düştü”, eski lider Muhammed Mursi’nin ise “Çok şükür, idam kararı çıktı” demesi dikkat çekti.

        ‘KARAR MASKARALIK’

        Mursi’ye verilen idam cezası Uluslararası Af Örgütü tarafından “Maskaralık” olarak değerlendirildi. Örgüt, Mursi’nin serbest bırakılmasını ve sivil bir mahkeme tarafından yeniden yargılanmasını talep etti.

        ESMA’NIN AĞABEYİ URFA’DA ÖĞRENDİ

        Mısır’daki Rabia Meydanı’nda şehit edilen Esma’nın ağabeyi Biltacı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Eyüp Nebi sabır etkinliğine katıldı. Etiknlikte Mursi’nin ödülünü eski Enformasyon Bakanı Metevelly aldı. Metevelly ve Biltacı, program esnasında Mursi’ye idam cezası verildiği haberini aldı. Metevelly, “Bu karar bizim için şereftir. Bu darbenin ve verdiği kararların gidici olduğuna inanıyoruz” dedi.

        UZMANLARA SORDUK

        ‘İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİR’

        Ortadoğu terör uzmanı MITHAT IŞIK

        “Mursi’nin taraftarları çok organize ve mücadeleci. Eğer bu karar uygulanırsa Mısır’da bir iç savaşa kadar varan kargaşa ortamı oluşabilir. Mısır’da oluşacak olan kargaşa ortamı Ortadoğu’da dengeleri de değiştirebilir. Sisi hükümeti, Ortadoğu’daki dengeleri, Müslüman Kardeşler’in teşkilatlanmasını biliyor ve hesaplıyordur. Akıllı bir yönetim bence bu kararı uygulamaz.”

        ‘ZATEN KARIŞIK BİR ÜLKE’

        Emekli Büyükelçi MUSTAFA AKŞIN

        “İdam dünyada her ülkede tedirginlik ve huzursuzluk yaratır. Eski cumhurbaşkanı olması hasebiyle daha dikkatli olmak gerekir. Ama ‘Mısır karışır’ demek doğru olmaz. Zaten istikrarlı bir ülke değil. Müslüman Kardeşler, İslam’ı kalkan yaparak kötü yönetilen tüm ülkelerde mesafe alabiliyor, varlık sürdürebiliyor. Mursi’nin Müslüman Kardeşler’in Mısır lideri olması Mısır’ın istikrarsızlığını bitirmedi. Ondan önceki Mübarek döneminde hiç olmazsa istikrar vardı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ