Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Cumhurbaşkanı Erdoğan Uganda'da resmi törenle karşılandı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TUR" ile 23.15'te Uganda'nın başkenti Kampala'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan için resmi tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ugandalı mevkidaşı ile yaptığı basın toplantısında Birleşmiş Milletleri (BM) "Dünya 5.'ten büyüktür" diyerek eleştirdi. Erdoğan konuşması sırasında Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin masaya vurarak alkışlaması dikkat çekti.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Uganda'nın başkenti Kampala'ya geldi. Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından resmi törenle karşılandı.

        Erdoğan'ı Entebbe Havaalanı'nda Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa, Ugandalı Mihmandar Bakan -Toprak, İskan ve Şehircilik Bakanı Daudi Migereko, Uganda Protokol Genel Müdürü Charles Sentongo, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Ayşe Sedef Yavuzalp ve eşi Büyükelçi Osman Yavuzalp ile diğer ilgililer karşıladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'la eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da Uganda'ya geldi.

        Erdoğan, üç ülkeyi kapsayan Doğu Afrika ziyaretinin ilk durağı Uganda'da, Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

        UGANDALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kampala'daki temasları kapsamında Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile bir araya geldi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda'daki temaslarına devam ediyor. Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni baş başa görüşme gerçekleştirdi.

        Erdoğan ve Museveni, baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. İki ülke ilişkilerinin ve küresel sorunların ele alındığı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de hazır bulundu. (AA-İHA)

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Uganda'da temaslarına başladı. Doğu Afrika ziyaretlerinin ilk durağı olan Uganda'daki temaslarına başlayan Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan, daha sonra Museveni ile bir araya geldi.
        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Uganda'da temaslarına başladı. Doğu Afrika ziyaretlerinin ilk durağı olan Uganda'daki temaslarına başlayan Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan, daha sonra Museveni ile bir araya geldi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUŞTU

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ugandalı mevkidaşı ile basın toplantısı düzenliyor. Erdoğan'ın konuşmasından satıbaşları şöyle:

        "Uganda'nın Ebola salgınında oynadığı etkin rolü takdir ediyoruz. Üroloji bilimiyle gerçekleştirdiği stratejilerle Uganda sağlık alanında önemli başarılara imza attı. Ülkemiz de bu süreçte Batı Afrika'nın Ebola ile mücadelesinde destekte bulunarak 5 milyon dolar katkıda bulundu.

        Uganda Milenyum Kalkınma hedeflerine ulaşmada kararlılığını ortaya koymuştur. Bu hedeflerin de aşırı yoksulluğun yarıya inderilmesi, HIV ve AİDS'le mücadele önemli gelişmeleri hayata geçirmiştir. Bu güzel ülkenin çalışkan insanlarının güneş enerjisiyle çalışan ilk otobüsü ürettiklerini öğrendim. Tebrik ve takdirlerimi ifade etmek isterim.

        Milli marşında bile çevreye, doğal kaynakların korunmasına, ihtiyaç sahiplerine el uzatılması anlatılıyor. Bu dayanışma ruhunun güçlenerek devam etmesini diliyorum.

        Afrika'nın 54 ülkesi var, 39 ülkesinde büyükelçiliğimiz var. Özellikle Doğu Afrika'nın huzur, güvenlik ve kalkınmasına özel önem veriyoruz. Ve kıtanın birçok ülkesinde yürüttüğümüz kalkınma odaklı yardım projeleriyle Afrika ülkelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. 2011 yılından itibaren Somali'nin ayağa kalkması için bölge ülkeleriyle büyük çaba harcıyoruz. AMISOM'aen fazla asker veren Uganda'nın bu süreçteki tavrını takdir ediyoruz. Ortak gayretlerimiz neticesinde bugün Somali bambaşka yere geldi. Bu yaz yapılacak seçimlerin suhuletle gerçekleşmesini, bölgenin huzuruna katkı yapmasını temenni ediyorum.

        Doğu Afrika'da en büyük tehdit terörizmdir. Bu konuda 3 başlığı çok önemsiyorum. Bir tanesi mezhepçilik unsurudur, bir tanesi ırkçılık unsurudur, bir diğeri de terörizm unsurudur. Örneğin 35 yıldır terörle mücadele eden ülkemizde biz bunun bedelini çok ağır ödedik, ödüyoruz. Bölgenin en önemli tehdit unsuru mezhepçiliktir. İkincisi ırkçılık unsurudur. Ne yazık ki ırkçılık unsuru da terörizmi teşvik eden başlıklarından bir tanesidir. Aslında bizim değerlerimizde ne Arabın Arap'a, ne Arap olmayanın Arap'a üstünlüğü yoktur. Üstünlük Yaratıcıya yakın olmakla tanımlanır. Biz yaratılanı Yaratan'dan ötürü severiz. Bizim için makam, mevki, ırk bunların hiçbirisi sebep değildir. Üçüncüsü terörizmdir. Bölgenin mücadelesinde bizler çok büyük bir mücadele ortaya koyduk. Sizler zaten bunu yaşadınız. Bizler de terör mağduru olanlara destek olmaya devam edeceğiz.

        Afrika açılımımız çerçevesinde açtığımız ilk büyükelçiliklerden biri Uganda'dadır. Karşılıklı olarak büyükelçiliklerimizi açtığımız bu süreç içerisinde, bundan sonraki süreci de çok daha güçlü kılmak istiyoruz. Uganda'da kirada değil, çok geniş bir büyükelçilik bina inşa edelim. Benzer bir şekilde, Türkiye'de de Uganda böyle bir büyükelçilik binasını inşa etsin. Kendileri de buna olumlu baktılar.

        Geleceğe ilişkin projelerimizi paylaştık. Birçok konuda hemfikir olduğumuzu gördük. 115 kadar işadamıyla birlikte geldik. Bu akşam işadamlarımızı bir araya getireceğiz. Bugün imzalanan anlaşmalar, yaptığımız verimli görüşmelerin neticesidir. Türkiye'nin Afrika'da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Kıta ülkeleriyle kurmak istediğimiz ilişki de kazan kazan temelindedir. Tüm alanlarda savunma sanayi, turizm, ekonomi, ticaret, tarımda ortak yatırımlar içine girebiliriz. Altyapı, üstyapıda tecrübelerimizi Uganda ile paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Biz Uganda'nın geleceğini çok daha aydınlık olduğuna inanıyoruz."

        UGANDA CUMHURBAŞKANI BÖYLE ALKIŞLADI

        Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuşmasını masaya vurarak alkışladı. Erdoğan, Museveni'nin alkışına gülümseyerek karşılık verdi.

        UGANDA CUMHURBAŞKANI KONUŞTU

        Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

        Ekselansları Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve heyeti, Uganda halkı size teşekkür ediyor. Bu ziyaret önemlidir. Türkiye ile Uganda arasında kurulabilecek çok büyük bir potansiyel var. Ancak bu potansiyel bizler bir araya gelmezsek kesinlikle faydalanamayacağız.

        Birçok konuyu aramızda görüştük. Bunların bazıları anlaşmalarla sonuçlandırıldı. Diğer konular ise yakın bir zamanda tamamlanacak. Türkiye'nin liderliği sadece Uganda için değil, diğer Afrika ülkeleri için ilham kaynağıdır. Türkiye yakın bir tarihe kadar dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında değildi. Potansiyeli olan bir ülke olmasına rağmen, bu potansiyel gerçeğe dönüştürülmemişti. Türkiye yenilikçi girişimleriyle çok ciddi yol kat etti.

        19. yüzyılda büyük bir imparatorluk olan Osmanlı düşüşe geçti. O zamanlar Türkiye'ye "Avrupa'nın hasta adamı" diyorlardı, oysa Türkiye tüm dünyada büyümenin itici gücü haline geldi. Türkiye'nin birçok alanda bize yardımı var. Eğitim, bilimsel işbirliği, sağlık alanında, savunma alanında da işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye'nin dış politikası tüm ülkelere destek vermeye yöneliktir.

        Ne Türkiye, ne Uganda başka ülkelerin kendilerine üstün gelmesinden hoşlanmamaktadır. Dolayısıyla uluslararası meselelere bakış açımız aynı. Mezhepçilik ciddi bir tuzaktır.

        Burada bir Türk şirketi fabrikalar kuracak. Dolayısıyla Türkiye ile Afrika, Türkiye ile Uganda arasında faydalanabileceğimiz çok ciddi potansiyel var. Refah veya iş dediğimizde iki oyuncu olması gerekiyor. Bir üreten, bir tüketen taraf. Üretip satıyorsanız demek ki siz de refaha katkı sağlıyorsunuz. Üretip satamıyorsanız bu işletme iflas edecektir. Her iki tarafın da refahtan faydalanabilmesi için iki ülkenin işbirliği çok önemli."

        SORU-CEVAP

        Erdoğan:Birleşmiş Milletlerin bütçesini azaltmasını doğru bulmam. Terörün tehdit ettiği böyle bir ülkeyi kendi başına bırakmak yanlış olur. Biz BM, öyle veya böyle nasıl adım atarsa atsın, biz Somali'yi yalnız bırakmadık, yalnız bırakmamaya kararlıyız. Eğitimden sağlığa, altyapıya kadar, burada Türk firmaları görev almış vaziyetteler. Dünya 5'ten büyüktür. 1. Dünya Savaşı şartlarıyla oluşan yapının böyle devam etmesi kabul edilemez. Bu daimi üyeler arasında tek bir Afrika ülkesi yoktur, halkı Müslüman olan tek bir ülke yoktur. Kıtaların dengesizce şekillendiği yapı adalet dağıtamaz. Geçici üyeler var diyemeyiz, onların fonksiyonu yoktur. BM Genel Kurulu'nun hassasiyet göstererek, dönüşümlü daimi üyeliği yerleştirmek gerekir. Orada Türkiye de, Uganda da yer almalı.

        Museveni:Benim Somali ile endişelendiğim konu AB'nin buraya fon sağlayıp, sağlamadığı değil. Biz Afrikalılar, ister Avrupa ister başkaları olsun, onlar olmadan kendi problemlerimizi çözecek kapasitedeyiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ