Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Suriye sınırında gergin bekleyiş

        ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava bombardımanından kaçan ve günlerdir Türkiyesınırında bekleyen bir grup Suriyeli, AkçakaleSınırKapısından Türkiye'ye giriş yaptı.

        TÜRKİYE'YE GEÇİŞLER BAŞLADI

        ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye'nin Haseke kentine bağlı Rasulayn bölgesine düzenlediği hava bombardımanından kaçarak Türkiye sınırında toplanan Suriyelilerin, Türkiye'ye geçişleri başladı.

        Sınırda bekleyen Suriyeliler, kontrollü bir şekilde Türkiye'ye alınıyor.

        Jandarma da TOMA'ları ile sıfır noktasında bekliyor. Akrep, zırhlı araç ve TOMA'lar sıfır noktasında beklemede.

        Sınırda bekleyen ve Türkiye'ye alınmasına karar verilen binlerce Suriyelinin saat 17.15'ten itibaren bir anda sınıra yüklenmesiyle çıkan kargaşa üzerine durdurulan geçiş, bir saat sonra düzen sağlanarak yeniden başladı.

        Geçişler, Akçakale Sınır Kapısı'nın hemen yanında tel örgüler kaldırılarak açılan koridordan düzenli bir şekilde yapılıyor. Kayıtları yapılarak Türkiye'ye alınan Suriyeliler, Gümrük Alanı'nda hazırlanan yere götürülüyor. Türkiye'ye alınan Suriyelilerden akrabası olanlar onların yanına, diğerleri kamplara gönderilecek.

        Akçakale Sınır Kapısı'nın yanında oluşturulan koridordan Türkiye'ye alınmaya başlanan Suriyelilerin geçişi devam ediyor.

        Suriyelilerin geçişlerine akşam saatlerinden itibaren izin verilmesinin ardından yüzlerce kişi arasındaki çocuk ve yaşlılara askerler yardımcı oldu. Askerlerin su içirdiği Suriyelilere, Akçakale'deki kayıt işleminin ardından su ve bisküvi ikram edildi.

        DUMANLAR YÜKSELİYOR

        Sınırda bekleyenlerin gürültü nedeniyle kısa süreli panik yaşadığı olayın ardından söz konusu bölgede dumanların yükseldiği görüldü.

        Öte yandan hava bombardımanından kaçarak geceyi sınır hattında geçiren Suriyelilerin ise bekleyişleri son buldu.

        Ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle son iki haftada yaklaşık 15 bin Suriyeli, Türkiye'ye sığınmıştı.

        BAŞBAKANLIK KAMU DİPLOMASİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA

        Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Akçakale sınırı yakınlarında bekleyen Suriyelilerin, geçici olarak sınır kapısından Türkiye'ye kabul edilmeye başlandığını, saat 17.15'te IŞİD'in sınırı kapatması nedeniyle bu saate kadar yalnızca 4 ailenin Türkiye'ye kabul edilebildiğini bildirdi.

        Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü yetkililerinden, Şanlıurfa/Akçakale civarı Sınır ötesinde bekleyen Suriyelilere ilişkin bilgi alındı.

        Tel Abyad civarında IŞİS ve PYD arasındaki çatışmaların oluşturduğu güvenlik riski ve koalisyon güçlerinin bombalamaları nedeniyle bölge halkının Türkiye sınırı yakınlarına geldiği kaydedildi. PYD'nin, Tel Abyad merkezine yakın bir mesafeye kadar ulaştığı, IŞİD militanlarının Tel Abyad şehir merkezinde olduğu belirtildi.

        Yetkililer, "PYD'nin bölgenin yerleşik halkı üzerinde oluşturduğu tazyik, koalisyon güçlerinin bombalamaları ve IŞİD erör örgütünün sivillere yönelik uygulamaları, bölgedeki nüfus hareketlerinde yeni bir duruma yol açmıştır. Sınırımızda alınan tedbirlerin bu çerçevede değerlendirilmesi elzemdir" değerlendirmesinde bulundu.

        Türkiye sınırının 300 metre yakınında, çoğunluğunu Arap kökenli Suriyelilerin oluşturduğu 2 bin 500 civarında kişinin bulunduğu, Arap kökenli Suriyelilerin arasında az sayıda Türkmen'in de yer aldığı bilgisini veren yetkililer, şunları ifade etti:

        "Suriyelilere su ve gıda dağıtımı yapılmaktadır. İnsani düzeyde acil eylem gerektiren durumlarda müdahaleler yapılmakta olup, terör örgütlerine karşı da sınırımızın içerisinde gerekli tüm güvenlik tedbirleri alınmıştır. Bölgedeki insani kriz değerlendirilirken, Suriye tarafındaki yerleşim yerinin sınır bölgesine çok yakın olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Türkiye'nin açık kapı politikasında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. İnsani kriz ve acil insani müdahale gerektiren durumlarda Suriyeliler sınırımızdan içeri alınmaktadır. Fakat, içeri alımlar, çatışmaların seyrine ve insani kriz durumuna göre değerlendirilmektedir. Birinci derece risk taşımayan hallerde Suriye sınırımızdan geçişlerin geçici ve lokal olarak kısıtlanabildiği, kamuoyunun malumudur."

        Krizin istismar edilmesi

        Can güvenliğinin doğrudan tehdidi ve yaşanan kriz göz önüne alınarak, Akçakale sınırı yakınlarında bekleyen Suriyelilerin, geçici olarak sınır kapısından Türkiye'ye kabul edilmeye başladığını bildiren yetkililer, şöyle devam etti:

        "Göç dalgalarının farklı niteliğinden dolayı alınan tedbirlerin farklı olması ve kademeli bir şekilde uygulanması doğaldır. Türkiye Cumhuriyeti, açık kapı politikası kapsamında 1,8 milyon Suriyeli sığınmacıyı topraklarına kabul etmiş, 2011 yılından itibaren Suriye ve Irak içerisine 2 bin kamyondan fazla insani yardım malzemesi ulaştırmış, Duhok Vilayeti'nde 40 bin kapasiteli iki geçici barınma merkezi kurmuştur. Din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın bölgemizde bulunan mağdurların yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bölgedeki krizin istismar edilmesine ve ülkemize yönelik bir karalama kampanyasına çevrilmesine de karşı durmaya devam edecektir. 1-13 Haziran tarihleri arasında 6 bin 307'si çocuk olmak üzere 13 bin 434 kişi sınırımızdan kabul edilmiştir. Alım sürecinde, güvenlik araması gerçekleştirilmiş, biyometrik kayıt ve sağlık taramaları yapılmıştır. Bugün ise kabul edilenlerin sayısının, artışlarla beraber ilk etapta 2 bin 500-3 bin civarında olacağı tahmin edilmektedir.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ