Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya IŞİD savunmaya geçti

        Şefik DİNÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Irak ve Suriye’de hızla ilerleyen, yarattığı vahşetin görüntülerini sosyal medya hesapları ve internet sitelerinde yayınlayan IŞİD’in ilerlemesi durdu. Eylemleri azalan ve yarattığı vahşet görüntüleri bir süredir çıkmayan örgüt, elinde bulundurduğu bölgeleri kaybetmemek için savunma pozisyonuna geçti. Irak’ta merkezi hükümet, peşmerge ve Şii gruplarla savaşan IŞİD, Suriye’de de rejim güçleri, YPG ve Özgür Suriye Ordusu bileşenleriyle çatışıyor. Karada yürüttüğü savaşın yanı sıra koalisyon güçleri ve Suriye ordusunun hava saldırılarından da korunmaya çalışan örgütün strateji değiştirdiği ifade ediliyor. Uzmanlar, IŞİD’in elinde bulundurduğu yerleri korumaya çalıştığını belirtiyor.

        AĞAR: ELLERİNDE OLANI KORUMAK ISTIYORLAR

        Savunma uzmanı Abdullah Ağar, “IŞİD’in cepheyi genişletmek istemediğini” ancak “durgunluğun güç kaybı olarak yorumlanmaması gerektiğini” söylüyor. IŞİD’in elinde bulundurduğu bölgelerde tahminen 12 milyon insan yaşadığını dile getiren Ağar, “IŞİD, buraları elinde tutmaya çalışırken, bir yandan da kendi ideolojisini yerleştirmeye ve hâkimiyetini kabul ettirmeye çalışıyor. Bunu da eğitim ve belediyecilik faaliyetleriyle yapıyor” diyor. 2010-2014 yılları arasında Irak’ta yaşayan Abdullah Ağar, “Örgüt Irak ve Suriye’de hâkim olduğu bölgeyi genişletmek için ölümüne ilerliyordu. Çok kayıp verdiler. Şimdi ise buraları korumaya çalışıyorlar. Bir de bu örgüt en az 60 aşiret ve 30 silahlı grubu içine almıştı. Adeta hepsini yuttu. Avrupa’da eylem yapmıyor olmaları da destek kaybettikleri anlamına gelmiyor. Dünyada IŞİD’i destekleyen milyonlarca insan var. Canları çok yanarsa yine eylem yaparlar” diye konuştu.

        EL NUSRA 56 ASKERİ İNFAZ ETTİ

        Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, El Nusra örgütünün, Suriye’nin İdlib kenti yakınlarında ele geçirdiği Ebu Duhur Hava Üssü’nde esir aldığı 56 Suriye ordusu askerini kurşuna dizdiğini bildirdi. El Nusra’ya yakın sosyal medya hesaplarında, örgüt militanlarının askerlerin cesetlerine ayaklarını koyup poz verdiği görüldü. El Nusra’nın olası esir değişimi için bazı askerleri esir tuttuğu da ileri sürülüyor.

        REJİME TAZE GÜÇ GELDİ

        Rusya’nın Suriye’ye askeri desteğinin artmasıyla Suriye Hava Kuvvetleri’nin saldırıları- nın yoğunlaşması dikkat çekiyor. Suriye Hava Kuvvetleri uçakları, IŞİD’in kontrolüne geçen Palmira’ya 2 gündür ağır bombardıman gerçekleş- tiriyor. Esad rejiminin uçakları Rakka’ya yönelik 12 hava saldırısı düzenledi. Çar- şamba ve perşembe günü Halep’in kuzeyini hedef alan hava saldırılarında en az 53 kişi ölmüştü. Bölgedeki kaynaklar, Suriye uçaklarının “hedeflerini tam isabetle vurmalarını sağlayan yeni silah sistemlerini kullanmaya başladığını” belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ