Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fed faiz kararı ve faiz indirimi öngörüleri (Mart 2024 Fed faiz kararı) - Para Haberleri

        Fed yılın ikinci faiz kararını açıkladı. Buna göre Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizini piyasa beklentisine paralel bir biçimde yüzde 5.25-5.50 aralığında sabit tuttu.

        Mart 2022-Temmuz 2023 arasında toplamda 525 baz puanlık faiz artırım kararı alan FOMC böylece 5 toplantı üst üste faize dokunmamış oldu.

        Bugün yayımlanan karar metninde FOMC'nin, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmadaki risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlediği kanaatinde olduğu ifade edildi.

        'GÜVEN' VURGUSU

        Komitenin faiz oranına ilişkin herhangi bir ayarlamayı değerlendirirken, gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendireceği belirtilen açıklamada "Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerleyeceğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını beklemiyor" ifadeleri yer aldı. Karar metninde ocak ayındaki metinle neredeyse bire bir aynı ifadeler kullanıldı.

        REKLAM

        BU YIL 3 FAİZ İNDİRİMİ ÖNGÖRÜLÜYOR

        Kararın yanında Fed yetkililerinin faiz öngörülerini gösteren nokta grafiği de yayımlandı. Buna göre Fed yetkilileri aralık ayında olduğu gibi 2024 genelinde 3 adet 25 baz puanlık faiz indirimi öngörüyor. 19 Fed yetkilisinin öngörülerinin medyanını veren nokta grafiği indirimlerin zamanlaması konusunda ise herhangi bir bilgi vermiyor.

        Fed nokta grafiği:

        Nokta grafiğine göre yetkililer 2025 yılında da 3 faiz indirimi öngörüyor. Aralıkta beklenti 4 faiz indirimi gelmesi yönündeydi.

        BÜYÜME BEKLENTİSİNDE SERT YÜKSELİŞ

        Fed yetkilileri bunun yanında 2024'e ilişkin büyüme tahminlerinde sert bir yükselişe gitti. Yetkililer aralık ayında 2024 için yıllık yüzde 1.4 GSYH büyümesi beklerken, bugün tahminlerini yüzde 2.1'e revize etti. 2025 için büyüme tahmini yüzde 1.8'den yüzde 2'ye ve 2026 için yüzde 1.9'dan yüzde 2'ye çıkarıldı.

        Fed'in enflasyon tahminleri bu yıl için yüzde 2.4'te, 2026 için yüzde 2'de sabit bırakılırken, 2025 için yüzde 2.1'den yüzde 2.2'ye çıkarıldı.

        İşsizlik oranına ilişkin tahminler ise bu yıl ve 2026 için yüzde 4.1'den yüzde 4'e çekilirken, 2025 için yüzde 4.1'de sabit tutuldu.

        POWELL: ENFLASYON ÖNEMLİ ÖLÇÜDE GEVŞEDİ

        Karar sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonun önemli ölçüde gevşediğini ancak hala yüksek kalmaya devam ettiğini ifade etti.

        Fed'in maksimum istihdam ve enflasyon hedefine ulaşmasına yönelik risklerin daha dengeli hale geldiğini söyleyen Powell "Uzun vadeli enflasyon beklentileri iyi çıpalanmış olmaya devam ediyor. Politika faizi bu sıkılaşma döngüsünün zirvesine ulaşmış olabilir. FOMC üyeleri faiz indirimlerinin bu yıl bir noktada uygun olacağını öngörüyor" ifadelerini kullandı.

        "GENEL HİKAYE DEĞİŞMEDİ"

        Powell, ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yüksek olduğuna işaret ederek, burada mevsimsel etkilerin olabileceğini ancak yine de verileri göz ardı etmediklerini söyledi.

        Şubat ayı verilerinin de beklentilerin üzerinde geldiğine değinen Powell, "Ancak enflasyonun bazen engebeli bir yolda kademeli olarak yüzde 2'ye doğru inmesi şeklindeki genel hikayeyi değiştirmediler. Bu iki aylık verilere ne aşırı tepki vereceğiz ne de onları görmezden geleceğiz" ifadelerini kullandı.

        "KARARLARI TOPLANTIDAN TOPLANTIYA ALIYORUZ"

        Toplantının soru-cevap kısmında mayıs veya haziran ayına kadar faiz indirimlerine başlama konusunda yeterli güveni sağlayacak verinin olup olamayacağının sorulması üzerine Powell "Kararları toplantıdan toplantıya alıyoruz. Gelecek toplantılara ilişkin bir karar almadık. Gelecekteki karalarımız ekonomik görünümündeki değişimler ve gelen verilere yönelik devam eden değerlendirmelerimize bağlı olacak" cevabını verdi.

        Powell güçlü işe alımlar tek başına faiz indirimlerini geciktirmek için bir sebep olmadığını söyledi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ