Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Birleşmiş Milletler'den Mursi çağrısı

        Birleşmiş Milletler (BM), darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve yüzlerce kişiye verilen idam cezalarının durdurulması çağrısında bulundu.

        BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'daki idam kararlarının endişe verici olduğunu söyledi.

        "Mısır'da aralarındaMursi'nin de olduğu yüzlerce kişinin gelişigüzel kitlesel yargılamalar sonucu idama mahkum olmasından derin endişe duyuyoruz" diyen Shamdasani, idam cezalarının durdurulması çağrısında bulundu.

        BEYAZ SARAY: KINIYORUZ

        BeyazSaraySözcüsüJosh Earnest, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarıyla ilgili olarak, "Mursi ve diğer birçoklarına karşı siyasi motivasyon içeren bu karardan derin rahatsızlık duymaktayız. Özellikle de kitlesel dava ve mahkumiyet uygulamalarını kınıyoruz" dedi.

        Earnest, günlük basın toplantısında, Mursi'ye idam kararı ve müebbet hapis cezası verildiğini hatırlattı.

        "Mısır mahkemesinin, eski Cumhurbaşkanı Mursi ve diğer birçoklarına karşı siyasi motivasyon içeren kararından derin rahatsızlık duyuyoruz" ifadesini kullanan Earnest, Mursi'nin avukatının kararı temyize götürme niyetinde olduğunu anımsattı.

        Earnest, şunları kaydetti:

        "ABD olarak, Mısır'da çeşitli siyasilere yönelik tutuklamalar ve mahkumiyetlere yönelik defalarca kaygılarımızı dile getirdik. Prosedürlerin, yalnızca uluslararası değerlere aykırı olmakla kalmayıp aynı zamanda tüm Mısırlıların hak ettiği istikrara da zarar verecek şekilde yürütülmesinden kaygılıyız. Özellikle de Mısır'ın uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu olmayan şekilde yürütülen ve muhalifler ile sivil toplum liderleri de dahil şiddetten uzak aktivistlere ve hatta bağımsız gazetecilere karşı sıklıkla kullanılan kitlesel dava ve mahkumiyet uygulamalarını kınıyoruz. Bu uygulamalar adil değil ve Mısır'da hukukun üstünlüğüne yönelik güvenin altını kazıyor."

        Earnest, bu konudaki mesajlarını kamuoyunda ortaya koyduklarını ve Mısırlı yetkililerle de doğrudan konuştuklarını bildirdi.

        ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: MURSİ VE YARDIMCILARI SERBEST BIRAKILMALIDIR

        Uluslararası Af Örgütü, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 102 kişi hakkındaki idam kararının, "ülkedeki adalet sisteminin korkunç durumunu bir kez daha gözler önüne serdiğini" bildirdi.

        Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programından Sorumlu Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, "Bu korkunç karar ne yazık ki sürpriz değildir. Mısır adalet sisteminin ne kadar korkunç bir şekilde çöktüğünü bir kez daha göstermiştir" dedi.

        İdam cezası kararının intikam amaçlı alındığının ortada olduğunu ifade eden Sahraoui, "Muhammed Mursi ve yardımcıları serbest bırakılmalı ya da ölüm cezası tehdidi olmadan adil bir şekilde yeniden yargılanmalıdır" ifadesini kullandı.

        Af Örgütü açıklamasında ayrıca, Mursi ve yardımcıları hakkındaki suçlamaların derhal düşürülmesi çağrısında bulundu.

        İNGİLTERE: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

        İngiltere, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı MuhammedMursihakkında bugün verilen müebbet hapis ve idam cezalarından derin endişe duyduğunu bildirdi.

        AA muhabirinin,Mursihakkında verilen karara ilişkinİngiltere'nin tepkisini sorması üzerineİngiltereDışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, "İngiliz hükümeti,Mursive 100'den fazla kişiye verilen idam cezasından derin endişe duymaktadır. Bu endişe, karar ilk açıklandığında da belirtilmiştir" denildi.

        Bakanlık, bugün onanan cezalarla ilgili temyize gidileceğinden haberdar olduğunu belirttiği açıklamasında, "İngiltere, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne dayanan daha istikrarlı bir Mısır'ı desteklemektedir. Bundan sonraki yasal süreçleri yakından takip etmeye devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.

        YEŞİLLER PARTİSİ: KABUL EDİLEMEZ

        YeşillerPartisiMilletvekili ve Mısır Sorumlusu Franziska Brantner, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezasının onanması sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "sesini yükseltmesini" istedi.

        Mursi'ye verilen idam cezası sonrası AA muhabirinin sorularını cevaplayan Brantner, verilen ölüm cezasının uzun süredir devam eden keyfi ve kabul edilemez mahkeme kararlarının en alt noktası olduğunu vurguladı.

        Kararın Mısır'ın mevcut rejiminin daha önce olduğu gibi Müslüman Kardeşler'e savaş açmasının bir sonucu olduğunu belirten Brantner, "Bu karar sayesinde Müslüman Kardeşler, El Kaide ve IŞİD ile bir tutulmuştur" ifadesini kullandı.

        Brantner, "Karar sayesinde Mısır'ın mevcut rejimi ülkedeki ve bölgedeki krizin üstesinden gelme şartlarını derinden yaralamıştır" ifadesini kullanarak, kararın özünde ulusal uzlaşmanın sağlanmasını kuvvetlendirmesi gerekirken, kararın ulusal uzlaşmayı boğduğunu belirtti.

        Alman Hükümeti'nin iki hafta önce Mısır'ın şu anki Cumhurbaşkanı Sisi'ye kırmızı halı serdiğini hatırlatan Brantner, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "CDU ve CSU Birlik Partileri'nin Meclis Grup Başkanı Volker Kauder Mısır'daki hukuki durumunu övmüştür. Eğer Bayan Merkel ölüm cezası konusundaki eleştirilerinde ve tutumunda samimiyse, Mursi hakkında verilen bu ölüm cezasına karşı sesini yükseltmelidir."

        "MURSİ BAŞKA BİR ÜLKEYE GÖNDERİLMEMELİ"

        Brantner, ölüm cezasının doğal olarak kendi değerleriyle uyuşmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

        "Mursi'nin başka bir ülkeye gönderilmesi bizim görüşümüze göre söz konusu değildir.Yeşilleriki hafta önce Sisi'nin Almanya'ya davet edilmesini protesto etmiştir. Alman Hükümeti (bu davetle) kendinin (konuyla ilgili) önceki görüşlerini yok saymıştır. Sisi Almanya'ya Mısır'daki parlamento seçimleri yapıldıktan sonra gelebilmeliydi."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ