Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Başbakan Davutoğlu Sırbistan'da

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ile görüşmesi başladı.

        Sırbistan Başbakanı Vuçiç'in daveti üzerine resmi temaslarda bulunmak üzere Belgrad'a gelen Başbakan Davutoğlu, Sırbistan Sarayı önünde resmi törenle karşılandı.

        Törenin ardından Davutoğlu ve Vuçiç baş başa görüşmeye geçti. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, TSİ 13.35'te başladı.

        Başbakan Davutoğlu onuruna verilecek çalışma yemeğinin ardından, bazı anlaşmalara imza atılacak ve iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

        Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle;

        Sırbistan bizim komşumuz gibi. Sırbistan'da Türk yatırımları hızla artıyor. Sayın Vuçiç'e teşekkür ediyorum. Türk iş adamlarına ekstra kolaylıklar sağlayacaklarını ifade ettiler. Biz buraya 130 iş adamıyla birlikte geldik.

        Akşam da bu iş adamlarımızla ortak bir forumda buluşacağız.

        Bir çok projeyi konuştuk, Sırbistan'da bu projelerde birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz. Samimi bir diplomasi trafiği ile Bosna Hersek Başbakanı'nı davet ettik. Yarın hep birlikte olacağız. Bu çaba için tekrar teşekkür ediyorum. Sırbistan'a Bosna Hersek'e yapılacak yatırımlarda birlikte çalışacağız. Türkiye için Sırbistan'ın dostluğu çok önemlidir.

        "UMARIM SIRBİSTAN'IN AB YOLU DAHA KOLAY OLUR"

        Sırbistan çok başarılı bir AGİT dönem başkanlığı yaptı. Dışişleri Bakanlarını ve hükümeti tebrik ediyorum. Türkiye ve Sırbistan'ın AB'ye tam üyelik sağlamaları çok önemlidir. Türkiye'nin yolu çok çetrefilli ancak Sırbistan'ı tebrik ediyorum. Umarım Sırbistan'ın bu yolculuğu daha kolay olur.

        Sancağa yarın yapacağımız ziyarette iki ülke arasında nasıl bir gönül köprüsü kurduğumuzun güzel bir göstergesi olacak.

        Sırbistan Başbakanı'nın konuşmasından satır başları şöyle;

        Türkiye çok başarılı bir ekonomiye sahip. Biz de yıllar içerisinde bu büyüme oranına ulaşmaya çalışacağız. Biz küçük bir ülkeyiz, Türkiye ile ve Rusya ile aynı anda ilişkilerimiz iyi. Biz isteriz ki Rusya ve Türkiye'nin arasındaki sorun en barışçıl yolla çözülür. Biz her iki ülke ile iyi ilişkilerimizi geliştirmek için uğraşacağız.

        Başbakan Davutoğlu, Rusya ile ilgili sorulan soru üzerine, Sayın Vuçiç'in Rusya Türkiye ile ilgili söylediklerine katılıyorum. Ancak Sırbistan büyük bir ülke onların kanaaleri bizim için önem taşıyor.

        "TUTUMUMUZ DEĞİŞMEYECEK"

        "YPG Fırat'ı geçti" iddiası Davutoğlu, "Bize geçenlerin Arap unsurları olduğu bilgisi ulaştı. O kuşak üzerinde dinamik bir durum mevcut, yakından izliyoruz.

        PYD terörün bir parçasıdır, Suriye rejimini destekleyen bir gruptur. Onlara karşı kararlı tutumumuz değişmeyecektir."

        Davutoğlu, Balkanları çatışma bölgesi yapak isteyenler var, radikal akımlar var buna karşı Balkanları bir barış yuvası haline getirmeliyiz. Her şehrin her milletin birlikte yaşadığı, ticaret yaptığı ekonomi ve kültür alanında daha çok entegre olmuş bir bölge görmek istemekteyiz.

        Keşke daha çok Sırp dostumuz Antalya'ya İstanbul'a gelsin. Türkler turizmde Sırbistan'ın ikinci büyük ziyaretçisi. Keşke birincisi olsa. Vuçiç Balkanlar'da çok doğru bir tutum sergilemektedir. İnşallak gelecek sene Konya'da Vuçiç'le Şeb-i Arus'da birlikte oluruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ