Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır uçağına dair 3 korkunç senaryo var

        GAZETE HABERTÜRK

        Fransa'nın başkenti Paris’ten Mısır’ın başkenti Kahire’ye giderken önceki gece TSİ 03.30 radardan kaybolan EgyptAir’e ait Airbus A320 tipi yolcu uçağının enkazı, 30 saat süren aramanın ardından bulundu. Mısır ordusundan yapılan açıklamaya göre, 66 yolcu ve mürettebat bulunan uçağın parçaları ile yolcuların bavulları, Mısır’ın liman kenti İskerderiye’nin 290 kilometre kuzeybatısında tespit edildi. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos da 2 yolcu koltuğu, 1 bavul ve bir ceset parçasının bulunduğunu aktardı. Mısır ve Yunanistan arama ekipleri uçağın kara kutusuna odaklanırken, uçağın düştüğünün kesinleşmesi, Paris Charles de Gaulle ve Kahire havalimanlarında haber bekleyen yolcu yakınlarını yıktı. Yolcu yakınları, gözyaşları içinde sorumluların bulunmasını istedi. Uçakta 12 milletten 56 yolcu ve 10 mürettebat bulunuyordu.

        ÜRPERTEN PAYLAŞIM

        Uçakta bulunan yolcu ve mürettebatın kimlikleri açıklanmaya başlandı. Kabin görevlileri arasında bulunan Samar Ezz Eldin’in (27), 2014 yılında EgyptAir’de işe başladıktan 4 ay sonra Facebook sayfasında bir fotomontaj fotoğraf paylaştığı dikkat çekti. Fotoğrafta arka planda bir uçağın denize çakıldığı, ön planda ise bir hostesin elinde çekçekli bavul ile sudan çıktığı görüldü.

        Hostes Samar Ezz Eldin, kazadan önce sosyal paylaşım sitesinde denize düşen bir uçak ile sudan çıkan bir hostes fotoğrafı paylaşmıştı.

        KAPTAN YENİ TERFİ ETMİŞTİ

        Uçağın başkaptanı Muhammed Said Ali Şukair’in (37) uçak düşmeden 4 gün önce başkaptanlığayükseldiği ve bunu arkadaşları ile birlikte yemekte kutladığı ortaya çıktı. Bekâr olan Kaptan Şukair, 6 bin 275 uçuş ger- çekleştirmiş tecrübeli bir pilottu. Kabin şefi Mervat Zekariya’nın ise ünlü bir televizyon oyuncusuyken havacılıkta kariyer yapmayı tercih ettiği, evli ve 1 kız çocuğu sahibi olduğu, geçen ay kabin şefliğine terfi ettiği belirtildi. Uçakta yaşamını yitiren tek İngiliz vatandaşı olan Richard Osman’ınsa bir jeolog olduğu, bir iş için Kahire’ye gittiği öğrenildi. Düğün fotoğ- rafları paylaşılan Osman, 3 hafta önce ikinci kez kız çocuğu sahibi olmuştu.

        Uçağın başkaptanı Muhammed Said Ali Şukair, yeni terfi almıştı.

        GÖÇMEN MAHALLESİ KUŞKULU

        Paris’te 13 Kasım saldırılarının ardından Charles de Gaulle Havalimanı’nın 87 bin çalı- şanı güvenlik taramasından geçirilmiş, 85’inin işine cihatçı bağlantıları nedeniyle son verilmişti. Ancak güvenlik taramasında gözden kaçırılmış örgüt bağ- lantılı kişilerin olabileceği belirtiliyor. Charles de Gaulle, Paris’in göçmenlerin en yoğun olduğu Saint Denis banliyösünde bulunuyor. Havaalanı çalışanlarının büyük bölümü bu bölgede yaşı- yor. 13 Kasım saldırılarının ‘beyni’ olduğu ileri sürülen Abdulhamid Abaaoud, Saint Dennis’de yapılan baskında öldürülmüştü.

        BOMBA DAHA ÖNCE Mİ UÇAĞA KONULDU?

        Egyptair uçağının önceki uçuşlarda yerleştirilmiş bir bomba ile düşürülmesi ihtimali de bulunuyor. Airbus 320 tipi uçak, Paris-Kahire seferini yapmadan önce 36 saat içinde Belçika Brüksel, Eritre Asmara ve Tunus’un başkenti Tunus’a uçmuştu.

        3 KORKUNÇ SENARYO VAR

        Uçağındüşmesine ilişkin 3 olasılık üzerinde duruluyor. Düşmeden önce acil durum sinyali vermemesi ve keskin dönüşler yaparak hızla irtifa kaybetmesinden ötürü, ‘mekanik bir arıza’nın uçağı düşürebileceği belirtiliyor. Bununla birlikte 3 senaryo üzerinde duruluyor.

        1- KOKPİTTE İNTİHAR: Kaptan veya kaptanlarının uçağı kasten düşürmüş olması bir ihtimal. EgyptAir’in bir uçağı 1999’da Kaptan Pilot Gameel el-Batouti tarafından Atlas Okyanusu’na düşürüldü.

        2- KOKPİTE BASKIN: Uçaktaki kişi veya kişilerin uçağın kontrolünü ele geçirip düşürmüş olması da olası. Ancak uçağın kabininde 3 güvenlik görevlisi bulunuyordu. Güvenlik güçlerinin kokpite girme girişimine müdahale etmesi ve bu sırada pilotların acil yardım sinyali vermesi gerekirdi.

        3- BOMBA: En güçlü olasılık, uçağın bir patlayıcıyla düşü- rülmesi. Bomba uçağın kargo kısmına yerleştirilmiş olabilir. Şirket, uçağın bavul dışında yükünün olmadığını açıkladı. Bomba varsa büyük ihtimalle yolcu bavulundaydı.

        İngiliz vatandaşı Richard Osman’ın, yeni kızı olmuştu.

        TERÖRİSTLER EYLEMDE GREVDEN Mİ YARARLANDI?

        Uçağındüşmesinin ardından terör örgütü DAEŞ’in Amaq Haber Ajansı’nın sosyal hesaplarında uçağın DAEŞmilitanlarınca düşürüldüğü, Rakka’da sevinç gösterileri düzenlendiği iddia edildi ancak örgüt saldırıyı resmen üstlenmedi. Fransız ve Mısırlı yetkililer, terör ihtimaline karşı soruşturmaya hız verdi. Fransa’da savcılar, uçağın kalktığı Paris Charles de Gaulle Havalimanı güvenlik kayıtlarını incelemeye alıp bazı çalışanları sorguya çekti. Fransa Taşımacılık Bakanlığı, havalimanının güvenlik zafiyeti gösterdiği iddialarını reddetti. Geçen yıl 65 milyondan fazla yolcunun kullandığı havalimanının güvenliğinin 13 Kasım terör saldırılarının ardından en üst seviyeye çekildiğini bildiren bakanlık, “Havalimanımız dünyanın en güvenli havalimanlarından biridir” açıklamasını yaptı. Charles de Gaulle Havalimanı’nda trafik kontrolörleri, teknisyen ve mühendisler salı gününden beri grev yapı- yordu. Teröristlerin uçağa bomba yerleştirmek için bu grev ortamından yararlanmış olabileceği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ