Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Tunus'ta 2 otele silahlı saldırı, Kuveyt'te camiye bombalı saldırı

        Fransa'da sabah saatlerinde gerçekleşen doğalgaz fabrikası saldırısının ardından Kuveyt ve Tunus'tan saldırı haberleri geldi.

        TUNUS'TA İKİ OTELE SİLAHLI SALDIRI

        Tunus'un Susa kentindeki bir otele düzenlenen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı Tunuslu bir öğrencinin gerçekleştirdiği bildirildi. Reuters'ın haberine göre IŞİD'e yakın bir Twitter hesabından saldırganın 3 fotoğrafı yayınlandı. 23 yaşındaki saldırganın mühendislik öğrencisi olduğu bildirildi.

        İçişleri Bakanlığı güvenlik işlerinden sorumlu Devlet Katibi Refik eş-Şeli, yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, saldırıyı düzenleyen kişinin Kayravan kentinden Tunuslu bir öğrenci olduğunu söyledi.

        Yerel basında yer alan haberlerde ise makineli tüfek ve el bombası kullanan saldırganın önce sahil kenarındaki turistlere saldırdığı daha sonra otelin ana kapısına doğru ilerlediği ifade edildi.

        Tunus Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Şükri Nutfi, yaptığı açıklamada, "Susa'daki kanlı saldırıda" yaşamını yitirenlerin sayısının 37'ye yükseldiğini ve yaralılardan 3'ünün durumunun kritik olduğunu söyledi.

        Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Kayravan kentinden Tunuslu bir öğrenci tarafından Susa kentinde bir otele düzenlenen silahlı saldırıda, aralarında Tunus, Almanya, İngiltere ve Belçika vatandaşlarının bulunduğu 28 kişinin hayatını kaybettiği, 36 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

        Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, hükümetin konuyla ilgilendiği, sorumluluğunu üstlendiği ve gerekli tedbirleri aldığı yönünde herkese mesaj iletmesi gerektiğini belirtti. Saldırının düzenlendiği Susa kentinde, olay yerinde basın mensuplarına konuşan Sibsi, "Başbakan konunun ilgililerini bu gece toplayacak ve bazı durumları önlemek için alınması geciken önlemleri alacağız" dedi.

        Ülkede teröristlerin siyah bayrağını asmak isteyenlere yer olmadığını ifade eden Sibsi, Tunus'ta faaliyetleri yasaklanmamış olan Hizbu't-Tahrir'e işaret ederek, "Bu şekilde devam etmek isteyen partiye de ülkede yer yok. Başbakandan bu partinin iznini gözden geçirmesini istiyorum" diye konuştu.

        Tunus halkının dayanışma içinde olması gerektiğini kaydeden Sibsi, "Arkadan iş yapan akımlar var. Devletin kendini müdafaa etmesi ve doğru soruşturma yapması gerekir. Suçu sabit olan herkesin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Sibsi, "Bugünkü saldırı Tunus'un samimiyetini, güvenliğini ve Tunus'a gelenlerin güvenliğini hedef aldı. Bu sadece Tunus'a vurulmuş bir darbe değildir. Aynı zamanda, Fransa'da da Kuveyt'te de benzer eylemler gerçekleşti. Fransa Cumhurbaşkanı beni aradı ve bunun herkese yönelik bir saldırı olduğunu söyledi" diyerek sözlerini tamamladı.

        KUVEYT'TE CUMA NAMAZI SIRASINDA PATLAMA OLDU

        Kuveyt'te Şiilere ait İmam Sadık Camisi'ne düzenlenen intihar saldırısında 24 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu belirtildi.

        Kuveyt Valisi Sabir el-Muhenna yaptığı basın açıklamasında, bir intihar eylemcisinin, Savabir bölgesindeki İmam Sadık Camisi'ne girerek cuma namazı sırasında üzerindeki bombayı patlattığını söyledi.

        SALDIRIYI IŞİD ÜSTLENDİ

        24 kişinin öldüğü saldırıyı IŞİD üstlendi.Cuma namazına gelenleri hedef alan intihar saldırısı Şii’lerin çoğunluk yaşadığı bölgeyi hedef alırken, saldırının Tunus ve Fransa’daki saldırılarla aynı günde gerçekleşmesi dikkat çekti.

        Suudi Arabistan'da bazı Şii camilerini hedef alan intihar saldırılarını terör örgütü IŞİD üstlenmişti.

        İki saldırı, Fransa'nın güneyindeki bir fabrikaya IŞİD tarafından düzenlenen bir başka saldırıdan yalnızca birkaç saat sonra gerçekleştirildi.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ