Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya NATO: "İhlaller kabul edilemez Türkiye'nin yanındayız"

        Bahar BAKIR/ GAZETE HABERTÜRK

        BELÇİKA’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen ve “Suriye krizi”nin ele alındığı NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları toplantısında Türkiye’ye askeri destek sözü geldi. Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün temsil ettiği toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, şunları söyledi:

        BİRLİKLER HAZIR:

        Güney sınırımızda çatışma, istikrarsızlık, güvensizlik ve mülteci krizinin neden olduğu ciddi sorunlar var. NATO tüm bu sorunlara yanıt verebilmek ve soğuk savaş sonrası dönemden bu yana ortak savunmamız için en üst düzeyde kapasitesini artırıyor. Yüksek Hazırlık Düzeyinde Müşterek Görev Gücü, 48 saat içinde tehdit alan NATO ülkelerine konuşlandırılacak bir yapıda.

        YAKIN İLETİŞİM İÇİNDEYİZ:

        Suriye’de Rusya’nın askeri hareketliliğinin artması bizi endişelendiriyor. Hava saldırıları gördük, denizden uzun menzilli füze saldırıları gördük, Türk hava sahasının ihlalini gördük. Türk hükümeti ile çok yakın iletişim halindeyiz.

        EN BÜYÜK İKİNCİ ORDU:

        Türkiye çok güçlü bir müttefik. NATO’da en büyük ikinci orduya sahip.

        YÜZDE 100 GÜVENLİK GARANTİSİ:

        Rusya’ya karşı caydırıcılık için NATO güçlerinin Türkiye’ye hemen sevk edilmesine gerek yok. Önemli olan NATO’nun düşmanlarının, gerektiğinde bunu yapabilecek olmamızı bilmeleridir. NATO’nun güvenlik garantisi tüm müttefikler içindir. Dolayısıyla Türkiye için de yüzde 100’dür.

        PATRIOT MÜZAKERELERİ SÜRÜYOR:

        Hem Türkiye hem de diğer müttefikler füze tehdidine karşı sağlanan korumanın nasıl devam ettirileceği ile ilgili müzakereleri sürdürüyor. Türkiye’nin güçlü ordusu var, bizim Patriot’larımız var. Görüşmeler sürecek.

        RUSYA’NIN TÜRKİYE’Yİ KORUMA AMACI YOK:

        (Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’un, Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği hava saldırılarının aynı zamanda Türkiye’nin sınırlarının korunmasını amaçladığı yönündeki sözleri) Böyle bir amacı ve hedefi olduğunu düşünmüyorum. Hırvatistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ise Rusya’nın Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlali ile ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya’nın daha dikkatli davranması gerektiğini belirten Kitaroviç, Türkiye’ye yapılacak herhangi bir saldırının NATO’ya yapılmış olacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ