Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BM Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien: Gerekirse DAEŞ ile de görüşürüz

        BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, insani krizler söz konusu olunca herkesle görüşmeye hazır olduklarını belirterek, "Suriye'de hükümet ve silahlı muhalif gruplarla görüşüyoruz gerekirse DAEŞ ile de görüşürüz ancak kendimizi garanti altına almamız, görüşmeler sırasında güvende olacağımızdan emin olmamız gerekiyor." dedi.

        Stephen O'Brien, Dünya İnsani Zirvesi'nin ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

        Zirveye 50'nin üzerinde devlet ve hükümet başkanı ile 177 ülkeden temsilcinin katıldığını belirten O'Brien, "Zirvede yapılan taahhütler beni oldukça heyecanlandırdı. Devletlerin, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün verdiği taahhütlerle insani alandaki çalışmaların daha etkili olabilmesi ve daha iyi yapılabilmesi için harekete geçeceğiz." dedi.

        "BU ZİRVE PARA TOPLAMAK İÇİN YAPILMADI"

        İstanbul'da düzenlenen zirvede binlerce taahhütte bulunulduğunu verilen sözlerin sayısının arttığını ifade eden O'Brien, zirvenin başarıyla sonuçlanması için siyasi irade ortaya koyulması çağrısında bulundu.

        O'Brien, "Bu zirve para toplamak için yapılmadı. İnsani yardım alanına dinamizm getirmek için irade ortaya koyulan bir zirve oldu." diye konuştu.

        "GEREKİRSE DAEŞ İLE DE GÖRÜŞÜRÜZ"

        O'Brien, insani krizler söz konusu olunca herkesle görüşmeye hazır olduklarını belirterek, şunları söyledi:

        "Görüşmezsek güvenli ve engelsiz erişimi nasıl sağlarız. Suriye'de hükümet ve silahlı muhalif gruplarla görüşüyoruz gerekirse DAEŞ ile de görüşürüz ancak kendimizi garanti altına almamız, görüşmeler sırasında güvende olacağımızdan emin olmamız gerekiyor. Bu garantiler olmadığı için de şuan görüşme yapılması söz konusu değil."

        "HASTANELERİNİ HEDEF ALAN SALDIRILARI LANETLİYORUM"

        Dünya İnsani Zirvesi'nin ilk gününde Suriye'de bir hastaneye saldırılmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan O'Brien, "Hastaneleri, sağlık merkezlerini ve insani yardım çalışanlarını hedef alan bütün saldırıları lanetliyorum. Bu saldırılar uluslararası insani hukuku ihlal ediyor." şeklinde konuştu.

        BM Güvenlik Konseyi'nde hastaneleri hedef alan saldırıları her fırsatta gündeme getirdiğini söyleyen O'Brien, bu saldırıların sorumlulularının cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ