Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hidrojen bombası denemesine dünyadan tepki yağdı

        Önce deprem zannedilen ardından Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi olduğu anlaşılan patlama dünya ülkelerini ayağa kaldırdı. Pek çok ülke duruma tepki gösteren açıklamalarda bulundu.

        GÜNEY KORE: ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ

        Güney Kore'den "aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız" açıklaması geldi.

        JAPONYA: İZİN VEREMEYİZ

        Japonya Başbakanı Şinzo Abe de söz konusu testin Japon halkının güvenliğine tehdit teşkil ettiğini belirtip “Buna kesinlikle izin veremeyiz. Güçlü bir şekilde kınıyoruz” dedi. Denemeyi BMGK kararlarının ihlali olarak niteleyen Abe ABD, Güney Kore, Çin, Rusya ve BM ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

        ABD: PROVOKASYONLARA UYGUN CEVABI VERİRİZ

        ABD ise sismik hareketliliğin farkında olduğunu, yine de testin gerçekten yapılıp yapılmadığının henüz teyit edilmediğini ama BMGK kararlarını ihlal eden böylesi bir testi kınadıklarını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Sözcüsü John Kirby ABD’nin Kuzey Kore’yi nükleer devlet olarak kabul etmeyeceğini ve her türlü provokasyona uygun şekilde cevap verileceğini söyledi. Kuzey Kore’nin ilk nükleer testini 2006’da gerçekleştirdiğini ve bugüne kadar 2 test daha yaptığını hatırlatan Kirby, bölgedeki müttefiklerini koruma ve savunmaya devam edeceklerini vurguladı ve Kuzey Kore'yi uluslararası bağlılıklara uygun davranmaya çağırdı.

        İNGİLTERE: MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAMALI

        İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kuzey Kore ile nükleer müzakerelerin yeniden başlamasını desteklediklerini söyledi.

        ÇİN: YAPTIRIMLAR SERTLEŞEBİLİR

        Pekin'de Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi ile görüştükten sonra açıklama yapan Hammond, Kore yarımadasında istikrar için Çin'le mutabık olduklarını belirtti ve Kuzey Kore'ye yaptırımların da sertleştirebileceğini kaydetti.

        Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin hidrojen bombasını test edeceğinden önceden haberdar olmadığını ve bu eyleme şiddetle karşı olduklarını açıkladı.

        FRANSA: KINIYORUZ

        Fransa Cumhurbaşkanlığı, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini kınadı. Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore yönetiminin hidrojen bombası denemesinin kınandığı bildirildi.

        Açıklamada, Kuzey Kore hükümetinin bu tavrının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca kabul edilemez olduğu belirtilirken, konuya ilişkin uluslararası topluma da kınama çağrısında bulunuldu.

        Termonükleer bomba, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü bir etkiye yol açıyor.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ