Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Barzani muhalif partiyi Erbil'den sürdü

        Ahmet YUKUŞ / GAZETE HABERTÜRK

        IRAK Bölgesel Kürt hükümeti tarihinin en büyük siyasi ve ekonomik krizleriyle çalkalanıyor.

        Süleymaniye’de maaş alamadıkları için eylem yapan grupların Mesud Barzani’nin Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) bürolarını ateşe vermesi üzerine koalisyon ortağı olan KDP ve Değişim Hareketi (Goran) birbirine girdi. Önceki gece KDP “Goran’ın etkili olduğu bölgelerde KDP büroları yakılırken bu parti mensuplarının Erbil’de işi yok” açıklamasını yaptı.

        Bu açıklamanın ardından Goran’ın 5 bakanı ve Meclis Başkanı Dr. Yusuf Muhammed, Erbil’e alınmadı. KDP, Goran’dan hükümetten çekilmelerini istedi ve yeni bir hükümet kurulacağı bildirildi. Süleymaniye’ye dönmek zorunda kalan Dr. Muhammed, “Darbeyi kabul etmiyoruz. En kısa zamanda yeniden çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Goran arasındaki krizin ardında bölgesel yönetimin yeni başkanının seçim yöntemi tartışmaları yatıyor.

        Mesud Barzani’nin görev süresi bir süre önce doldu. Barzani yeni başkanın ‘halkoylaması’ ile seçilmesini istiyor. Goran Hareketi, Celal Talabani’nin ve KYB başkanının meclis tarafından seçilmesinde ısrar ediyor. Bağdat ile yaşanan gerilimden ötürü petrol gelirlerini tahsil edemeyen Kürt yönetimi 4 aydır memurlarının maaşını ödeyemiyor. Öğretmenlerin başlattıkları eylemlerde olaylar çıktı ve en az 40 kişi yaralandı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, siyasi krizin büyüdüğü bu süreçte kabinedeki 4 bakanı görevden aldı. Görevden alınan 4 bakanın da Goran mensubu olduğu belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ