Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD’den İsrail’e: Sen de gel / IŞİD İsrail topraklarına roket attı

        GAZETE HABERTÜRK

        Irak ve Suriye’de geniş bir alanı kontrolü altına alan IŞİD, dün Mısır’daki kolu aracılığıyla ilk kez İsrail’i hedef aldı. Eski adı Ensar Beytül Makdis olan, IŞİD’e bağlılığını bildirdikten sonra İslam Devleti Sina İli adını alan örgüt, İsrail topraklarına 3 Grad roketi attığını duyurdu. Mesajda, “3 Grad roketi Filistin topraklarını işgal eden Yahudileri hedef almıştır” denildi. Örgütün Twitter hesaplarında, atılan füzelerin görüntüleri de yer aldı. İsrail ordusu saldırıyı doğruladı ancak roketlerin zarar vermeden boş alana düştüğünü duyurdu. 2011’de kurulan Ensar Beytül Makdis, İsrail-Mısır barış anlaşmasını tanımıyor ve iki ülke arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerin koparılmasını istiyor. Örgüt daha önce de İsrail topraklarına roketli saldırı düzenlemişti, ancak IŞİD şemsiye altında ilk kez İsrail’i hedef almış oldu. Örgüt, 2013’teki darbenin ardından Abdülfettah es-Sisi hükümetini hedef almaya başladı.

        SİSİ ÜNİFORMAYA DÖNDÜ

        Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, dün Sina’daki güvenlik güçlerine sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. 2013’te Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye darbe yaparak iktidara gelen Sisi’nin, cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk kez ziyaret sırasında askeri üniforma giydiği görüldü. Askeri birlikler ve polis güçlerini denetleyen Sisi, “Buraya silahlı kuvvetlerin kahramanlarını selamlamak için geldim. Oğlu şehit veya gazi olan bütün anneleri selamlıyorum” diye konuştu. Cuma günü Sina’da 5 farklı güvenlik noktasına saldıran 70 kadar IŞİD militanı, en az 70 asker ve sivilin ölümüne yol açmıştı. Mısır ordusu rakamları yalanlamış, 17 güvenlik gücünün öldürüldüğü saldırıların püskürtüldüğünü ve 100 militanın öldürüldüğünü iddia etmişti

        ANALİZ/ IŞİD'İN SALDIRISI NE ANLAMA GELİYOR?

        Galatasaray Üniversitesi-Prof. Dr. Beril DEDEOĞLU

        'Büyük bir savaşa davetiye çıkarıyorlar'

        “IŞİD büyük bir savaşa davetiye çıkarıyor bunları yaparak. Fransa, Tunus, Kuveyt, Mısır ve en son İsrail’e karşı yapılan bu saldırılar aynı zamanda bir meydan okumadır da. Mısır hükümeti saldırıların devam etmesi halinde İsrail’le ortak bir operasyon da yapabilir Sina’ya. IŞİD’in bu saldırıları devam ederse Mısır hükümeti tarafından Gazze’ye açılan kapılar da kapatılabilir.’’

        Sabancı Üniversitesi-Prof. Dr. Ersin KALAYCIOĞLU

        'Saldırılar sistematik olursa konuşulur'

        “IŞİD şu an sadece İsrail için değil aynı zamanda Filistin için de bir tehdit. Bununla ilgili açıklamaları vardı, HAMAS’ı yeterince Müslüman olmamakla suçlayıp tehdit ettiler. IŞİD’in bu saldırısı, üzerinde fazlaca durulacak önemde değil. Bu çok yeni bir gelişme, şu an bununla ilgili konuşmak için çok erken. Bu saldırılar sistematik hale geldiği zaman bunlar konuşulur.”

        İstanbul Üniversitesi-Prof. Dr. Deniz Ülke ARIBOĞAN

        'Amaç İsrail'i oyuna çekmek'

        “IŞİD bugüne kadar önüne kim çıkarsa, kendisine biat etmediği sürece onu hedef aldı. Şimdi de Sisi yönetimindeki Mısır’ı hedef alıyor. İsrail’e yolladığı füzeler ise kanımca İsrail’i oyuna çekerek İslam coğrafyasındaki meşruiyet alanını genişletmeyi hedefliyor. ‘İsrail’e düşman olan Müslüman’a dost olur’ bakış açısının bir ürünü olan bu strateji, şimdilerde pek işlemeyebilir. Zira İslam coğrafyasının siyasi yönetimleri, IŞİD denilen bu amorf yapının en çok İslam’a zarar verdiğini düşünmeye başladı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ