Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Irak'ta 18 Türk işçi rehin!

        Murat Gürgen / Ankara - Hüseyin Şentürk /İstanbul / GAZETE HABERTÜRK

        IRAK’ın başkenti Bağdat’ta, Şii nüfusun yoğunlukta olduğu ‘Sadr Bölgesi’nde, bir stadyum inşa eden Nurol Holding’e ait şantiyeye önceki gece saat 03.00 sularında 20’ye yakın araçla gelen üniformalı ve maskeli grup, şantiyenin güvenlik görevlilerini bağlayarak etkisiz hale getirdi. Şantiyede bulunan işçiler arasından 18 Türk seçilerek kaçırıldı. Kaçırılanların 14’ünün inşaat işçisi, 3’ünün mühendis ve birinin de muhasebeci olduğu belirtildi.

        OFİSLERİN KAPISINI KIRARAK GİRDİLER

        Olayın ardından ilk açıklama Nurol Holding’den geldi. Sadr Bölgesi’ndeki 30 bin kişilik stadyum inşaatı şantiyesinin basıldığı belirtilen açıklamada, saldırganların oda ve ofislerde kapıları kırarak arama yaptığı belirtildi. Açıklamada, haberin holdinge ulaşmasıyla konunun Dışişleri Bakanlığı ve yerel emniyet güçlerine aktarıldığı belirtilerek “Olayı bir an önce açıklığa kavuşturularak personelimize sağ sağlim ulaşılması konusunda her türlü girişimde bulunmaktayız” ifadesi kullanıldı.

        TÜRKLERİ ÖZELLİKLE SEÇMİŞLER

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise çalışanların kaçırılmasıyla ilgili olarak, “Şantiyeyi basan kişiler 18 Türk işçiyi alıp götürmüş. Kaçırılma sırasında Türk işçilerini diğer ülkelerin vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik. Olayın öğrenilmesinin hemen ardından Bağdat Büyükelçimiz Iraklı yetkililerle hemen temas etti. Şu aşamada ne için ve hangi saikle bu kişilerin alıkonulduğunu bilmek zor” dedi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da, “Irak makamlarıyla çok sıcak temaslarımız devam ediyor. Irak makamları da henüz olayın nasıl olduğu ve kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bir bilgiye sahip değildir” açıklamasını yaptı.

        IŞİD Mİ KAÇIRDI?

        İstihbarat kaynakları, Türk işçilerin IŞİD militanları tarafından kaçırılmış olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu ancak bu yönde net bir bilgiye ulaşılamadığını bildirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatan Irak güvenlik birimleri ise, soruşturmanın gizli yürütüldüğü gerekçesiyle bilgi vermekten kaçındı. Iraklı yetkililer, kaçırılanlar arasında bir Iraklının da bulunduğunu bildirdi.

        FİDYE İÇİN Mİ?

        Bu arada yerel kaynaklar, yasadışı işlerin ağırlıklı olarak yapıldığı iki bölgeden biri olan Sadr’da, Türk işçilerin kaçırılma nedeninin fidye olduğunu ileri sürdü. Yerel kaynaklar, “İşçilerin çalıştığı şirketten daha önce para istendiğini, şirketin ödemeyi kabul etmemesi üzerine işçilerin fidye için kaçırıldığını” iddia etti.

        MÜHENDİSİN AİLESİ: ŞOKE OLDUK

        Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk’ten biri olan mühendis Ali Orçun Topaloğulları’nın 24 yaşında olduğu öğrenildi. Bekâr olan ve ailesi Kocaeli’nde yaşayan Topaloğulları’nın ailesi, HABERTÜRK’e, “Her gün telefonla konuşuyorduk. Türkiye’ye dönme hazırlıkları yapıyordu. Haberi duyunca şoke olduk, merak içerisinde bekliyoruz” dedi.

        NUROL HOLDİNG CEO'SU: DÜŞÜRÜLEN BİR CEP TELEFONU YOLUYLA İZ SÜRÜLÜYOR

        Habertürk Tv'ye konuşan Nurol Holding CEO'su Uğur Doğan, "Şantiyede kaçırma esnasında bir işçinin düşürmüş olduğu cep telefonundan yola çıkarak iz sürülmekte. Bu çalışmayı gerek Irak'taki Milli Savunma Bakanlığı, gerek Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliğimizin takibinde sürdürmekteler." dedi.

        IRAK BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

        Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türk işçileri kaçıranlara terörist muamelesi yapılması talimatı verdiğini söyledi. İbadi, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün (dün) Bağdat'ta kaçırma eylemi gerçekleştirenlere terörist muamelesi yapılması talimatı verdim" ifadesini kullandı.

        Öte yandan, Irak İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bakan Salim El-Gabban'ın gelişmeleri bizzat takip ettiği belirtildi. El-Gabban'ın konuyu görüşmek üzere olağanüstü toplantı düzenlediği belirtilen açıklamada, bakanlığın da, Türk işçilerin bulunması için operasyon yürüten birime istihbarat, lojistik ve diğer alanlarda destek sunduğu vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ