Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AB: Türkiye istiyor diye değiştiremeyiz

        Bahar BAKIR/ANKARA

        Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında vize serbestisi konusunda terörün tanımıyla ilgili gerilim devam ediyor. AB mülteci anlaşmasının geleceğinden endişe ederken, Türkiye de terörle ilgili AB’den “anlayış” bekliyor.

        HABERTÜRK, Ankara’daki üst düzey AB yetkililerinin ve Türk Dışişleri’nin nabzını tuttu. Bir AB yetkilisi, “Vize serbestisi yol haritası müzakereye açık değil. Vize serbestisi, isteyen her ülkenin gerçekleştirmesi gereken, değişmez kuralları içerir. Şartlar en baştan beri bellidir. Şartları Türkiye istiyor diye değiştiremeyiz. Bu şartları Türkiye başından beri biliyordu” ifadesini kullandı.

        ‘DİYALOG YOLLARINI AÇIK TUTMALIYIZ’

        AB yetkilisi, Türkiye’nin terör tanımını değiştirmeme konusunda ısrar etmesi durumunda vize serbestisinin olamayacağını kaydederek, “Vize serbestisi verilmez ve Türkiye de geri kabul anlaşmasını yürürlüğe koymazsa her iki tarafı da çok kötü günler bekliyor. Bu süreçte diyalog yollarını açık tutmalıyız” diye konuştu.

        ‘B PLANI YOK, AYNI TRAJEDİYİ KİMSE İSTEMEZ’

        Aynı yetkili, AB’nin şu an için “B planı”nın olmadığını dile getirerek, “İşbirliği şart, aksi takdirde Ege’de aynı insani trajedi yaşanabilir. Bunu da kimse istemez. Cumhurbaşkanı’nın Avrupa Günü mesajındaki tonu geçen haftaya göre daha ılımlı. Gerilime sebebiyet vermemeliyiz” dedi.

        TÜRK DİPLOMAT: VİZE YOKSA GERİ KABUL DE YOK

        HABERTÜRK’e konuşan üst düzey diplomatik bir kaynaksa, Ankara’nın aylardır çok yoğun bir çaba sarf ettiğini vurgulayarak, Türkiye’nin pozisyonu ile ilgili şunları söyledi: “Vize yol haritasını kabul ettiğimiz 2013’te Türkiye’nin terörle mücadeledeki durumu ile şu an gelinen nokta çok farklı. Bu şartı, Türkiye’nin böyle bir konjonktürde yerine getirmesi çok zor. Biz Türkiye olarak, 1 Haziran’da geri kabul anlaşmasını yürürlüğe sokarız. 1 Temmuz’da vize serbestisi gelmezse, anlaşmayı tek taraflı feshederiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ