Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Angelina Jolie Suriyeli sığınmacıları ziyaret edecek

        Bahar Bakır / Ankara / GAZETE HABERTÜRK

        Suriyeli ve Iraklı 2 milyonu aşkın sığınmacıyı ağırlayan Türkiye, “20 Haziran Dünya Mülteciler Günü”nde büyük bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, bugün 2 bin 378 Iraklı Ezidi ve 3 bin 47 Suriyelinin yaşadığı Mardin’in Midyat İlçesi’ndeki AFAD Geçici Barınma Merkezi’nde buluşarak, dünyaya mültecilerle ilgili ortak mesaj verecek. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Elçisi Angelina Jolie de Erdoğan ile Guterres’in kamp ziyaretine eşlik edecek.

        TÜRKİYE’Yİ TERCİH ETTİ

        Dünya Mülteciler Günü, 2001 yılından bu yana her yıl 20 Haziran’da kutlanıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, bu yıl Dünya Mülteciler Günü’nde, uluslararası topluma mesaj vermek için Türkiye’de olmayı tercih etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da mülteci sorununun çözülmesi ve maddi yükün paylaşılması için dünyaya çağrıda bulunacak.

        İFTARA KATILACAK

        BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Elçisi Angelina Jolie de Midyat’taki kampı ziyaret edecek. Ürdün’de bulunan Jolie, dün saat 20.10 sıralarında özel uçağıyla Mardin Havaalanı’na indi. Sıkı güvenlik önlemleri alınırken, gazetecilerin görüntü almasına izin verilmedi. Vali Yardımcısı Ali Gürtuna tarafından karşılanan Jolie, BM’ye ait zırhlı araçlarla havalimanından alınarak Mardin’de konaklayacağı otele götürüldü. Jolie’nin beraberinde mülteci çocuklara vermek üzere getirdiği oyuncaklar ise Mardin Valiliği’ne ait araçlarla uçağından alındı. Angelina Jolie, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte kampta düzenlenecek iftar yemeğine de katılacak.

        2012’DE DE GELMİŞTİ

        Jolie, 13 Eylül 2012’de Gaziantep’e gelmiş ve Suriyeli sığınmacıların kaldığı Öncüpınar’daki konteyner kenti ziyaret etmişti. Ünlü oyuncu izlenimlerini, “Türk hükümeti büyük cömertlik göstererek bu olağanüstü kampı kurmuş. Gerçekten çok etkileyici. Hiçbir yerde bunun gibi bir kamp görmedim” sözleriyle anlatmıştı.

        EVLAT EDİNECEK Mİ?

        Geçen sene Avustralya basınında yer alan haberlerde, Jolie’nin, 2012’de Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında tanıştığı 2 yaşındaki Suriyeli Musa’yı evlat edinmek istediği iddia edilmişti. Ancak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Jolie’nin Türkiye’deki kamplardan Suriyeli bir çocuğu evlat edineceği iddialarını yalanlamıştı. Jolie’nin bugünkü ziyaretinde böyle bir adım atıp atmayacağı da merak konusu. Angelina Jolie ve Brad Pitt çiftinin 3 biyolojik çocuklarının yanı sıra 3 de Kamboçya, Etiyopya ve Vietnam’dan evlat edindikleri çocukları var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ