Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Tek bir günde, hiç bu kadar para toplamamıştı”

        Londra'daki "Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı konferansın sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ban, konferansın sonucunu “başarı” olarak nitelendirdi.

        "Uluslararası toplum bugüne dek tek bir günde, bir tek kriz için hiç bu kadar para toplamamıştı” diyen Ban, konferans kapsamında Suriye'deki krize yönelik 10 milyar doları aşan yardım toplandığını, bunun yarıdan fazlasının da bu yıl sağlanacağını kaydetti.

        Sığınmacı ağırlayan ülkelerin iş pazarlarını sığınmacılara açmış olmasının önemine değinen Ban, “Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ı korkuyu değil, dayanışmayı seçtikleri için kutluyorum” dedi.

        Ban, Cenevre'de yarıda kalan ve 25 Şubat'a ertelenen Suriye müzakereleri ile ilgili olarak da "Konuşmuş olmak için konuşulmasını istemediğini söyleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura’yla aynı görüşteyim. Önümüzdeki günler masaya geri dönülmesi için uğraşmaya ayrılmalıdır, savaş alanında değil. Uluslararası toplum, görüşmelere geri dönülmesi için ele avuca gelir, somut ilerleme kaydetmeye yönelik çalışmalıdır” diye konuştu.

        "SIĞINMACI ALMAK NE DEMEK BİLİYORUZ"

        Basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e sığınmacılara karşı gösterdikleri cömertlikten ötürü teşekkür ederek “Biz de sığınmacı kabul ediyoruz, size sığınan çok sayıda insana kucak açmanın anlamını, zorluğunu biliyoruz. Bu büyük bir başarı” dedi.

        Merkel, Suriye’ye komşu ülkelere yardım etmek ve destek sağlamak suretiyle, sığınmacıların bu ülkelerden Avrupa’ya yaptıkları tehlikeli yolcuklardan vazgeçmesini sağlamayı umduklarını kaydetti.

        Almanya olarak 2016 yılı için 1,2 milyar euro yardım sözü verdiklerini anlatan Merkel, yardımların özellikle gıda ve eğitim programlarına yönelik olacağını ifade etti.

        Suriye krizinin kurbanlarına yönelik insani yardımların devam edeceği ancak bunun ülkede çözüme dönük siyasi sürecin yerini tutamayacağını dile getiren Merkel, “Uluslararası toplum Esed rejimini ve çatışmanın diğer taraflarını daha fazla insanı ülkeden kaçmaya sevk edecek yeni acılara neden olmamaya çağırmalı. Ortada siyasi bir süreç var ve uluslararası toplumun istekliliği, siyasi süreçte yer almak isteyen bütün tarafları ilerleme sağlamak konusunda cesaretlendirmeli” diye konuştu.

        KOMŞULARA DA GİDECEK

        Sadece 6 milyar dolar bu yıl içinde sağlanırken geri kalan 5 milyar dolar ise önümüzdeki 5 yıl içinde dağıtılacak. Bu yardımdan Suriye'dekilerle aralarında Ürdün, Lübnan ve Türkiye'nin de bulunduğu Suriye'ye komşu ülkelerde yaşayan mülteciler eğitim ve iş sağlanmasında yararlanacak.

        Konferansın kapanışında düzenlenen basın toplantısında konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron, bu bağışla birlikte milyonlarca insanın tıbbi yardım, gıda ve barınma ihtiyacının karşılanabileceğini dile getirdi.

        Cameron şunları söyledi: ''70 ülkenin katıldığı konferans Suriye'deki insanlara şu açık mesajı gönderdi: Sizin yanınızdayız ve Suriye'ye barış gelinceye, bölgede istikrar sağlanıncaya ve Suriyeli mültecilerin evlerine geri dönerek kendi hayatlarını yeniden kuruncaya kadar desteğimizi eksik etmeyeceğiz''

        HANGİ ÜLKE NE KADAR VERDİ?

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise konferansın büyük bir başarıyla tamamlandığını dile getirdi.

        Suriye'de savaşın içinde yaşayanlarla komşu ülkelerdeki mültecilere harcanmak üzere bağışta bulunan ülkeler ve bağış tutarları şöyle:

        Estonya: 2016-17 yılları arasında 1.3 milyon Euro

        Suudi Arabistan: 100 milyon dolar ek yardım

        Çin: 10 bin ton gıda yardımı

        Avustralya:25 milyon dolar ek yardım

        Fransa: 2016-18 yılları arasında 1 milyar Euro ek yardım

        Avusturya: 60 milyon Euro ek yardım

        “İNGİLTERE ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPTIĞI İÇİN MÜMNUNUM”

        Londra’da bir araya gelen dünya liderleri Suriyeli göçmenlere yardım için 10 milyar dolardan fazla kaynak sağlama sözü verdi. İngiltere Başbakanı David Cameron, konferansta İngiltere’nin üstüne düşeni yaptığı için memnun olduğunu söyledi.

        Suriye Bağışçılar Konferansı İngiltere’nin başkenti Londra'da düzenlendi. 70’ten fazla liderin bir araya geldiği konferansta, Suriyeli savaş mağdurlarına yardım için 10 milyar dolardan fazla kaynak sağlanacağı duyuruldu.

        Konferansa katılan ülke liderleri ve uluslararası kuruluşlar yardım için hedeflenen 10 milyar dolara ulaşılması için söz verirken, Avrupa Birliği (AB) de 3.3 milyar dolar yardım yapacağını duyurdu.

        10 MİLYAR DOLAR YARDIM SÖZÜ

        İngiltere Başbakanı David Cameron konferansta yaptığı konuşmada İngiltere’nin üstüne düşeni yaptığı için memnunum olduğunu ifade ederek, Suriyeli göçmenler için komşu ülkelerde daha fazla iş ve eğitim imkanı sağlanacağını söyledi. Cameron 10 milyar doların milyonlarca Suriyelinin sığınma, sağlık ve eğitimi için harcanacağını vurguladı.

        Yardımların 4.6 milyonu göçmen ve Suriye içinde yardıma muhtaç 13.5 kişiye ulaştırılması hedefleniyor. İngiltere 1.7 milyar dolar, yardım sözü verirken, Fransa 1 milyar dolar ve ABD 925 milyon dolar yardım yapacağını duyurdu.

        Ayrıca Avustralya, Belçika, İtalya Polonya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Avusturya, İsviçre, Estonya, Danimarka ve Finlandiya da katkıda bulunacaklarını belirtirken,

        Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da AB'nin bu yıl içinde 3 milyar euro yardımda bulunacağını söyledi.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ