Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ‘Oxi' AB'yi çözebilir

        Bahar Bakır /GAZETE HABERTÜRK/Ankara

        Yunanistan’da kritik referandumun ardından gözler “Hayır” sonucunun Avrupa Birliği’ne etkilerine döndü. HABERTÜRK’ün görüştüğü üst düzey diplomatik kaynaklara göre Yunanistan krizi AB’yi şu alanlarda etkileyecek:

        EURO DEĞER KAYBEDEBİLİR

        Bu kriz AB tarihinde ilk kez yaşanıyor. Krize karşı atılacak adımlar veya alınacak tedbirler birliğin geleceğini belirleyecek.

        AB’nin yakın gelecekte merkezinde daha federal bir Euro çekirdek bölgesi, etrafında esnek bir AB çemberi oluşturması bekleniyor.

        Yunanistan Euro’dan çıkarsa bu, AB ve Euro Belgesi için bir patlama etkisi yaratabilir. Euro son dönemdeki yüksek değerini kaybedebilir.

        İNGİLTERE’NİN ÇIKIŞINI HIZLANDIRIR

        AB’nin belirli bir süredir yaşadığı ekonomik darboğaza eklenen ve birliğin geleceğine yön verecek kriz, İngiltere’nin AB’den çıkış sürecini hızlandırabilir.

        AB, bundan sonra birliğe girecek yeni üyelere esnek davranmaz. Özellikle de mali politikalarda sıkı reformlar gündeme gelebilir.

        İtalya, Portekiz ve İspanya gibi ciddi borç yükü altında olan ülkelerin AB içinde zapt edilmesi zor olabilir. Bu üç ülke, Yunanistan örneğini koz olarak masaya koyabilir.

        ATİNA-MOSKOVA YAKINLAŞIR

        AB’ye rest çeken Yunanistan ile Rusya’nın yakınlaşması, (bunun ilk adımı Türk Akımı’nda yaşandı) ABD’nin korkulu rüyası.

        Ortak ordu, ortak siyasi duruş gibi kritik ilkelerin tartışıldığı AB gündemi zayıflayacak. Güçlü AB imajı darbe yiyebilir. Almanya imaj sarsıntısı yaşayabilir. Çünkü Yunanistan Maastricht kriterlerini yerine getirmediği halde buna göz yuman ülkelerden biri Almanya. Almanya, kendi siyasi ve ekonomik gücünü AB çarpanı ile daha fazla büyütemeyecek

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ