Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ‘Türkiye ile çıkarlarımız örtüşüyor’

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sağ kolu ve Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold, Türkiye’nin geçici seçim hükümetinin Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’na övgüler yağdırdı. O dönem Dışişleri Müsteşarı olan Sinirlioğlu ile yılbaşında İtalya’nın başkenti Roma’da gizlice buluşan Gold, “Türkiye onun gibi bir Dışişleri Bakanı’na sahip olduğu için çok şanslı. Birinci sınıf bir diplomat, kendisine bir mektup gönderdim” dedi. Gold, aralarında HABERTÜRK’ün de bulunduğu bazı gazetelere konuştu:

        ÇIKARLARIMIZ ÖRTÜŞÜYOR, KANALLAR AÇIK: Türkiye ve İsrail arasında normalleşmeye yönelik süreçle ilgili ayrıntı vermek istemiyorum çünkü süreci tehlikeye atmak istemem. İki ülkenin çıkarları gitikçe örtüşür hale geldi. Süreci doğal akışına bırakmayı tercih ederim. Sinirlioğlu ile aramızda iletişim sağladığımız kanallar var ve bu kanallar süreçte ilerleme sağlamak için gelecekte de kullanılacak. Diplomasi zaman alır ama gidişatımız olumlu.

        TÜRKİYE GAZZE ÇABAMIZI GÖRMELİ: Yardımı hak eden Gazze halkı ile Hamas yönetimini bir tutamayız. İsrail olarak Gazze’deki Filistinlilerin günlük yaşamlarını iyileştirmeye çalışan ülkelerle birlikte hareket etmeye gayret ediyoruz. Gazze’ye her gün 677 kamyon giriş yapıyor. Gazze’nin ekonomik olarak kalkındığını görmenin, İsrail’in her anlamda çıkarına olduğuna dair size garanti veririm. Gazzelilerin açlıktan öldüğüne dair bir mit var. Sadece İsrail halkının güvenliğini tehlikeye atmadan yardım göndermenin bir yolunu bulmak zorundayız. Türk yetkililerin, İsrail’in Filistinlilerin daha iyi bir hayata sahip olmaları için sarf ettiği çabaları görmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

        HAMAS CİHATÇI DÜNYANIN PARÇASI: Hamas ’la hiçbir şekilde müzakere etmiyoruz. Hamas ’ı siyasi bir oluşum olarak göstermeye çalışanlar var ama Hamas cihatçı dünyanın bir parçası. Hamas ’ın silahı bırakıp siyasi sisteme katılan IRA gibi olduğunu düşünenler var. IRA sadece İngiltere’den bağımsızlık istiyordu; Londra’yı yok etmeyi düşünmüyordu.

        IŞİD İSRAİL İÇİN DE TEHDİT: İsrail, Türkiye’ye karşı derin bir yakınlık hissediyor. İki ülke uzun yıllar stratejik ortaktı. Mavi Marmara olayından sonra, İsrail ve Türkiye arasında görüş ayrılıklarının olduğu bir sır değil. Ancak bugün durum farklı. Bugün Türkiye IŞİD ile savaşta. IŞİD sadece Türkiye için tehdit değil, İsrail için de tehdit. IŞİD ile Hamas arasında işbirliğinden ötürü endişelerimiz var.

        İRAN KAOSTAN SORUMLU: İran bölgedeki kaostan büyük ölçüde sorumlu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ