Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yunanistan'dan 20 yıl sonra gelen Kardak itirafı
        1

        Yunanistan ile Türkiye'yi savaşın eşiğine getiren Kardak kayalıkları krizi sırasında görevde bulunan dönemin Dışişleri Bakanı Thedoros Pangolos'tan 20 yıl sonra şaşırtan bir itiraf geldi.

        2

        Pangalos, o dönemde ABD'nin Kardak krizi nedeniyle çıkabilecek bir savaşı durdurmak için iki ülkenin savaş sistemlerini bloke etmeye hazır şekilde kararlı olarak beklediğini söyledi.

        3

        Yunanistan'da yayın yapan 'www.enikos.gr' internet sitesinin haberine göre SKAİ TV'deki 'Stroies' isimli programa katılan Yunanistan'ın eski Dışişleri Bakanı Thedoros Pangolos'tan...

        4

        ...31 Ocak 1996 yılından Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Kardak Kayalıkları krizine ilişkin önemli açıklamalar geldi.

        5

        Pangalos'un, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Richard Holbrooke'un Kardak krizinin yaşandığı o kritik 24 saatte, hayata geçirilen gizli operasyonu kendisine açıkladığını söyledi.

        6

        Pangolos, Holbrooke'nin kendisine ABD gemilerinin Türk ve Yunan gemilerini izlediğini ve elektronik olarak bloke edebilecek bir teçhizata sahip olduğunu söylediğini belirtip,

        7

        "Yani iki ülkenin biri füze atmaya karar vermiş olsaydı, füzeler denize düşecekti.

        8

        1996 yılında Kardak'ta bulunan ABD gemileri olası savaşın önlenmesi için her iki tarafın da silah sistemlerini bloke etmeye hazır, kararlı bekliyordu" dedi.

        9

        Olmayan bir donanma ile diplomasi yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen dönemin Yunan eski Dışişleri Bakanı Pangalos,