Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Beşar Esad Suriye'nin yarısından vazgeçti!

        HT GAZETE

        Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 1 yıl sonra kamu önünde konuşma yaptı. İç savaştan Batı’yı sorumlu tutan Esad, Suriye ordusunun yeterli askere sahip olmaması nedeniyle bundan böyle ‘önemli bölgelere’ yoğunlaşacağını söyledi. Esad, barış çabalarını da “Anlamsız” diyerek geri çevirdi

        Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinin ordusunun yaklaşık 4.5 yıldır süren iç savaşı sürdürecek gücü kalmadığını ilk kez itiraf etti. Yaklaşık 1 yıl sonra ilk kez bir konuşma yapan Esad, Suriye ordusunun asker sayısının önemli ölçüde azaldığını, bu nedenle silahlı kuvvetlerin “önemli bölgelerin savunmasına” odaklanacağını duyurdu. Başkent Şam’da oda ve borsa temsilcilerine hitap eden Esad, devlet televizyonunun canlı yayınladığı konuşmasının önemli bir bölümünü, ülkesinde terörü beslediğini iddia ettiği “dış güçleri” eleştirmeye ayırdı. Esad, “Kendileri vurduğu zaman ‘Terörizm’ diyorlar. Biz vurulduğumuzda ise buna ‘Devrim’, ‘Özgürlük’, ‘Demokrasi’ ve ‘İnsan hakları’ diyorlar. Şimdi terör örgütünü kendileri vuruyorlar. Ama terörün tohumunu ekenler onu nasıl yok edebilirler ki?” dedi.

        HİZBULLAH'A TEŞEKKÜR

        Esad, Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için başlatılan girişimleri takdirle karşıladığını söyledi ancak “Terörü yok etmeyi ana eksenine almayan herhangi bir çözüm hayali ve anlamsız olacaktır” diyerek önkoşulunu ortaya koydu. Esad, verdikleri destekten ötürü Rusya, İran ve Hizbullah örgütüne de teşekkür etti.

        SİLAH VAR, ASKER YOK

        Beşar Esad’ın konuşmasının en çarpıcı bölümü ise Suriye ordusunun mevcut durumuna ilişkin değerlendirmesiydi. Uzun savaş, kaçaklar ve göçler nedeniyle 2011 öncesi 300 bin askere sahip Suriye ordusunun mevcudunun önemli ölçüde azaldığını itiraf eden Esad, ordunun savunma stratejisinin değişmek zorunda kaldığını açıkladı. Esad, “Suriye’nin her santimetrekaresi değerlidir. Ordumuz muktedirdir. Ellerinde her şey vardır. Ancak insan kaynağında sıkıntı vardır. Bazen, belli durumlarda silahlı kuvvetlerimizin tutunacağı önemli bölgeleri belirlemek ve diğerlerinden vazgeçmek gerekir. Ancak bir çöküşten bahsetmiyorum. Direneceğiz. Silahlı kuvvetlerimiz vatanımızı koruyabilecek güçtedir” ifadesini kulandı.

        33 HAVA SALDIRISI

        ABD öncülüğündeki koalisyon ise Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerine 33 hava saldırısı düzenledi. Saldırıların 20’si, ağırlıklı olarak Ramadi’ye yönelik olmak üzere Irak’ta gerçekleştirildi.

        95 BİN KİLOMETREKAREDE ASKER KALMAYACAK

        Suriye ordusu, aylar önce ülkenin doğusu ve kuzeyinde yaklaşık 95 bin kilometrekare alanda kontrolü yitirmişti. Ordu birlikleri bölgede sadece Haseke ve Halep’te varlık gösteriyor. El Nusra Cephesi liderliğindeki Fetih Ordusu’nun İdlib ilini ele geçirmesi, Şam-Lazkiye hattında Esad güçlerine ağır darbe oldu. Suriye ordusunun İdlib’in geri alınmasına odaklanması bekleniyor.

        ORDU 3 BÜYÜK İLE ODAKLANACAK

        Beşar Esad’ın açıklaması, Şam yönetiminin ülkenin asker kaçaklarına genel af ilan etmesinin hemen ertesinde geldi. Suriye’de kışladan firar etmenin ve yoklamadan kaçınmanın cezası ölüm. Bu tehdit nedeniyle orduya yeni asker alınmasında büyük sıkıntı çekiliyor. İsrail istihbarat kaynaklarına yakın Debka.com sitesi, mayıs ayında Palmira Antik Kenti IŞİD’in kontrolüne geçince, Şam yönetiminin asker sıkıntısı nedeniyle bölgenin savunmasından çekildiğini ve ülke nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı başkent Şam, Halep ve Lazkiye’nin savunması ve muhalif güçlerden arındırılmasına odaklanacağını iddia etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ