Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer "Türkiye AB için taslak metni kabul etmeye hazır

        AB ile Türkiye arasında sığınmacı krizinin çözümü için yapılan 3’üncü zirvede uzlaşma çıktı. Türkiye, yarından itibaren Yunan adalarına geçecek sığınmacıları geri kabul edecek. AB de 3 milyar Euro mali yardımı hızlandıracak, vize serbestisi sağlayacak ve müzakerelerde 33’üncü faslı açacak. Başbakan Davutoğlu, anlaşmayı “Tarihi” olarak niteledi.

        Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Brüksel’de düzenlenen zirveden uzlaşma çıktı. Yunan adalarından gelecek her 1 göçmene karşılık, Türkiye’nin AB’ye 1 göçmen göndermesi konusunda anlaşma sağlandı. Yarından itibaren ilk göçmen grupları Yunanistan’dan Türkiye’ye gelecek. Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinde “Mali ve Bütçesel Hükümler” başlıklı 33. faslın açılması karara bağlandı. Türkiye-AB Zirvesi’nin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

        ‘PAYLAŞIM VE DAYANIŞMA’

        Başbakan Davutoğlu, anlaşmayı “Tarihi” olarak nitelemekle birlikte uzlaşmanın bir “başarı” olarak değil “AB ile ortak gelecek, kaygı ve stratejik vizyonunun paylaşımı, sığınmacı krizine ilişkin çözümler üzerinde uzlaşmave dayanışmanın ifadesi olarak” gördüğünü söyledi. Anlaşmanın Ege Denizi’ndeki yasadışı göçmen akınını ve insan kaçakçılığını önleyeceğini vurgulayan Başbakan, “Bu anlaşma ile kadın, çocuk ve gençlerin Ege sularında ölmesine son vereceğiz” dedi.

        MÜLTECI SAYISI AYNI KALACAK

        “1’e karşı 1” kuralı ile Türkiye’deki sığınmacı sayısının korunacağının altını çizen Davutoğlu, “Türkiye şu anda Ege’deki adalara yasadışı şekilde varanları geri alacak ve Avrupa ülkeleri de aynı sayıda yasal göçmeni Türkiye’den alacak. Dolayısıyla son derece adil bir adım oldu. Geleceğine yönelik bakan mültecilere çok umut verici adım oldu” ifadesini kullandı.

        ‘TÜRKIYE ARACI’

        Başbakan Davutoğlu, dünya medyasında AB’nin 6 milyar Euro mali yardımının Türkiye’ye gideceği yönündeki yorumları eleştirirken, “AB ile maliyet ve yük paylaşımı esası üzerine adil bir anlaşma yaptık. Brüksel’de bazı projeleri açıkladık ve 3 milyar Euro önümüzdeki haftalarda kullandırılmaya başlanacak. AB sadece mültecilere yardım edecek. Türkiye bu paranın mültecilere ulaştırılmasında aracı rol oynayacak. Biz artık hem Avrupa’da hem de Suriye içindeki güvenli bölgelere yardımcı olacağız. 3 milyar Euro’ya ek olarak 2018 yılına kadar ek 3 milyar daha tahsis edilecek” diye konuştu.

        ‘VIZE, GERI KABULÜN DOĞAL UZANTISI’

        AB ile Türkiye’nin uzlaştığı ortak harekât planı çerçevesinde, Türk vatandaşlarına en geç 30 Haziran’dan itibaren vize serbestisi sağlanması da bulunuyor. Türkiye bu serbestinin sağlanması için AB’nin istediği 72 koşuldan 37’sini yerine getirmiş durumda. Kalan 35 şartın 30 Nisan’a kadar yerine getirileceğini açıklayan Davutoğlu, “Vize serbestisi, geri kabul anlaşmasının doğal bir uzantısıdır. AB ayrıca üyelik müzakerelerinde 33. faslı 30 Haziran’a kadar açacak, yeni fasılların açılması da hızlandırılacaktır. Bu iki gelişme AB-Türkiye ilişkilerine yeni bir enerji katacaktır” dedi.

        AYDA 6 BIN GÖÇMEN KABUL EDILECEK

        Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Brüksel’de varılan anlaşma ile Ege Denizi’ndeki adalarda bulunan sığınmacılardan “her ay 6 bininin ülke değiştirmesinin” planlandığını söyledi. Hedef mart ayı için de geçerli olacak. Juncker, bir soru üzerine, AB üyelerinin lojistik ve kaynak açısından bu hedefe ulaşacak mekanizmalara sahip olduğunu ifade etti.

        ‘72 BIN AB IÇIN ÜST SINIR DEĞIL’

        Avrupa Birliği’nin hazırladığı ve Başbakan Davutoğlu ile bir araya gelmeden basına sızantaslak metinde, birlik üyelerininilk etapta 18 bin, daha sonra72 bin sığınmacı kabul edeceği kaydediliyordu. Ancak bu ifade nihai anlaşma metninde yer almadı. Başbakan Davutoğlu, bu rakama ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, “Bu rakam yanlış anlaşıldı. 72 bin sayısı Avrupalıların alacağı toplam mülteci sayısı değildir. Bu rakam ‘bire bir değişim’ sırasında AB’nin ‘Mültecileri Yerleştirme Programı’ uyarınca öngörülen hedeftir. Bir üst sınır veya kota değildir” dedi. AB Konseyi Başkanı Tusk da 72 bin rakamını “Sadece AB’nin kendi içinde bir öngörü yapabilmek için teknik bir çalışma” olarak nitelendirdi ve AB’nin mülteci kabulünde bir üst sınırı bulunmadığını vurguladı.

        İŞTE TÜRKİYE-AB SIĞINMACI ORTAK HAREKÂT PLANI

        1-Türkiye’den Yunanistan’a 20 Mart’tan sonra giden mülteciler, Türkiye’ye geri gönderilecek. Geri gönderme işlemi AB yasalarına uyumlu olacak, toplu sınır dışı yaşanmayacak. Yunan adalarında Türk yetkililer, Türkiye tarafında da Yunan yetkililer süreci gözlemleyecek.

        2-Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen her mülteci karşılığında Türkiye’den Yunanistan’a bir mülteci yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan’a yasadışı yollardan girmeyi ‘denememiş’ olanlara verilecek. AB ülkelerinin kendi aralarında 22 Temmuz’da anlaştıkları üzere yerleştirme yapılacak.

        3-Türkiye, yasadışı göçü engellemek için elinden geleni yapacak, komşularla işbirliği halinde olacak.

        4-Yasadışı göçün azalmasıyla, Avrupa’da ‘Gönüllü İnsani Kabul Programı’ devreye sokulacak.

        5-Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin Haziran 2016’da başlamasına çalışılacak. Türkiye nisana kadar gerekli adımları (72 madde) atacak, nisan sonunda AB Komisyonu inceleyip değerlendirme yapacak.

        6-Mart sonundan önce Türkiye’nin proje ve önerileriyle hazırlanacak listeye göre mültecilere yapılacak 3 milyar Euro’luk yardım için harekete geçilecek. Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleri için somut projeler 1 hafta içinde hazır edilecek. Sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyar Euro daha sağlayabilecek.

        7-AB ve Türkiye, Gümrük Birliği’nin geliştirilmesi konusunda devam eden çabaları takdirle karşılıyor.

        8-Türkiye’nin birliğe katılım süreci için 33. fasılın açılmasına, AB Komisyonu’nun nisanda bu yönde teklif vermesine karar verildi. Diğer fasılların da bir an önce açılması için çabalar hızlandırılacak.

        9-AB ve Türkiye, Suriye’nin içinde, bilhassa Türkiye sınırına yakın yerlerde, insani durumun iyileştirilmesi için ortak çaba harcayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ